Kruche ciasteczka na smalcu

Pyszne kruche ciasteczka jak kiedyś, rozpływają się dosłownie w ustach. Nie jestem zwolenniczką smalcu, ale te ciacha to zdecydowanie hit w moim domu!!! U mnie połączyłam smalec pół na pół z masłem, żeby było ciekawiej zrobiłam kilka ciasteczek nawet z witrażykiem. Takie ciacha możesz również przygotować z maszynki. Jedno jest pewne, możesz śmiało zaangażować małe elfy do pomocy, mój synek bardzo lubi wykrawać różne ciasteczka świąteczne, a im starszy tym większe zacięcie do kuchni w nim widzę. Najlepsze ciasto na takie ciacha zawsze wychodzi mi na mące tortowej typ 450 z Młyny Szczepanki, idealna do wypieku kruchych ciasteczek.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 1 hr 40 mins
Czas całkowity 1 hr 50 mins
Ilość porcji 4 blaszki od piekarnika
Jak wykonać przepis na – Kruche ciasteczka na smalcu

Potrzebne składniki
  

  • 500 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g smalcu
  • 125 g masła
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko - L
  • 1 żółtko

Dodatkowo

  • 1 paczka ulubionych landrynek

Sposób wykonania

  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do miski, wsypać cukry wymieszać, wrzucić posiekany smalec i masło, wbić jajko i żółtko, następnie szybko zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folie i wrzucić na godz. do lodówki lub na pół godz. do zamrażalnika.
  • Ciasteczka te można przygotować z maszynki, ja jednak użyłam do ciasteczek wykrawacze, żeby synek miał większą frajdę, a ciacha z witrażykiem szczególnie go ucieszyły.
  • Ciasto po schłodzeniu rozwałkować, i wykrawać ciasteczka,układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka piec w temp. 170 C przez 8-10 min. do zrumienienia.
  • Ciasteczka przechowywać w zamkniętej puszce do świąt, kilka dni przed lukruje i posypuje wiórkami kokosowymi.
  • Kilka ciasteczek zrobiliśmy z Radkiem z witrażem.
  • Landrynki wystarczy rozbić dość drobno w moździerzu i wypełnić wycięcie w ciasteczku.
  • Ciasteczka z witrażem należy pozostawić na blaszce, do momentu zastygnięcia landrynek.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kruche ciasteczka na smalcu wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
21 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Marzena
1 miesiąc temu

Ciasteczka wyglądają po prostu bajkowo 😀

beata
1 miesiąc temu

Uwielbiamy takie ciasteczka 🙂

Aga
Aga
1 miesiąc temu

Witam wygladaja bardzo apetycznie 😋mam jednak pytanko te landrynki rozdrobnione posypujesz do upieczenia czy tuz po ?

Magda
1 miesiąc temu

Śliczne ciasteczka i nawet z podpisem, super pomysł 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Magda

Dziękuje 😘❤️

Kasia Futka
1 miesiąc temu

O tak! Takie ciacha na smalcu mają swój niepowtarzalny aromat. Kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa 🙂 Twoje cudnie się prezentują. Tylko zajadać 😀

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Kasia Futka

Smaki dzieciństwa dokładnie tak 😘❤️ Dziękuje

Słodkie okruszki
1 miesiąc temu

Te ciasteczka są po prostu urocze i na pewno też smaczne 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Dziękuje 😘 bardzo szybko znikają 😉

Wioleta
1 miesiąc temu

Nie wiedziałam, że takie ciasteczka można robić na smalcu.

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Wioleta

Smaczne są i wyjątkowo kruche 🙂

neliada
1 miesiąc temu

Ojej, juz całe lata nie piekłam tych ciasteczek, dziękuję za przypomnienie 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  neliada

Warto powracać do starych przepisów 🙂

Edyta
1 miesiąc temu

Wow jakie piekne ciasteczka 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Edyta

Dziękuje 😘❤️

MyśliPotarganej.pl
1 miesiąc temu

Świetne te ciasteczka! a już stempelki wymiataja!

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Wyjątkowo ładnie wyszły 🙂

Magdalena
Magdalena
1 miesiąc temu

Witam ile można je przechowywać ?