Szarlotka

Chodziła już za mną od dłuższego czasu a taka szarlotka smakuje zawsze i każdemu, jesień pora idealna na wypieki z jabłkami w roli głównej. Uwielbiam zapach cynamonu wydobywający się z piekarnika, a później po upieczeniu unoszący się po całym domu. Jeśli lubicie ciasta z jabłkami koniecznie wpadnijcie na taki zwykły i prosty jabłecznik jak u babci, przepis sprawdzony i niezawodny. Polecam od razu upiec z podwójnej porcji.

Składniki:

Tortownica 26 cm  

Ciasto Kruche:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół szkl.cukru
  • mały cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 4 żółtka szczypta soli

Prażone jabłka:

  • 1,5 kg jabłek
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • cynamon do smaku

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • pół szkl. cukru
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej czasem zamieniam na budyń śmietankowy lub waniliowy

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę, u mnie taka grubsza kostka.
  • Wrzucić do miski z 2 łyżkami wody i sokiem z cytryny, dobrze wymieszać.
  • Do garnka wrzucić masło, gdy się rozpuści, wrzucić jabłka i wsypać cukier.
  • Smażyć na dużym ogniu, często mieszając aż staną się miękkie, ale nie rozgotowane, zdjąć z ognia dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski, wsypać cukry i wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem, wrzucić żółtka ze szczyptą soli.
  • Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części, mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą częścią wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
  • Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
  •  Wystygnięty spód posypać bułką tartą, wyłożyć zimne prażone jabłka.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać stopniowo cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru, na sam koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować, wyłożyć pianę na jabłka.
  • Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Piec ok. 40-45 min. w temp. 180 C.
  • Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.  

W Waszym wykonaniu:

  • Anna Maria wygląda super, dziękuje za apetyczne zdjęcie 🙂
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Konesso
1 rok temu

Szarlotka idealna na każdą porę roku!

Izaa
1 rok temu

to prawda szarlotka zawsze dobra!

DomologiaStosowana.PL
2 miesięcy temu

Szarlotka to smak jesieni! Koniecznie muszę upiec!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu

To prawda na jesieni szarlotka jest obowiązkowa 🙂

Iwona
2 miesięcy temu

Szarlotka – idealna na jesień 🙂 Zwłaszcza z użyciem własnych jabłek 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Iwona

O tak z własnymi jabłkami to już w ogóle rewelacja 🙂

Patrycja Reszko
2 miesięcy temu

Wspaniała, dawno nie piekłam 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu

Koniecznie musisz nadrobić 🙂

Beata M.
2 miesięcy temu

Pychota 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Beata M.

🙂

Maminek kulinarny
2 miesięcy temu

Dawno mnie nie było a tu się dzieje 😁
Wszystko pyszne i wszystko aperyczne. Wczoraj po pracy też upiekłam szarlotkę. Jakoś tak zatęskniliśmy za tym jabłkowo cynamonowym zapachem.
Jeszcze czekają jabłka, które przerobimy na “szarlotkę” do słoików. W zimie jak znalazł 😊
Pozdrawiam cieplutko. Miłego tygodnia!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu

A dzieje się dzieje Kochana, miałam intensywny wrzesień, dopiero teraz dochodzę do wszystkich komentarzy 😉 obfity w szarlotki, jeszcze nie wszystkie przepisy zdążyłam napisać ha ha. Jesienną porą szarlotka smakuje wyjątkow i ten zapach cynamonu, uwielbiam. Udanego skoku w nowy miesiąc 🙂 Pozdrawiam serdecznie i przesyłam buziole

Kasia
2 miesięcy temu

Kocham prawie jak czerwony barszczyk z uszkami 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Kasia

Ja bardzo lubię na jesieni właśnie 🙂

Edyta
2 miesięcy temu

Uwielbiam pod kazda postacia. A Twoja jeszcze z beza, super!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Edyta

Dzięki 🙂 Smaczna taka szarlotka, jesienią smakuje wybornie 🙂