Zupa klopsowa zabielana

Pyszna zupa klopsowa często gości u nas w chłodniejsze dni, prosta i pożywna, przez wielu zapomniana. Taką zupę pamiętam z domu rodzinnego, zawsze bardzo lubiłam, więc podzielę się z Wami przepisem kto jeszcze nigdy nie jadł i nie zna. W zasadzie to zupa jednogarnkowa, ja jednak zawsze gotuje ziemniaki osobno, pokrojone na większe kawałki. Wedle życzenia syna podaje w dwóch osobnych talerzach lub na talerzu od zupy razem. W moim domu raczej jemy mało zup, chłopaki wolą konkrety i ziemniaki ponad wszystko, ale ta zupa zwyciężyła. W tym miesiącu klopsową gotowałam już dwa razy. W mojej kuchni nie ma nudy, zawsze coś się dzieje, jak nie na obiad, to na deser. Nie mam problemu co zrobić na obiad, zawsze jest jakiś pomysł, jedyny problem to taki co zrobić w pierwszej kolejności. Teraz jeszcze doszedł problem, kto idzie na zakupu…
Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 30 mins
Czas całkowity 1 hr
Ilość porcji 6 osób
Jak wykonać przepis na – Zupa klopsowa zabielana

Potrzebne składniki
  

Zupa

  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • 1 cebulaopcjonalnie
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 szklanki śmietany18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu spirytusowego lub sok z ogórków kiszonych, kapusty kiszonej, zakwas do żurku
  • 1 kostka rosołowaopcjonalnie
  • zieleninka do posypania zupy, koperek lub natka pietruszki

Klopsiki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajkoL
  • 3 łyżki gęstej kwaśniej śmietany
  • bułka tartaok. 2-3 łyżek – trzeba dodawać i sprawdzać konsystencję
  • 2 łyżki majeranku
  • ulubione zioła lub mieszanka przypraw do mięsa mielonego
  • sól, pieprzdo smaku

Sposób wykonania

  • Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę i wrzucić włoszczyznę, ziele angielskie i listki laurowe, opaloną cebulę i zagotować.
  • Do miski wrzucić mięso mielone, wbić jajko i dodać przyprawy, śmietanę i bułkę tartą, całość wyrobić ręką. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  • Formować w dłoniach zgrabne klopsiki, wrzucać je na gotujący się wywar ( w tym momencie możesz też dodać pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, jeśli lubisz dania jednogarnkowe). Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 – 20 min.
  • W śmietanie rozrobić łyżkę mąki- do śmietany dodać chochle zupy, następnie wlewać cienkim strumieniem do garnka, cały czas mieszając.
  • Na koniec doprawić solą, cukrem oraz octem (ocet można zastąpić sokiem z ogórków, kapusty kiszonej lub zakwasem do żurku) i dodać jeszcze łyżkę majeranku.
Zupa klopsowa jest najlepsza, gdy postoi 2-3 godz. a na drugi dzień to już w ogóle… pyszna.
Zupy u mnie w domu gotuje zawsze na 2 dni.
Smacznego.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa klopsowa zabielana wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
12 dni temu

Zupa zapowiada się pysznie 🙂 jesień to dla mnie czas na zupy, akurat też u mnie dzisiaj zupa 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  Magda

U nas właśnie mało zup, ale postanowiłam to jeszcze w tym roku nadrobić, najwyżej chłopaki się na mnie obrażą 😉

Wioleta Sadowska
12 dni temu

Uwielbiam tego typu zupkę.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 dni temu

Smaczna jest, też mam do niej ogromna słabość 🙂

Katarzyna
12 dni temu

Asieńko, sprawdziłam. Mam wszystkie składniki. Nawet mięso już kupiłam i zmieliłam w moim Thermomixie. W sobotę robię na obiad. Jestem bardzo ciekawa!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 dni temu
Reply to  Katarzyna

Nie pozostaje mi nic tylko napisać, że czekam na apetyczne foto 🙂 Posmakuje Wam na bank 🙂

iza
7 dni temu

my bardzo lubimy takie zupy