Proste Bułki Pszenne

Domowe pieczywo jest najlepsze, często piekę takie bułeczki, bo mój synek je uwielbia. Teraz gdy powinniśmy ograniczyć wychodzenie z domu myślę, że ten prosty przepis przypadnie wielu do gustu. Nie potrzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych, żeby cieszyć się domowym pieczywem. Uwielbiam zapach takich domowych bułeczek, gdy się pieką, mój syn zawsze siada przy piekarniku i obserwuje jak buły rosną, nie zdążą dobrze ostygnąć a już znikają dosłownie z pod ręki 🙂 Tym razem przygotowałam bułki na mące chlebowej z Młyny Szczepanki.

Składniki:

8 szt.

  • 500 g mąki chlebowej typ 750
  • 140 ml mleka
  • 140 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczką soli
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • 7 g drożdży instant lub ok. 15 g drożdży świeżych

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać przez sitko do miski, wsypać drożdże, cukier, sól, wymieszać łyżką.
  • Mleko z wodą wymieszać i wlać do mąki, chwilę wyrobić i wlać olej lub roztopione letnie masło.
  • Ciasto wyrabiać ok. 10 min. przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko podsypany mąką blat, uformować wałek i ciąć na 8 kawałków, z każdego kawałka uformować bułeczkę.
  • Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie, przykryć ściereczką i odstawić na 40 min. do napuszenia.
  • Po tym czasie bułeczki lekko spłaszczyć i naciąć prawie, że do samego spodu.
  • Przed włożeniem do piekarnika można oprószyć delikatnie mąką.
  • Piec ok. 20 min. w temp.200 C.  
  • Wyjąć blaszkę na blat i pozostawić do wystygnięcia.

W Waszym wykonaniu:

  • Agnieszka Krzesińska przygotowała buły do hamburgerów, i dla fana hot dogów 🙂 Pysznie wyszły.
  • Katarzyna Marcin Wojciechowska-Kwas pięknie wyszły 🙂
  • Anna Raya, dziękuje za apetyczne foto 🙂
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
59 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
1 rok temu

idealne!!! my też lubimy te bułeczki

Rita creative
1 rok temu

Super. Też tak robię. Bo najlepsze to domowe 🙂 Pozdrawim serdecznie.

Aga
1 rok temu

Swojskie najlepsze😊 Ja też sama robię, chleb i bułki. Ostatnio często robię chałkę bo nauczyłam się zaplatać.😁

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu
Reply to  Aga

A mogę prosić o przepis na chalkę?

Unknown
1 rok temu

A jak pięć góra dół ?

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Czy smarujemy bułeczki jakiem czy czymś innym żeby tak ładnie na wierzchu wyglądały?

Kasia
1 rok temu

czy mleko ma byc podgrzane, czy zimne z lodowki?

Unknown
1 rok temu

Dlaczego ciasto wyszło twarde,nie moglam go ugniatac bo rece az bolały,gdzie popełniłam błąd? Drożdże dalam suche,mleko i woda byly cieple-nie gorące, takze nie mam pojecia gdzie byl błąd hmm

Unknown
1 rok temu

Aha,dziękuję za odpowiedź.

bajka
1 rok temu

A mąka przenna obojętnie jaka? (450,500, 650, czy inna…)

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Czy mleko mogę zastąpić maślanką?

Justyna
Justyna
6 miesięcy temu

Czy można użyć innego mleka niż krowie? Np. Sojowe?

Dorota
1 rok temu

Czyli mleko i wode trzeba podgrzać?

Unknown
9 miesięcy temu

Czy te bułeczki można mrozic?

Ewa
Ewa
6 miesięcy temu

Bułeczki są rewelacyjne. Przepis poszedł dalej. Mąż zareklamował kolegom z pracy i teraz wszyscy pieczemy te bułeczki. Na niewychodzenie z domu idealne – super proste i smaczne! Polecam wszystkim niezdecydowanym!

Domi
Domi
6 miesięcy temu

A jak postępować z drożdżami świeżymi?też od razu dodać?Czy zaczyn zrobić?

Basia
Basia
6 miesięcy temu

Czy wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika?

Magdalena
Magdalena
6 miesięcy temu

Jak zrobić zaczyn, jak mam świeże drożdże ?? Robiłam już kilka razy z suchych drożdży, a ze świeżych nie robiłam

Ewa
Ewa
6 miesięcy temu

Witam.Mam pytanie czy masło należy roztopić ,czy poprostu nabrać trzy łyżki stolwe i czy oliwę można zastąpić olejem?Proszę o odpowiedź .

Wioleta
24 dni temu

Idealne na śniadanko. Pychota.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
23 dni temu
Reply to  Wioleta

To prawda 🙂

Beata M.
24 dni temu

Jakie piękne i równiutkie. Mnie takie nie wychodzą 🙁

Słodko Słodka
Słodko Słodka
23 dni temu
Reply to  Beata M.

Kwestia wprawy, kiedyś mi też takie równe nie wychodziły, ale liczy się smak a nie wygląd 🙂

Katarzyna
Katarzyna
23 dni temu

Jakiej można użyć mąki oprócz typu 750

Słodko Słodka
Słodko Słodka
23 dni temu
Reply to  Katarzyna

Kasiu jaką masz pod ręką, Luksusowa typ 550 na tej akurat najczęściej robię takie bułki. Pozdrawiam

Królowa Karo
23 dni temu

Wypróbuję na pewno, bo coś czuję, że i mój junior je pokocha.

Ervi
23 dni temu

Puchate 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
20 dni temu
Reply to  Ervi

Pyszne są 🙂

Izabela S.
23 dni temu

Uwielbiam takie domowe bułki 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
20 dni temu
Reply to  Izabela S.

Domowe zawsze najlepsze 🙂

Edyta
23 dni temu

Cudowne buleczki, jak pieknie wyrosniete 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
20 dni temu
Reply to  Edyta

Dziękuje, podobno ciasto drożdżowe mnie lubi 😉

Katarzyna
22 dni temu

To są chyba najulubieńsze moje bułki. Mogę je jeść nawet suche. A jeszcze takie śliczne domowej roboty, to już w ogóle!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
20 dni temu
Reply to  Katarzyna

O tak, też je lubię bez niczego 🙂

Magda
22 dni temu

Ślicznie wyszły, uwielbiam takie domowe pieczywo na śniadanie 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
20 dni temu
Reply to  Magda

Ja najwięcej pieczywa piekę na jesieni i zimą i zdecydowanie na weekendowe śniadania 🙂

Monika
21 dni temu

Ale apetycznie wyglądają! My rzadko robimy bułeczki, częściej domowy chlebek. Smakuje nieziemsko 🙂 Robiłam kiedyś z dziewczynami bułeczki, ale niestety nie wyszły tak smacznie, jak się spodziewałam.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
20 dni temu
Reply to  Monika

U nas i buły i chleb, ale najczęściej na jesieni i zimową porą 🙂

Pichceniomania
21 dni temu

Pięknie wyglądają! Piekę często, z innego przepisu, chętnie spróbuję Twojej wersji 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
20 dni temu
Reply to  Pichceniomania

Polecam, proste i smaczne 🙂

Anita z AZgotuj
20 dni temu

Bardzo apetyczne. Piękne. Takich się nie kupi 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
20 dni temu

To prawda, takie domowe buły to mają jednak zapach i smak, że ach…

Anna
Anna
14 dni temu

Rewelacyjny przepis, bułeczki pięknie pachną, są puszyste 😀 znikają w momencie 😀 prosty przepis, polecam 😀 u mnie na stałe zagościł w notesie z przepisami 😀 Dziękuję 😀