Domowy likier krówkowy

Lubicie krówki? Ja lubię bardzo, w tym roku postanowiłam przygotować likier krówkowy na święta. Można go pić od razu po przygotowaniu, ale jak odstoi swoje w lodówce, będzie jeszcze lepszy. Potrzebujesz tylko 3 składniki. Idealnie sprawdzi się na prezent dla osoby pełnoletniej do picia, do nasączenia ciasta, do deserów, lodów itp. Można go zrobić nawet na ostatnią chwilę. Ja przygotowałam jedną butelkę na prezent dla teściów a resztę zostawiłam dla nas do deserów. Jesteśmy mało alkoholowi, także u nas taki alkohol mógłby stać i stać. Do przygotowania likieru użyłam moje ulubione krówki na pełnym mleku firmy Gibar. Nawet nie pytajcie ile zjadłam odwijając papierki do likieru… Już wkrótce na blogu pojawi się osobny wpis poświęcony słodkością z tradycjami.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Krówki odwinąć z papierków i wrzucić do rondelka, zalać mlekiem skondensowanym i podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby krówki nie przywarły do dna garnka. Najlepiej mieszać trzepaczką rózgową i rozgniatać krówki jednocześnie. Podgrzewać do rozpuszczenia się całkowitego krówek. Po rozpuszczeniu się krówek zdjąć garnek z ognia i odstawić do przestygnięcia.
  • Gdy krówki rozpuszczone w mleku skondensowanym przestygną, można zacząć powoli wlewać wódkę i energicznie mieszać trzepaczką rózgową. Po dokładnym wymieszaniu, przelać likier do butelek używając lejka, dobrze zamknąć – zakręcić butelki i odstawić do przestygnięcia. Likier jest od razu dobry do picia, ja jednak przechowuje go w lodówce. Tak przygotowany będzie stał w butelce u mnie do świąt, następnie obdaruje nim kogoś z rodziny.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
26 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
1 miesiąc temu

Ja te krówki bym wzystkie zjadła 😉 Ps. A likier pyszniutki 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Di bloguje

Też mam słabość do krówek ha ha a likier wyszedł pierwsza klasa, nawet dla mnie co nie pijam takich napoi wyskokowych 😉

Gotuj i piecz z Joanną
1 miesiąc temu

Pyszności:)

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Dziękuje serdecznie 🙂

Wioleta
1 miesiąc temu

Jej, nie piłam jeszcze takiego likieru.

Monika
1 miesiąc temu

Kiedyś taki robiłam, gdy dostaliśmy kilka butelek wódki w prezencie. Faktycznie był wyjątkowo pyszny. Muszę go znowu zrobić 🙂

Mirosława
1 miesiąc temu

Pysznie wygląda 🙂

Dominika
Dominika
1 miesiąc temu

Czy ten likier musi koniecznie stać w lodówce?

Kasia
1 miesiąc temu

Jako domowy producent nalewek, w weekend biorę się do roboty.

TwojaRównowaga.PL
1 miesiąc temu

Totalnie moje smaki! Muszę zrobić!

Pełnia Smaków
1 miesiąc temu

O kurcze, ależ to musi być pyszne! 🙂

Luiza
1 miesiąc temu

Rzeczywiście – musi być mocno krówkowe… Czyli przepyszne 🙂

iza
1 miesiąc temu

ooo to cos dla mnie

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Witam, zrobiłam jest pyszniutki buteleczki już stoją w lodówce, to może masz jeszcze dobry przepis na kukułkowy bo też chętnie bym zrobiła. Pozdrawiam

Ania
Ania
22 dni temu

Bardzo dobry i szybki do zrobienia 🙂