Ciasteczka śnieżne kule

U mnie w domu zaczęło się już szaleństwo na wypiekanie pierniczków, ciastek i ciasteczek różnego kalibru. Ciasteczka śnieżne kule to jedne z naszych ulubionych, zaraz po kruchych z maszynki. Trzeba w końcu czymś zając małe rączki. Bardzo lubimy z synkiem wspólnie kucharzyć, zwłaszcza przed świętami. Radek uwielbia pomagać przy kulaniu różnego rodzaju ciasteczek, czasem nawet się zastanawiam, czy to on mi pomaga, czy ja jemu. W każdym bądź razie jakby nie było, bardzo lubimy ten przedświąteczny czas przygotowań, pichcenia i sprzątania, chociaż to drugie to już trochę mniej. Święta Bożego Narodzenia to dla nas wyjątkowy czas w roku.

Składniki:

45 szt.

  • 220 g miękkiego masła lub margaryny
  • 60 g cukru pudru
  • żółtko
  • 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 120 g mielonych orzechów laskowych
  • ekstrakt z wanilii do smaku
  • 1/4 łyżeczki soli i cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do obtoczenia ciasteczek

Przygotowanie:

  • Masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem na puch, następnie zmniejszyć obroty miksera i wrzucić żółtko, stopniowo dosypywać przesianą przez sitko mąkę, cynamon, sól, zmielone orzechy.
  • Krótko wymieszać mikserem i zagnieść ręcznie ciasto. Kulę ciasta zawinąć w folię i wrzucić na 15 min. do zamrażalnika.
  • Po tym czasie odrywać małe kawałki ciasta i kulać w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przed pieczeniem blaszkę z ciasteczkami włożyć na 10 min. do zamrażalnika, żeby utrzymać kształt kulek podczas pieczenia.
  • Blaszkę wrzuć do nagrzanego piekarnika, piecz do zarumienienia ok. 20 min. w temp.180 C.
  • Jeśli zrobisz ciasteczka mniejsze to oczywiście czas pieczenia się skraca.
  • Ciasteczka te robię również z migdałami, wtedy zamiast wanilii daje ekstrakt migdałowy.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
29 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Malwina
1 rok temu

Dawniej dość często je robiłam. Są pyszne i do tego tak pięknie wyglądają 🙂

Izaa
1 rok temu

śliczne są!!!

Madlene P
1 rok temu

Zapomniałam już, jak pyszne są te ciastka bo tak dawno je już piekłam…:)

kasia
1 rok temu

Moje smaki!
I idealne do światecznych paczuszek…
xxx

Urszula - Proste potrawy

Na razie nie poddaje się presji przedświątecznej, ale na pewno tego nie uniknę…

Unknown
1 rok temu

Ile czasu mogą stać takie ciasteczka? 🙂

Teresa S
1 rok temu

TAkich jeszcze nie jadlam
Asiu

Aleksandra Od Kuchni

Wyglądają smacznie 🙂

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Czy mozna zamiast orzechow dodac wiorki kokosowe?

Makowiec japoński
1 rok temu

Dziękuję za przepis. Będę piec.

Dina
11 miesięcy temu

Dokładnie taki sam przepis tylko zamiast orzechów laskowych daję migdały. PYSZNOŚCI! 🙂

Karolina
Karolina
14 dni temu

„Przed pieczeniem blaszkę z ciasteczkami włożyć na 10 min. szutrzym kształt kulek podczas pieczenia.”
przepraszam ale nie zrozumiałam tego 🙂
co należy zrobić aby utrzymać ten kształt kulek? 🙂

Wioleta Sadowska
14 dni temu

Wyglądają rewelacyjnie! Pychota!

Edyta
13 dni temu

Cudowne sa te ciasteczka i wyobrazam sobie jakie pyszne!

Monika
13 dni temu

Oj tak, my też uwielbiamy święta i już zaczynamy się do nich szykować 🙂 Bardzo pomysłowe te kuleczki! Śniegu dzieci nie mogą się niestety doczekać. W zeszłym roku żadnego bałwana nie ulepiliśmy, więc może warto chociaż takie słodkie śnieżne kulki zrobić 🙂

Tabita
13 dni temu

Też powoli myślę by upiec jakieś pierniczki z córeczką, a te ciasteczka wyglądają przepysznie.
Może się na nie skusimy ☺️.
Pozdrawiam serdecznie

teresa
teresa
13 dni temu

przepyszne ciasteczka

szpileczkiibabeczki
szpileczkiibabeczki
13 dni temu

Pychotki 😉

Słodkie okruszki
12 dni temu

Pyszne ciasteczka

Smakołyki Asi
11 dni temu

Mniam 🙂 też się do nich przymierzam 🙂

Katarzyna
11 dni temu

I kolejny przepis, który muszę wypróbować. Ze słodyczami u nas jest taki problem, że ile bym nie zrobiła, tyle domownicy zjedzą w jeden wieczór 😉

Iwona
11 dni temu

Takie orzechowe muszą być przepyszne 🙂

Pichceniomania
10 dni temu

Już nawet wypróbowałam! Są super! polecam 🙂