
Takie bułeczki zadowolą niejednego niejadka, oczywiście robiłam je z myślą o moim synku, bardzo fajnie i oryginalnie wyglądają a do tego mega smakują. Delikatne i puchate w środku. Małe dyńki jak to mój synek powiedział na ich widok. Takie jesienne u nas ostatnio klimaty, na jesieni i zimową porą króluje u nas najwięcej domowego pieczywa. Długie wieczory sprzyjają drożdżowym wypiekom, a podobno mam serce do drożdżowego. Jeśli drożdżowe wypieki to oczywiście na mące prosto z młyna, polecam mąkę z Młyny Szczepanki moim zdaniem najlepsza. Kiedyś używałam tylko 2 rodzaje mąki, a teraz moje wypieki stały się jeszcze lepsze i smaczniejsze, w mojej kuchni możesz spotkać aż 11 gatunków mąki.
Składniki:
12 szt.
- ok. 550 g mąki pszennej luksusowej typ 550
- 200 ml puree z dyni
- 0,5 szkl. mleka + 50 ml
- 30 g drożdży świeżych
- 2 jajka L
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 80 g masła
Dodatkowo:
- żółtko + 2 łyżki mleka
- 12 pestek dyni
Przygotowanie:
- Dynie umyć i osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. i piec w temp. 180 C góra – dół, bez termoobiegu. Po wystygnięciu zdjąć miąższ dyni łyżką do miseczki, wyrzucając skórę. Przy pomocy blendera rozdrobnić upieczoną dynie na puree. Tak przygotowaną dynie można również mrozić.
- Do małej miseczki wlać wlać 50 ml ciepłego mleka, ale nie gorącego, rozetrzeć w nim drożdże z łyżką cukru i mąki. Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. W między czasie w rondelku podgrzać resztę mleka z masłem do momentu roztopienia się masła.
- Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę.
- Do większej miski przesiać przez sitko mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, ubite jaja z cukrami, mleko z masłem oraz puree dyniowe. Ręcznie lub przy pomocy miksera zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, jeżeli ciasto będzie się kleiło przy wyrabianiu dodać trochę więcej mąki, tak wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą, ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią, w celu odgazowania. Wyjąć na blat delikatnie podsypany mąką, uformować wałek i podzielić ciasto na mniej więcej 12 równych części. Z każdej części uformować w dłoniach zgrabną bułeczkę. Przy pomocy sznurka bułeczki przerobić na dynie. Wiązanie jest bardzo proste, bułeczki mają wyglądać tak jak trocinowe piłeczki odpustowe. Wystarczy luźno zawiązać, a reszta zadzieje się już sama w piekarniku.

- Obwiązane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 20 – 30 min. do napuszenia.
- Przed włożeniem do piekarnika, posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
- Piec ok. 20 min. w temp. 180 C.
- Zaraz po wyjęciu, przeciąć sznurki u góry i pod spodem bułeczek, usunąć sznurki. Następnie na sam koniec jeszcze ciepłe bułeczki posmarować pędzelkiem z masłem. Wcisnąć na środek pestkę dyni i gotowe.
- Bułeczki są mega smaczne, bardzo szybko znikają.
W Waszym wykonaniu:
- Renata Wierzchowska z córcią Łucją, tak sobie pysznie działają dziewczyny w kuchni 🙂
- Karolina Hryniak, cudowne 🙂
Te bułeczki wyglądają obłędnie.
Dzięki serdeczne 🙂
Jej, jak one rewelacyjnie wyglądają!
Dzięki, szybko znikły 😉
Jakie rozkoszne bułeczki! Na pewno muszą być pyszne!
Pyszne, pyszne polecam 🙂
Znamy, znamy i bardzo lubimy 🙂
🙂
Zastanawiałam się jak to zrobiłaś, że wyszły takie podobne do prawdziwych dyń. Cudny pomysł!
Można naciąć nożem zamiast owijać sznurkiem, ale ze sznurkiem lepszy efekt końcowy 🙂
Ale zaszalałaś! 🙂 Przepiękne te bułeczki! Małe dzieła sztuki, aż szkoda je jeść 😉
Dzięki Kochana, właśnie szybko znikły, ledwo zdążyłam cyknąć zdjęcia i już stali mi nad głową 😉
Cudne, po prostu cudne!!! Masz talent. Wyczarowujesz smakowitości. Super!
Dzięki serdeczne Kochana 🙂 czasem coś fajnego mi wyjdzie, lubię wypieki drożdżowe.
O matko, cudowne!😊
Dzięki 🙂
Piękne, też miałam je piec, ale jakoś czasu nie było 🙂
Polecam nadrobić zaległości 🙂
Ależ mają piękny kształt i kolor 🙂
Dziękuje 🙂
Słodkie dyniusie
😃 😋
Fajnie wyglądają, dzieciaki lubią takie cuda 🙂
cudowne bułeczki
Dzięki serdeczne 🙂
Też używam tej mąki!
Mąka z moich stron 😉