Babka twarogowa z żurawiną

Prosta i szybka babka twarogowa, która nie może się nie udać, przygotujesz ją w zaledwie 10 min. Babkę możesz przygotować z żurawiną lub rodzynkami, a jeśli nie lubisz tego typu dodatków, śmiało pomiń. O smaku cytrynowym jest równie smaczna. Idealna do przygotowania w tygodniu lub do weekendowej, porannej kawki. Chłopaki u mnie bardzo zachwalali, szczególnie najmłodszy w rodzinie a jak on już coś chwali to musi być bardzo dobre. Do przygotowania tej babeczki użyłam mąki prosto z młyna – Młyny Szczepanki. Polecam serdecznie, babka warta uwagi, szczególnie gdy nam się coś słodkiego i nie mamy zbyt wiele czasu.

Składniki:

Keksówka12x30 cm

  • 70 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 180 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 150 g mąki tortowej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody

Dodatkowo:

  • babka z żurawiną – 3 łyżki żurawiny lub można zastąpić rodzynkami
  • babka cytrynowa – skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżki soku z cytryny do ciasta

Polewa cytrynowa:

  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 2 – 2,5 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Do miękkiego masła wsypać cukry i szczyptę soli, ubić krótko na puszystą masę – kilka min. Jeśli chcesz przygotować babkę cytrynową bez dodatków, musisz do cukrów zetrzeć na tarce skórkę z jednej wyparzonej cytryny, dokładnie wymieszać i dodać całość do masła.
  • Do ubitego masła z cukrami wrzucić rozdrobniony widelcem twaróg, miksując dodać po jednym jajku. Do ciasta cytrynowego dodać sok z cytryny.
  • Do ciasta przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Wersja z dodatkami, rodzynki, żurawinę zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 min. następnie odlać z wody, wysypać na ręcznik papierowy i obsuszyć, obtoczyć w łyżce mąki i dodać do ciasta. Całość dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 40 – 60 min. piec do suchego patyczka. Piekłam 45 min.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika na blat i pozostawić do wystygnięcia. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier cytrynowy.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
32 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
1 miesiąc temu

Bardzo fajny pomysł na dodanie do babki żurawiny.Z rodzynkami przepis jest popularny, ale w tej wersji babki jeszcze nie próbowałam 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Monika

My bardziej lubimy żurawinę jak rodzynki 🙂 Babeczka jest szybka, prosta i smaczna.

Katarzyna
1 miesiąc temu

A żurawina ma być świeża czy suszaona?

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Katarzyna

Ja użyłam suszoną, taką mam najczęściej pod ręką 😉

Magda
1 miesiąc temu

Pysznie 🙂 lubię żurawinę w ciastach, dodaje fajnego kwaskowego smaku 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Magda

My też właśnie bardziej lubimy żurawinę jak rodzynki w ciastach 🙂

Wioleta
1 miesiąc temu

Babka idealna do kawki 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Wioleta

To taka babeczka na raz, szybko znika 😉

teresa
teresa
1 miesiąc temu

tAKIE BABKI SĄ NAJLEPSZE

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  teresa

To prawda, prosta i smaczna 🙂

Martyna
1 miesiąc temu

babki z żurawią chyba jeszcze nie jadłam, na pewno jest bardzo pyszna 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Martyna

U nas rodzynki nie bardzo się sprawdzają, chłopaki nie lubią a z żurawiną super 🙂

Małgorzata
Małgorzata
1 miesiąc temu

Upiekłam tylko 30 minut i była gotowa. Suchy patyczek ale trochę ciemna. Później środkiem opadła. Nie ma zakalca. W smaku jest ok. Wygląda tak sobie.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Małgorzata

Zależy też od piekarnika, być może za krótko ją trzymałaś w piekarniku, i zależy jakiego twarogu użyłaś. Jeśli jest zbyt gruby trzeba go potraktować blenderem. Pozdrawiam

Marzynia
Marzynia
1 miesiąc temu

Nigdy nie piekłam babki twarogowej, a jak widać – to był błąd! No przepysznie wygląda 🙂

CosmetiCosmos
1 miesiąc temu

Akurat szukam fajnego przepisu z żurawiną i chyba właśnie trafiłam na idealny 🙂

Lonna
1 miesiąc temu

Wygląda pysznie 🙂 Chociaż ja bym zrobiłam w wersji bez żurawiny, bo nie przepadam 🙂

Ervi
1 miesiąc temu

Ależ ona musi pachnieć 🙂

TwojaRównowaga.PL
1 miesiąc temu

Wygląda bardzo apetycznie! Świetne ciacho do niedzielnej kawki! 🙂

Edyta
1 miesiąc temu

Bardzo apetyczna babeczka! Pycha 🙂

Izabela S.
1 miesiąc temu

Uwielbiam takie babki i żurawinę 🙂

Ella
Ella
1 miesiąc temu

A można dodać suszone daktyle ?bo akurat mam dużo w domku

iza
1 miesiąc temu

fajna ta babeczka