Karnawałowe faworki drożdżowe

Uwielbiam wszystko co drożdżowe. W tym roku piekłam już parę razy faworki, na życzenie moich chłopków. Żeby im się nie znudziły postanowiłam zmienić formę. Muszę przyznać, że wyszły mi super tak jak sobie umyśliłam, oczywiście zniknęły w tempie ekspresowym. Synek wrócił z przedszkola i od razu na poczekaniu zjadł dwa, a reszta to już wiecie… do wieczora nie było śladu, nie sposób im się oprzeć. Zachęcam Was do przygotowania faworków drożdżowych w takiej właśnie formie, wyglądają przecudnie, jak takie kwiatuszki, kuszą swym wyglądem niesamowicie. Cieszą oko i nie tylko, bardzo smaczne. Karnawał moment przeleci, więc trzeba korzystać. Mam jeszcze w planie zrobić z raz pączki, jeśli szukasz sprawdzonego przepisu – pączki nadziane marmoladą (klik).
Przygotowanie 1 hr 25 mins
Gotowanie 15 mins
Czas całkowity 1 hr 40 mins
Ilość porcji 12 szt.
Jak wykonać przepis na – Karnawałowe faworki drożdżowe

Potrzebne składniki
  

  • 400 g mąki pszennej - +-
  • 200 ml mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 40 g masła

Dodatkowo

  • olej do smażenia na patelni
  • cukier puder do obtoczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie

Sposób wykonania

  • Masło roztop i odstaw na bok.
    Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże drożdże, wsyp cukier, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
  • Wbij jajko, wsyp sól, dodaj roztopione letnie masło. Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
  • Wyrobione ciasto wrzuć do miski, przykryj folią spożywczą, następnie ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 45 min. do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką, podziel je na dwie części a następnie każdą z połówek podziej jeszcze na 6 mniej więcej równych kawałków.
  • Z każdego z kawałków uformuj okrągłe bułeczki i ułóż je w niewielkich odstępach od siebie, przykryj ściereczką.
    Teraz już przechodzimy do formowania naszych faworków, jeśli kiedyś robiłaś bajgle to nie sprawi Ci to większego problemu, jeśli nigdy takich rzeczy nie robiłaś, to zaraz spokojnie przeprowadzę Cię przez ten cały proces i zobaczysz, że to całkiem łatwe i nie ma się czego bać.
  • Weź pierwszą z kulek, które wcześniej uformowałaś, spłaszcz palcami na taki placuszek, następnie zawiń do środka z jednej i z drugiej strony brzegi, uformuj dłońmi wałek, który musi mieć długość ok. 45 cm.
  • Następnie ułóż wałek tak jakbyś chciała zrobić supełek.
  • Owiń jeden koniec z jednej strony a drugi z drugiej tak, aby połączyć je oba pod spodem "wianuszka". Prawda, że proste?
  • Postępujesz tak z wszystkimi kulkami, układasz je na blacie w niewielkich odstępach od siebie i przykrywasz ściereczką. Pozostaw je na 25 min. do napuszenia.
  • Na patelni rozgrzej olej, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
  • Gotowe wykładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Jeszcze ciepłe obtoczyłam w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem, układałam na talerzu.
  • Drożdże świeże możesz zastąpić na instant 7 g.
  • Tego typu faworki możesz spokojnie usmażyć na patelni, nie potrzebujesz dużo oleju, w zasadzie tyle co do smażenia kotletów.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karnawałowe faworki drożdżowe wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
32 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
iza
1 miesiąc temu

takich jeszcze nie robiłam, fajny przepis

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  iza

A raz inaczej, zrobiły furorę 🙂 Fajnie wyglądają, ale i są smaczne 🙂

beata
1 miesiąc temu

Jakie ładne 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  beata

A dziękuje, czasem mi coś wyjdzie 😉

Wioleta Sadowska
1 miesiąc temu

Fajny kształt mają te faworki. I na pewno są smaczne.

Martyna
1 miesiąc temu

Uwielbiam faworki, drożdżowych jeszcze nie jadłam 😉

Edyta
1 miesiąc temu

Nie moge sie napatrzec jakie sliczne. I jak cudnie wyrosly. Pycha!

Monika
1 miesiąc temu

Wieki nie jadłam faworków. Uwielbiam je! A te Twoje jeszcze do tego obłędnie wyglądają 🙂

Justyna Żelaznowska-Łazarz

O ja 🙂
Mniam, mniam, mniam 🙂
Pychotka 🙂

Iwetta Żelaznowska
1 miesiąc temu

Uwielbiam wszelkie faworki 🙂
Ale drożdżowych jeszcze nie jadłam 🙂

Magda
1 miesiąc temu

Takich jeszcze nie próbowałam, wyglądają fantastycznie 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Magda

Dziękuje, nie tylko wyglądają, ale i tak samo smakują 🙂

Kasia Futka
1 miesiąc temu

Cudne i bardzo smakowite faworki! 🙂
I jak piękne uplecione! Najładniejsze jakie widziałam <3
Pozdrawiam ciepło 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Kasia Futka

Dziękuje Kasiu, bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam serdecznie i ściskam 🙂

Marzena
1 miesiąc temu

Jakie one cudne kochana 🙂

Madżenta
Madżenta
1 miesiąc temu

Wyglądają przepysznie, swojskie ciacha pierwsza klasa. Pozdrawiam Serdecznie

Iwona
1 miesiąc temu

Wyglądają pysznie. A pewnie smakują jeszcze lepiej 🙂

MyśłiPotarganej.pl
1 miesiąc temu

Prześliczne te twoje faworki! Bozia Ci dała ogromny talent w rękach

Słodkie okruszki
1 miesiąc temu

Pyszne

Di bloguje
1 miesiąc temu

Rewelacja <3