Kurczak pieczony w rękawie

Taki kurczak idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, pieczony w rękawie jest wyjątkowo soczysty i smaczny. Wygląda niezwykle apetycznie. Sekret tak pięknie wyglądającego kurczaka jest prosty, potrzebujesz dobrą marynatę, przepis znajdziesz niżej. W naszym domu drób gości na tysiąc sposobów. Kurczaka podałam na półmisku z polskiej porcelany MariaPaula dostępnej w internetowym sklepie www.pieknowdomu.pl. Pamiętaj do 13 grudnia trwa internetowy Kiermasz Świąteczny na stronie sklepu, co tydzień nowe promocje i obniżki cen. Warto skorzystać i odpowiednio przygotować się na zbliżające dużymi krokami święta i to bez wychodzenia z domu.

Składniki:

  • ok. 2 kg cały kurczak
  • 100 ml sosu sojowego
  • 50 g miodu
  • 40 ml oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suchego czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

  • Przygotować marynatę, połączyć sos sojowy, olej, przyprawę do kurczaka, musztardę, paprykę i suszony czosnek, następnie dodać miód. Jeśli miód jest gęsty wrzuć go na chwilkę do mikrofali. Przecisnąć przez praskę czosnek i całość wymieszać trzepaczką rózgową. Marynata powinna mieć konsystencje średnio gęstą.
  • Kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć dobrze marynatą, w środku również. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rękaw do pieczenia, a w rękawie ułożyć całego kurczaka, związać jedną stronę, wlać resztę marynaty, wypuścić powietrze i zawiązać drugi koniec.
  • Tak przygotowane mięso najlepiej jest wstawić na 4 godz. do lodówki, u mnie marynowało się całą noc.
  • Piec w piekarniku w 180 C, przez 1,5 godz.
  • W trakcie pieczenia rękaw jest napompowany jak balon, to nic tak ma być, nie martw się, nie pęknie. Po godz. otworzyć piekarnik i rozciąć delikatnie rękaw, żeby się nie poparzyć, podpiec mięso jeszcze przez ok. pół godz. do zarumienienia.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Pełnia Smaków
18 dni temu

Genialny obiad! Zapisujemy inspiracje!

Słodko Słodka
17 dni temu

Cieszę się 🙂

Wioleta Sadowska
18 dni temu

Mój mąż uwielbia takiego kurczaka!

Słodko Słodka
17 dni temu

Pyszny jest, sama mam słabość do takiego kuraka 😉

iza
18 dni temu

apetyczny kurczak, ja ostatnimi czasy robię tego na butelce ;))

Słodko Słodka
17 dni temu
Reply to  iza

Na butelce dawno nie robiłam, też jest wart grzechu🙂

Słodkie okruszki
17 dni temu

I to się nazywa obiad 😉 Pysznie

Słodko Słodka
17 dni temu

Rozpusta 😉Przy weekendzie można grzeszyć 🙂

IwonaT.
17 dni temu

Przepysznie wygląda ten kurczaczek 🙂

Słodko Słodka
17 dni temu
Reply to  IwonaT.

Dzięki serdeczne 🙂 Światło już było słabe, późna obiado – kolacja.

Di bloguje
17 dni temu

Jak apetycznie rumiany.

Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  Di bloguje

Dzięki, taki trochę kuszący 😉

neliada
17 dni temu

Bardzo apetyczny kurczaczek

Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  neliada

Dziękuje, lubimy drób.

teresa
teresa
13 dni temu

Uwielbiam taki obiadek

Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  teresa

Ja zawsze przy weekendzie takie dobroci serwuje, lub odświętnie 🙂

Patrycja
4 dni temu

Wygląda przepysznie 🙂