Ciasto z ptasim mleczkiem

Bardzo smaczne i efektowne ciasto na różne okazje, polecam na uroczystości rodzinne oraz święta. Ciasto wygląda kusząco nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych. Takim ciastem z pewnością zaskoczysz gości. Do przygotowania ciasta użyłam pianki firmy Gibar. Pianka na stronie sklepu dostępna jest w mixie smaków, lub możesz wybrać swój ulubiony smak i zamówić cały kartonik. O pełnej ofercie sklepu będzie niebawem więcej w osobnym wpisie, a teraz zapraszam na przepis. Jeśli przygotujesz ciasto według tego przepisu, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło, chętnie dodam do wpisu na stronie.

Składniki:

Blaszka 25×36 cm

Ciasto:

  • 8 jajek L
  • szczypta soli 
  • pół szkl.oleju
  • 1 szkl.mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl.kakao
  • 1 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 660 ml śmietany kremówki 30-36 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 duży cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru (można dać więcej w zależności od smaku)
  • 5 łyżeczek żelatyny+pół szkl.zimnej wody

Dodatkowo:

  • 2 galaretki malinowe
  • ptasie mleczko

Polewa:

  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 0,5 szkl.cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki wrzątku

Przygotowanie:

  • Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru, wrzucać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką wlewać olej cały czas miksując, stopniowo wsypywać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2,3 razy. Miksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Piec w temp. 170 C. Po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia, następnie przekroić na pół.
  • Połowę śmietanki oraz połowę serka schłodzić w zamrażalniku ok. 30 min. Połowę żelatyny zalać 1/4 szkl. zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na 10 min. Śmietankę z serkiem ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier waniliowy oraz cukier puder do smaku, zmiksować krótko. Żelatynę podgrzać chwilę w mikrofali, lub w garnku na parze, tak aby była płynna, ale żeby nie straciła właściwości żelujących, czyli dosłownie kilka sekund. Do płynnej żelatyny wrzucić łyżkę ubitej śmietany, wymieszać energicznie i wlać do ubitej śmietany, krótko zmiksować, wyłożyć na przekrojony spód ciasta. Ułożyć 3 rzędy ptasiego mleczka. Ciasto włożyć do lodówki.
  • Galaretkę rozpuścić w 4 szkl. wrzątku. Gdy ostygnie i zacznie tężeć wylać na ciasto, między ptasie mleczko, najlepiej zrobić to łyżką. Ciasto odstawić do lodówki, żeby galaretka dobrze ściągnęła.
  • Przygotować drugą warstwę kremu jak wyżej i rozsmarować równomiernie na galaretce i ptasim mleczku. Przyłożyć drugą połowę ciasta, delikatnie dognieść.
  • Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka na mały ogień, gdy masło się rozpuści wsypać cukier puder przesiany przez sitko. Mieszać do rozpuszczenia, następnie zdjąć z ognia i wsypać kakao oraz wrzucić napęczniałą żelatynę i wymieszać energicznie. Pozostawić chwilę do przestygnięcia, następnie rozsmarować po wierzchu ciasta.
  • Ciasto z ptasim mleczkiem wyszło wyjątkowo smaczne i kuszące.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Mirosława
30 dni temu

Wygląda apetycznie. Będę musiała wypróbować.

Monika
30 dni temu

Ale to pomysłowe! Pięknie i oryginalnie wygląda! Pewnie też dobrze smakuje 🙂

Luiza
30 dni temu

To ciasto wydaje się być trudne i pracochłonne, ale za to jakie jest efektowne!

Magda
29 dni temu

Genialny pomysł, ciasto wygląda rewelacyjnie 🙂

Marzena
29 dni temu

Wspaniałe ciasto kochana 🙂

Iwona
28 dni temu

Wgląda bardzo efektownie 🙂

Karolina
28 dni temu

O własnie zastanawiałam sie co przyrzadzić smacznego na dniach, bo chciałam przygotować jakieś dobre ciacho. A tutaj wchodzę sobie na bloga i widzę przepis na ciasto z ptasim mleczkiem. Do którego praktycznie wszystkie składniki mam u siebie w domu, tak wiec na dniach postaram się cos przygotowac.

Przygotowanie nie wydaje się takie trudne. Jednocześnie ciasto prezentuje sie bardzo efektownie!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
28 dni temu
Reply to  Karolina

Czekam w takim razie na apetyczne foto 😉 Ciasto dość szybko się przygotowuje, tylko tak skomplikowanie wygląda, bardzo ładnie prezentuje się na stole.

AZgotuj
28 dni temu

Pięknie się prezentuje. Myślę, ze goście będą uradowani takim poczęstunkiem 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
28 dni temu
Reply to  AZgotuj

Ciacho przyciąga oko gości 🙂

Di bloguje
27 dni temu

Robiłam. Jest trochę przy nim roboty, ale efekt wszystko wynagradza.

Katarzyna
26 dni temu

Super by było zrobić szachownicę z tych pianek. Choć kompletnie nie mam pojęcia jak 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
24 dni temu
Reply to  Katarzyna

Szachownice robiłam kiedyś z biszkoptu i ptasiego mleczka z galaretką, to jeszcze na początku mojej drogi z blogiem 😉

Patrycja
24 dni temu

Mniam, poproszę kawałeczek 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
23 dni temu
Reply to  Patrycja

Polecam na świąteczny stół 😉