Pyszny i prosty chleb z żurawiną i płatkami owsianymi

Chlebek jest szybki do zrobienia, prosty można go od razu piec po wyrobieniu ciasta. Ja jednak zawsze odstawiam na 15 min. do napuszenia. Zawsze się udaje, można dodawać do niego swoje ulubione dodatki i ten zapach gdy się piecze… uwielbiam 🙂 Nie musisz być mistrzem od wypieku pieczywa, ten chlebek wyjdzie nawet początkującym. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, który unosi się po całym domu, ten zapach zawsze przywołuje miłe wspomnienia...oraz mojego syna, który bardzo lubi “piętki” z takiego chlebka. Polecam również przepis na Proste bułki pszenne przepis => ( klik ).

Składniki:

Keksówka 11×35 cm  

  • 250 ml wody
  • 250 ml kefiru
  • garść płatków owsianych górskich
  • garść posiekanej żurawiny
  • 25 g drożdży świeżych (7 g instant)
  • 500-600 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  • Do miski wlać ciepłą wodę i kefir, wsypać płatki i żurawinę. Wsypać sól i cukier, pokruszyć drożdże. Odczekać aż płatki wypłyną na wierzch, wsypać mąkę przesianą przez sitko i wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera, do momentu odchodzenia ciasta od miski, ciasto ma być elastyczne.
  • Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi.
  • Wyrównać górę i w zasadzie można tak przygotowaną foremkę wrzucać już do zimnego piekarnika, ja jednak zawsze zostawiam na 15 min. do napuszenia na blacie. Blaszkę przykrywam ściereczką. Przed pieczeniem spryskać wodą i obsypać wierzch płatkami owsianymi.  
  • Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp. na 170 C i piec przez ok. godz. Chleb po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystudzenia na kratce.  
  • Chlebek jest syty i nawet na 2, 3 dzień jest wciąż smaczny.  
  • Jeśli przygotujesz chlebek z tego przepisu prześlij mi zdjęcie, bardzo chętnie dodam do wpisu na blogu Twoje apetyczne zdjęcie z Twoim imieniem i nazwiskiem.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
35 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Justi
2 lat temu

Mogę prosić wymiary blaszki?

Unknown
1 rok temu

dziękuję za przepis,pozdrawiam D.

Ewa
1 rok temu

Hmmm ale smacznie wygląda…

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

A czy może być użyta inna mąka niż pszenna?

Małgosia
1 rok temu

Czy dodatek żurawiny wplywa na słodycz chleba? Jeśli tak, to czy można ją pominąć albo zamiennie posłużyć się ziarnami np 😊

Małgosia
1 rok temu

Piekę w takim razie 😀 Oby się udał!

Małgosia
1 rok temu

Udał się, jest wspanialy 😋😋 Piekę po raz drugi 😊 Dziękuję i pozdrawiam.

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Czy z maki żytniej też tak ładny wyjdzie?

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

A czy zamiast mąki przennej moge użyć np.razowej?

Agnieszka
11 miesięcy temu

Wygląda smacznie ten chlebek 🙂

Anonimowy
Anonimowy
11 miesięcy temu

Wygląda smacznie ten chlebek ��

Anonimowy
Anonimowy
9 miesięcy temu

Czy można zrobić tylko na drożdżach instant?

Unknown
9 miesięcy temu

Czym można zastąpić kefir? Jogur naturalny może być czy nie bardzo?

Anonimowy
Anonimowy
9 miesięcy temu

Ja dzisiaj piekłam ten chlebek jest pyszny i szybki do zrobienia

Anonimowy
Anonimowy
9 miesięcy temu

Jaka może być przyczyna peknieniecia na górze chleba? Pieklam w piekarniku elektrycznym około 50min

Wioleta
16 dni temu

Ten chleb musi być przepyszny.

Małgorzata
16 dni temu

Świetny przepis. Lubię takie wypieki 👍😍

Barbara
Barbara
16 dni temu

Chlebek z żurawiną wyszedł słodki ,czy lepiej dać słonecznik lub co innego ,jest mało słony,a tak ok

iza
16 dni temu

idealny chlebek

Nika
Nika
15 dni temu

Chleb może być sycący, nie syty. Syty będzie człowiek, gdy naje się sycącego chleba!

Kasia
15 dni temu

Wygląda mega apetycznie! Mamy teraz trochę więcej czasu, więc chętnie wypróbujemy twój przepis. 🙂

Magda
15 dni temu

Pięknie wygląda ten chlebek 🙂 chyba jeszcze nie piekłam chleba drożdżowego z kefirem 🙂

Asia czytasia
15 dni temu

Testuje przepisy na chlebek, więc sie przyda

Edyta
14 dni temu

Jaki pyszny chlebek. Wiadomo, domowy najlepszy 🙂

Patrycja Reszko
14 dni temu

Dla mnie świetny!

Gosia
Gosia
12 dni temu

Chlebek jest rewelacyjny,ja pomieszałam mąki razową i przenną,poza tym dodałam jeszcze słonecznika i pestki dyni.Świetny przepis dziękuję za niego bardzo serdecznie.