
Skromna wersja wuzetki w moim wykonaniu, prosta i smaczna, a do tego jak pięknie prezentuje się na talerzu. Dwie warstwy kakaowych biszkoptów przesmarowanych powidłami (wersja świąteczna), przełożonych bitą śmietaną, a do tego pyszna czekoladowa polewa. Taka wuzetka świetnie sprawdzi się na imprezach rodzinnych, święta itp. Uwierzcie mi to ciasto znika bardzo szybko, lubią je dzieci i dorośli, bardzo dobrze się kroi, krem jest lekki i stabilny. Ciasto nie jest za słodkie.
Potrzebne składniki
Blaszka 24×35
Ciasto
- 8 jajek - L
- 1 szczypta soli
- 125 ml oleju
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- ⅓ szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ szkl. kakao
- 1 szkl. cukru
Krem
- 1 litr śmietany kremówki - 30-36 %
- 1 paczka dużego cukru waniliowego - lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki cukru pudru - można dać więcej w zależności od smaku
- 5 łyżeczek żelatyny - +pół szkl. zimnej wody
Dodatkowo
- 1 mały słoiczek powideł śliwkowych - opcjonalnie
- 1 szkl. mocnej słodkiej herbaty do nasączenia - jeśli dzieci nie będą jadły ciasta można nasączyć alkoholem
Polewa
- 200 ml śmietany kremówki - 30 %
- 150 g czekolady mlecznej
- 1,5 łyżeczki żelatyny
1 szkl. = 250 ml
Sposób wykonania
- Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką wlewać olej cały czas miksując. Stopniowo wsypywać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2,3 razy. Miksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Piec w temp. 170 C.Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia.
- Po przestygnięciu ciasto podzielić na 2 części.
- Spód nasączyć i posmarować powidłami śliwkowymi.
- Śmietankę schłodzić w zamrażalniku ok. 30 min. Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia na 10 min. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier waniliowy, cukier puder do smaku, zmiksować krótko, następnie żelatynę podgrzać chwilę w mikrofali lub na parze, tak aby była płynna, ale żeby nie straciła właściwości żelujących, czyli dosłownie kilka sekund. Do żelatyny wrzucić łyżkę ubitej śmietany, wymieszać energicznie i całość przelać do ubitej śmietany, krótko zmiksować.
- Krem wyłożyć na spód ciasta, przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki, żeby śmietana się ściągnęła.
- W tym czasie przygotować polewę, żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia, śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady, na małym ogniu. Nie doprowadzając do wrzenia, gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać.Gdy polewa przestygnie, rozsmarować na wierzchu ciasta, wstawić do lodówki i gotowe.
- W wykonaniu mojej koleżanki Marzeny Piotrowskiej, pyszna 🙂
Można na polewie zrobić ozdobne kleksy ze śmietany, używając do tego rękawa cukierniczego i odpowiedniej tylki cukierniczej.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wuzetka wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Brawo piękne ciasto
❤️❤️❤️❤️❤️
Dzięki Aguś :*)
bardzo proszę piszę szczerze <3
pyszna!!! dawno nie jadłam tego ciasta
Ja też dawno nie jadłam,przez ciąże miałam uraz-)ale po 4 latach wraca do łask 🙂
Przypomniałam sobie , że kiedyś co tydzien gościła u mnie wuzetka, a ta jest wspaniała i na pewno smakowita,pozdrawiam
Steniu u mnie też dawno nie gościła 🙂 Pozdrawiam
A na tortownicę skladniki mozna
Wystarczy podzielić na pół.
Ja krem robię że śmietany30% z dodatkiem serka mascarpone,jest smaczniejsze.Ciasto nasączamy kawą z dodatkiem rumu .
Jak dzieci nie jedzą ciasta to można nasączać procentem.
A można wiedzieć ile śmietanki a ile serka maskarpone?
W zależności od smaku jeśli robię tort to daje pół na pół śmietanę z serkiem,można dać mniej serka.
Asiu wspaniały przepis ,dobrze że po imprezie jestem bo bym zabrała kawałek ciasta
Ha ha taka wuzetka kusi 😉😘
Przyznam, że dawno nie jadłam wuzetki. Pychota.
U nas też już bardzo długo nie było 🙂
Doskonale znam smak wuzetki, ale sama nigdy jeszcze jej nie zrobiłam, a piekę całkiem sporo.
Taka domowa wuzetka jest bardzo smaczna, koniecznie musisz nadrobić zaległości 🙂😘
A u mnie na to mówią Radomianka 🙂 Nie zmienia to faktu, że zapomniałam o tym ciachu. Nigdy nie piekłam, chętnie wypróbuję przepis 🙂 Dzięki!
Ciasto warte uwagi, dość szybko się robi, nie jest wymagające 🙂
Wuzetka to moje ulubione ciacho! Dotąd kupowałam je w cukierni, jednak Twój przepis zmotywował mnie do zmian! 🙂 Mam nadzieję, że podołam!
Takie domowe jest o niebo lepsze jak z cukierni, polecam przygotować samej🙂 już innej nie ruszysz 😉😘
Pyszne ciasto, bardzo klasyczne 🙂
Dziękuje 😘❤️
Jak dawno nie jadłam wuzetki, teraz będzie za mną chodzić to ciasto 🙂
Ha ha ja też dawno nie robiłam, a taka wuzetka jest super 🙂😘
Dzięki za przypomnienie. Dano jej nie robiłam <3
Ja to samo 😁
Ooo, jak dawno nie jadłam tego ciasta a jest faktycznie pyszne. 💗
Ja też właśnie dawno nie robiłam 🙂
Jaka tam skromna wersja! Krolewskie ciasto, pycha 🙂
Dawno nie robiłam pamiętam, że po ciąży miałam spory uraz do wuzetki 😉
Czy można zrobić spody, na zwykłym przepisie na biszkopt?
Tak pewnie, ale ten spód jest smaczniejszy jak biszkopt. Pozdrawiam
Uwielbiam! Moja mama pracowała przez lata w kawiarni. Jak byłam mała, chodziłam do niej i zawsze mogłam sobie wybrać coś słodkiego. I zawsze to był dylemat, czy WZ, czy bita śmietana z rodzynkami…
Miałaś dobrze 🙂 Ja w ciąży się przejadłam wuzetką i długo nie mogłam na nią patrzeć, ale teraz znowu bym mogła ją wcinać jak szalona 😉
o rany jak ja lubię taką wuzetkę