Piernik pomidorowy

Możliwe to? Oczywiście, że tak a jaki pyszny jest taki piernik. Piernik pomidorowy i przepis na to cudo przewinął mi się już gdzieś w zeszłym roku. Mega szybki do zrobienia a do tego jaki smaczny. Gwarantuje, że na jednym kawałku nie skończysz. Ciasto jest bardzo szybkie do zrobienia, tanie i warte grzechu. Wilgotne i aromatyczne, nie spodziewałam się takiemu efektu, ale jestem pod wielkim wrażeniem tego małego wypieku. I cóż mogę Wam napisać, polecam serdecznie nie tylko na święta, ale i tak bez okazji.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 45 mins
Czas całkowity 55 mins
Ilość porcji 10 kawałków
Jak wykonać przepis na – Piernik pomidorowy

Potrzebne składniki
  

Keksówka 10×25 cm

  • 1 szkl. pomidorów z puszki, najlepiej krojonych
  • 1 banan
  • 0,5 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • ¾ szkl. cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika, ciast i deserów

Sposób wykonania

  • Pomidory najlepiej użyć krojonych z puszki, odlać sok i zapełnić szklankę. Przełożyć do małej miski, dodać pokrojonego na mniejsze kawałki banana, wlać olej i przy pomocy blendera całość rozdrobnić na gładką masę.
  • Do większej miski przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao. Wsypać przyprawę do piernika ( paczka 20 g ), oraz cukier trzcinowy. Całość wymieszać dokładnie łyżką.
  • Do suchych składników wlać mokre i całość dokładnie wymieszać przy użyciu trzepaczki rózgowej, do połączenia się wszystkich składników.
  • Powstałe ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec w temp. 170 °C góra – dół bez termoobiegu, przez 45 min. do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia na blacie.
  • Zimne ciasto udekorować wedle uznania, ja użyłam gotowej polewy i orzechów laskowych prażonych firmy HELIO.

W Waszym wykonaniu

  • Zdjęcie nadesłane przez Panią Bożenkę Urlicką z Grudziądza, dziękuje serdecznie 🙂
Piernik ten można przełożyć domowym powidłem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Piernik pomidorowy wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Słodkie okruszki
11 dni temu

O jaki fajny przepis 🙂

Di bloguje
11 dni temu

Ciekawe połączenie i smakowity efekt!

neliada
11 dni temu

Pięknie wygląda 🙂 Jadłam kiedyś chlebek pomidorowy, był bardzo smaczny, piernik pewnie też 🙂

Wioleta Sadowska
10 dni temu

Ja akurat nie przepadam za zapachem miodu, ale ten piernik prezentuje się bardzo apetycznie.

teresa
teresa
10 dni temu

Asiu tak ciekawie brzmi aż bym sama się skusiła na taki piernik chodziaż nie lubie takich ciast

Słodko Słodka
10 dni temu
Reply to  teresa

Ja też nie jestem jakaś piernikowa 😉ale to ciacho super, to w zasadzie taki oszukany piernik, ale bardzo smaczny 😍

IwonaT.
10 dni temu

Piernik to jest takie ciasto w którym rożne dziwne składniki zawsze dobrze smakują 🙂 Ja robiłam dwa lata temu z buraczkami i tez był pycha, a i co najważniejsze takie składniki nadają mu fajną wilgotność 🙂

Magda
10 dni temu

Ależ ciekawy przepis, ciasta z pomidorami jeszcze nigdy nie jadłam, na pewno warto spróbować 🙂

iza
9 dni temu

ciekawy przepis