Marynowane śliwki z czosnkiem na zimę

Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że połączenie czosnku i śliwek jest zupełnie niemożliwe, a jednak… Świetny dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Śliwki z czosnkiem są wyraziste w smaku, pikantne, a my kochamy czosnek pod każdą postacią. Zróbcie chociaż parę słoiczków na próbę. Taka śliwka zaskoczy i zachwyci Was i Waszych gości. Marynowane śliwki to doskonały dodatek do każdego dania, śliwka z czosnkiem doda pikanterii. Świetnie się również sprawdzi jako dodatek do trunków 😉 Przepis zapożyczyłam z kuchni węgierskiej i nie ukrywam, że przypadł nam do gustu. Dla smakoszy słodkich smaków polecam domowe powidła śliwkowe z piekarnika.

Składniki:

3 słoiki 500 ml

  • ok. 1,5 kg śliwek
  • 2,3 główki czosnku
  • po 2 goździki w każdy słoik
  • po 3 groszki ziela angielskiego

Zalewa:

  • pół litra wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 50 ml octu spirytusowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  • Śliwki umyć i osuszyć na durszlaku, następnie usunąć pestki ze środka. W miejsce pestki włożyć obrany ze skórki ząbek czosnku.
  • Na dno każdego wyparzonego słoika wrzucić 2 goździki, 3 groszki ziela.
  • Tak przygotowane słoiki wypełnić śliwkami nadzianymi czosnkiem do samego brzegu.
  • Do małego rondelka wlać wodę, wsypać sól i cukier i doprowadzić do wrzenia. Syropem zalać przygotowane słoiki ze śliwkami. Słoiki przykryć tylko deklami, ale nie zakręcać i odstawić na 30 min.
  • Po tym czasie zlać syrop do rondelka, podgrzać do wrzenia, wlać ocet i wsypać cynamon, gotować 1 min. i zalać śliwki w słoikach. Ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić.
  • Słoiki odwrócić do góry dnem, przykryć grubszym ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia.
  • Smakowałam po 3 dniach, ale najlepiej poczekać z tydz. żeby smaki dobrze się przegryzły.
  • To przepis dla osób, które lubią ostrzejsze smaki i kochają czosnek.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
34 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
11 dni temu

A do czego je podajesz Asieńko?

Irena -Hooltaye w podróży

Wow, jaka smaczna przekąska. Takiego połączenia nie znałam, a bardzo lubię czosnek.
Śliwek na targowiskach zatrzęsienie. Tylko robić. Dla mnie idealne do serów.
Znakomity przepis 🙂

Słodko Słodka
11 dni temu

Coś innego, u nas raczej mało spotykane takie śliwki, a smak bardzo ciekawy 😍

Daniel Wosinski
Daniel Wosinski
11 dni temu

Nie wiem czy bym się pokusił na takie połączenie:)

Słodko Słodka
11 dni temu

Właśnie u nas mało spotykane takie smaki, połączenie jest intrygujące, ale bardzo ciekawe, dla osób, które kochają czosnek i mocniejsze smaki 😁💪

Klimaty Agness
11 dni temu

Zastrzeliłaś mnie tym czosnkiem do śliwek, nigdy wcześniej się z takim połączeniem nie spotkałam .. nawet do głowy by mi nie przyszło :))) Koniecznie muszę spróbować 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness:)

Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  Klimaty Agness

Sama z ciekawości zrobiłam, połączenie intrygujące przyznam szczerze 😁Nie wytrzymałam i musiałam posmakować już po 3 dniach, te śliwki mają moc💪

Iwona
11 dni temu

Robiłam kiedyś, pyszne. Nie dodawałam co prawda czosnku, ale to musi być pyszne. Aż ślinotoku dostałam!

Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  Iwona

Ja pierwszy raz, ale fajne wyszły, czosnek nadaje im mocy🙂💪

Anna
11 dni temu

Robię w occie z goździkami według babcinej receptury. Ale czosnku nie dodawałam nigdy…Mam nadzieję, Ze jego aromat i smak nie zabijają smaku śliwek?

Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  Anna

Aniu śliwki są pikantne, dominujący jest czosnek.

Wioleta
11 dni temu

Jaka pyszna przekąska. Mniam, mniam.

Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  Wioleta

Coś innego, czasem testuję takie właśnie perełki 🙂

Viola z My British Journey

Jesień idzie do nas wielkimi krokami,bo nagle w blogach kulinarnych zapachniało śliwkami. Musze przyznać, że zaskoczyło mnie to połączenie chociaż prawda śliwki idealnie sprawdzają się jako dodatek do mięs. Chętnie spróbowałabym takich śliwkowych pickle 🙂

Słodko Słodka
11 dni temu

O tak, śliwki królują teraz zdecydowanie w większości 💪ale trzeba korzystać póki jeszcze są i póki sezon na nie trwa w najlepsze 🙂 połączenie intrygujące, ale warte spróbowania.

Sunflower
11 dni temu

Nigdy takich nie robiłam, bardzo pysznie brzmi, niesamowite połączenie, jak będę miała śliwki to koniecznie zrobię, bo ciekawi mnie ich smak 🙂 muszą być niesamowicie aromatyczne 🙂

Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  Sunflower

To był też mój debiut, ale warto mieć parę słoiczków w piwnicy, żeby zaskoczyć gości 🙂

Ania
11 dni temu

Oj ciekawa jestem smaku takich sliweczek… wygladaja bardzo apetycznie i tak tez musza smakowac…

Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  Ania

Czosnek dodaje śliwką pikanterii, bardzo ciekawy smak.

Małgorzata Kijowska|DayliCooking

Zaszalałaś z tym połączeniem tak bardzo, ze muszę je wypróbować. A to oznacza, ze kradnę przepis 😉

Słodko Słodka
11 dni temu

Oj tam, oj tam, od czasu do czasu muszę zabłysnąć 😉 byłam bardzo ciekawa tego połączenia, warto mieć parę słoiczków w piwnicy, żeby zaskoczyć gości 🙂

Izabela S.
10 dni temu

Asiu nigdy nie jadłam takich śliwek, ciekawa jestem jak smakują. Zaintrygowałaś mnie 🙂

Marzena
10 dni temu

Powiem Ci, że mnie zaskoczyłaś takim nadzieniem. Już miałam zakończyć pracę nad śliwkami, ale koniecznie zapisane do zrobienia. Mniam ☺️

Katarzyna
10 dni temu

ciekawa propozycja 🙂

Słodko Słodka
9 dni temu
Reply to  Katarzyna

Dziękuje 🙂

Edyta
9 dni temu

Jakie apetyczne sliweczki, az mnie kusi zeby kiedys sprobowac 🙂

Monika
9 dni temu

My też robimy marynowane śliwki na zimę, tyle że bez czosnku 🙂 Zainspirowałaś mnie- zrobię kilka słoiczków na próbę 🙂

Słodko Słodka
4 dni temu
Reply to  Monika

Warto właśnie zrobić parę słoiczków, ja też robiłam w tym roku pierwszy raz z samej ciekawości, i powiem Ci, że w przyszłym roku też zrobię parę szkiełek 🙂

TwojaRównowaga.PL
8 dni temu

śliwki z czosnkiem? zaintrygował mnie ten przepis! zrobię kilka słoiczków! 🙂

Słodko Słodka
4 dni temu

Polecam, coś innego, połączenie szalone, ale wszystko gra 🙂

Beata M.
1 godzina temu

Ciekawy przepis, takich śliwek jeszcze nie próbowałam.