Jesienne bułeczki dyniowe

Takie bułeczki zadowolą niejednego niejadka, oczywiście robiłam je z myślą o moim synku, bardzo fajnie i oryginalnie wyglądają a do tego mega smakują. Delikatne i puchate w środku. Małe dyńki jak to mój synek powiedział na ich widok. Takie jesienne u nas ostatnio klimaty, na jesieni i zimową porą króluje u nas najwięcej domowego pieczywa. Długie wieczory sprzyjają drożdżowym wypiekom, a podobno mam serce do drożdżowego. Jeśli drożdżowe wypieki to oczywiście na mące prosto z młyna, polecam mąkę z Młyny Szczepanki moim zdaniem najlepsza. Kiedyś używałam tylko 2 rodzaje mąki, a teraz moje wypieki stały się jeszcze lepsze i smaczniejsze, w mojej kuchni możesz spotkać aż 11 gatunków mąki.

Składniki:

12 szt.

Dodatkowo:

  • żółtko + 2 łyżki mleka
  • 12 pestek dyni

Przygotowanie:

  • Dynie umyć i osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. i piec w temp. 180 C góra – dół, bez termoobiegu. Po wystygnięciu zdjąć miąższ dyni łyżką do miseczki, wyrzucając skórę. Przy pomocy blendera rozdrobnić upieczoną dynie na puree. Tak przygotowaną dynie można również mrozić.
  • Do małej miseczki wlać wlać 50 ml ciepłego mleka, ale nie gorącego, rozetrzeć w nim drożdże z łyżką cukru i mąki. Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. W między czasie w rondelku podgrzać resztę mleka z masłem do momentu roztopienia się masła.
  • Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę.
  • Do większej miski przesiać przez sitko mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, ubite jaja z cukrami, mleko z masłem oraz puree dyniowe. Ręcznie lub przy pomocy miksera zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, jeżeli ciasto będzie się kleiło przy wyrabianiu dodać trochę więcej mąki, tak wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą, ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią, w celu odgazowania. Wyjąć na blat delikatnie podsypany mąką, uformować wałek i podzielić ciasto na mniej więcej 12 równych części. Z każdej części uformować w dłoniach zgrabną bułeczkę. Przy pomocy sznurka bułeczki przerobić na dynie. Wiązanie jest bardzo proste, bułeczki mają wyglądać tak jak trocinowe piłeczki odpustowe. Wystarczy luźno zawiązać, a reszta zadzieje się już sama w piekarniku.
  • Obwiązane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 20 – 30 min. do napuszenia.
  • Przed włożeniem do piekarnika, posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
  • Piec ok. 20 min. w temp. 180 C.
  • Zaraz po wyjęciu, przeciąć sznurki u góry i pod spodem bułeczek, usunąć sznurki. Następnie na sam koniec jeszcze ciepłe bułeczki posmarować pędzelkiem z masłem. Wcisnąć na środek pestkę dyni i gotowe.
  • Bułeczki są mega smaczne, bardzo szybko znikają.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
26 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
20 dni temu

Te bułeczki wyglądają obłędnie.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
18 dni temu
Reply to  Di bloguje

Dzięki serdeczne 🙂

Wioleta
19 dni temu

Jej, jak one rewelacyjnie wyglądają!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
18 dni temu
Reply to  Wioleta

Dzięki, szybko znikły 😉

sys
19 dni temu

Jakie rozkoszne bułeczki! Na pewno muszą być pyszne!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
18 dni temu
Reply to  sys

Pyszne, pyszne polecam 🙂

Edyta
19 dni temu

Znamy, znamy i bardzo lubimy 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
18 dni temu
Reply to  Edyta

🙂

Katarzyna
19 dni temu

Zastanawiałam się jak to zrobiłaś, że wyszły takie podobne do prawdziwych dyń. Cudny pomysł!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
18 dni temu
Reply to  Katarzyna

Można naciąć nożem zamiast owijać sznurkiem, ale ze sznurkiem lepszy efekt końcowy 🙂

Monika
19 dni temu

Ale zaszalałaś! 🙂 Przepiękne te bułeczki! Małe dzieła sztuki, aż szkoda je jeść 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
18 dni temu
Reply to  Monika

Dzięki Kochana, właśnie szybko znikły, ledwo zdążyłam cyknąć zdjęcia i już stali mi nad głową 😉

Maminek kulinarny
19 dni temu

Cudne, po prostu cudne!!! Masz talent. Wyczarowujesz smakowitości. Super!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
18 dni temu

Dzięki serdeczne Kochana 🙂 czasem coś fajnego mi wyjdzie, lubię wypieki drożdżowe.

Natalia
19 dni temu

O matko, cudowne!😊

Słodko Słodka
Słodko Słodka
18 dni temu
Reply to  Natalia

Dzięki 🙂

Iwona
Iwona
18 dni temu

Piękne, też miałam je piec, ale jakoś czasu nie było 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
18 dni temu
Reply to  Iwona

Polecam nadrobić zaległości 🙂

Iwona
18 dni temu

Ależ mają piękny kształt i kolor 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
7 dni temu
Reply to  Iwona

Dziękuje 🙂

Małgorzata
16 dni temu

Słodkie dyniusie
😃 😋

Słodko Słodka
Słodko Słodka
7 dni temu
Reply to  Małgorzata

Fajnie wyglądają, dzieciaki lubią takie cuda 🙂

iza
16 dni temu

cudowne bułeczki

Słodko Słodka
Słodko Słodka
7 dni temu
Reply to  iza

Dzięki serdeczne 🙂

Patrycja Reszko
14 dni temu

Też używam tej mąki!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
7 dni temu

Mąka z moich stron 😉