Faszerowana papryka zapiekana w piekarniku

Idealna jesienna propozycja obiadowa, taka papryka zadowoli niejednego, jeśli lubisz mięsno – warzywne połączenia. Nie może jej zabraknąć w sezonie jesiennym. Prosty i sycący obiad, do farszu można dodać swoje ulubione dodatki, u mnie dziś nadziana, mielonym z dodatkiem kaszy bulgur, kukurydzy i tartego sera. Danie jest syte, więc podałam je z bagietką posmarowaną masełkiem czosnkowym. Pysznie i prosto!!! Bardzo lubimy u nas w domu paprykę, mój syn często prosi o surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem papryki, jeśli lubisz proste i smaczne surówki koniecznie wpadnij podejrzeć przepis => klik.

Składniki:

4 szt.

  • 4 papryki (trzeba zwrócić uwagę, żeby były równe, dzięki temu będą ładnie stały w naczyniu )
  • 500 g ulubionego mięsa mielonego (u mnie akurat wieprzowo – wołowe )
  • pół woreczka ugotowanej kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • odrobina curry
  • 5 sporych łyżek kukurydzy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • ser tarty
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • ulubione przyprawy do mielonego
  • 2 spore garście posiekanej natki pietruszki  

Dodatkowo:  

  • olej do smażenia  

Przygotowanie:

  • Paprykę umyć, osuszyć, odciąć górną część tworząc “dekielek”. Wyciąć zieloną część – ogonek. Z papryki usunąć gniazda nasienne i wszelkie błony ze środka. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć w środku papryki.  
  • Cebulę obrać, umyć posiekać w kosteczkę i przysmażyć na oleju, na patelni. Wsypać odrobinę curry do smaku, następnie wrzucić przyprawione mięso mielone (do mięsa w misce wrzucam, majeranek, ulubione przyprawy, sól i pieprz do smaku, całość wyrabiam ręką ). Podsmażyć mięso z cebulką, wrzucić przecier pomidorowy, dobrze wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie zawartość patelni przełożyć do miski. Do tak przygotowanego farszu wrzucić kukurydzę, tarty ser i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i nałożyć farsz do papryk.
  • Papryki przykryć “dekielkami” uzupełnić farszem i wstawić do piekarnika.  
  • Piec w temp. 190-200 C przez 30-40 min.

Uwagi:  

  • Gdyby papryka się przypalała u góry można ją nakryć folią aluminiową, lub papierem do pieczenia.  
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
32 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Hair Witch Project
11 dni temu

Uwielbiam faszerowane papryki czy cukinie <3
Tyle wariantów, możliwości a jakie proste 🙂

Irena -Hooltaye w podróży

Faszerowana papryka jest świetnym pomysłem na smaczne i zdrowe danie.
Jesienią taki kolor i doskonałe dodatki pobudzają apetyt.
Bardzo chętnie ją zrobię. Nadzienia mogą być różne, prawdziwe pole do pomysłów.
Super przepis 🙂

Iwona
11 dni temu

Z kaszą bulgur jeszcze nie robiłam, choć jadam i lubię. Powinna być o wiele lepsza od ryżu, bo ryź jest taki “obojętny” W sumie świetny pomysł. Zupełnie nie wiem skąd ty to bierzesz 🙂

Wioleta
11 dni temu

Taka papryka idealnie nadaje się na jakąś imprezę jako przekąska.

Papierowa Łowczyni
Papierowa Łowczyni
11 dni temu

Mmm super przepis na taką inną, nadzianą paprykę. Chętnie wypróbuję ten przepis 😘❤️

Ania
11 dni temu

O tak, faszerowana papryka to jedna z naszych przystawek na babskich spotkaniach. Pierwsza schodzi i chyba nie znam nikogo oprócz mojego męża kto by jej nie lubił 🙂

Barbara
11 dni temu

Kiedyś robiłam, ale bez kukurydzy. Smaczne i proste danie.

Marzena
11 dni temu

Uwielbiam faszerowaną paprykę, dawno już nie jadłam. I przyznam, że narobiłaś mi smaku 😀

Sunflower
11 dni temu

Bardzo lubię kaszę bulgur, chętnie więc przyrządzę takie cuda z Twojego przepisu. Wyglądają bardzo smakowicie, nie pogardzimy takim obiadem 🙂

Kasia Franiszyn-Luciano

To chyba jedna z najprostszych i najsmaczniejszych Jesiennych pyszności. Zachęca kolorem i sytościa! Zdaję sobie sprawę że jest to danie które znika bardzo szybko ale już niewielka ilość tych smakowitości jest w stanie poprawić człowiekowi humor. Za każdym razem faszerowana papryka wychodzi zupełnie inaczej I choć byśmy chcieli odtworzyć kropka w kropkę na drugi raz, nigdy nie wyjdzie już tak samo.

Anna
11 dni temu

Bardzo lubimy i często jadamy. Z różnym farszem, z sosami. Pyszne!

Klimaty Agness
11 dni temu

Bardzo lubię faszerowane warzywa, a szczególnie paprykę i cukinię, to u mnie klasyk schyłku lata, a w tym roku jeszcze nie robiłam. Dziękuję za podpowiedź, niebawem będzie na obiad 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness:)

Sys
11 dni temu

Dawno nie robiłam faszerowanej papryki więc bardzo dziękuję za przypomnienie 😁 Ja lubię wrzucić do środka risotto z kurczakiem i serem gorgonzola i takie chyba dziś zrobię 😉

Małgorzata Kijowska|DayliCooking

Przypomniałaś mi, że dawno nie robiłam faszerowanej papryki. Teraz przecież jest dobra na nią pora! Lecę więc po paprykę i może zrobię po Twojemu? Tak, na pewno tak ją zrobię 🙂

Po prostu MAMA
Po prostu MAMA
10 dni temu

Uwielbiamy takie papryki i kombinujemy z farszami. Pycha!

Katarzyna
3 dni temu

Takiej papryki jeszcze nie robiłam. Chętnie wypróbuję twój przepis Asiu