
Uwielbiam wypieki drożdżowe, a już takie rogaliki z marmoladą truskawkową, to dosłownie same wchodzą. Powiem Wam, że wieczorem z synkiem jedliśmy jeszcze letnie, nie mogliśmy im się oprzeć. Rano szybko wstałam, żeby zrobić zdjęcia… Rogaliki po upieczeniu wyglądają jak malowane, piękne i rumiane, śliczne i równiutkie jeden w jeden, o zapachu już nie wspomnę. Jak się pewnie domyślasz szybko znikają, są przepyszne, również na drugi dzień. Takie rogale możesz nadziać czym tylko dusza zapragnie, marmolada, powidła, twaróg, budyń a może lubisz Nutellę? Możliwości jest wiele, także myślę, że każdy znajdzie odpowiednie nadzienie dla siebie.
Potrzebne składniki
- 550 g mąki pszennej luksusowej
- 25 g drożdży świeżych
- 70 g cukru
- 300 ml mleka
- 2 jajka - L
- 1 szczypta soli
- 80 g masła
Dodatkowo
- marmolada truskawkowa
- 1 jajko + 2 łyżki mleka
Sposób wykonania
- Takie cudne pojemniki na kawę, herbatę, cukier a nawet ciasteczka znajdziesz tu => (klik). Puszki oprócz tego, że są praktyczne to jeszcze nadały mojej małej kuchni nowego charakteru, na żywo jeszcze ładniejsze. Pojemniki możesz kupić w zestawie lub skompletować dowolnie okrągłe lub kwadratowe, kolorystyka oraz zdobienia również do wyboru. Polecam serdecznie 🙂
- Masło roztop i odstaw na bok. Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże drożdże, wsyp jedną łyżkę cukru, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
- Wsyp resztę cukru i wbij jajka ze szczyptą soli, dodaj roztopione letnie masło. Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
- Wyrobione ciasto wrzuć do miski, przykryj folią spożywczą, następnie ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto walnij pięścią w celu odgazowania, następnie wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką, krótko wyrób ciasto i podziel je na 4 części.Każdą z części rozwałkuj na okrąg (grubość rozwałkowanego ciasta ok. 5 mm), podziel nożem na 8 mniej więcej takich samych trójkątów. Na każdy trójkąt u podstawy wyłóż małą łyżeczką marmoladę truskawkową.
- Zwiń w rogalik, koniec trójkąta powinien się znaleźć pod spodem rogalika. Układaj rogaliki na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy skończysz je zwijać włącz piekarnik grzanie góra-dół, bez termoobiegu temp. ustaw na 180 °C.
- Rogaliki tuż przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
- Piecz ok. 20 min. do zarumienienia.
- Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogaliki drożdżowe z marmoladą truskawkową wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Myślę, że udałoby mi się zrobić takie rogaliki.
Pewnie, że tak, ja bardzo lubię wypieki drożdżowe. Kiedyś strasznie się bałam ciasta drożdżowego a teraz to mój ulubiony rodzaj ciasta i zawsze mi wychodzi 🙂 Rogali pyszne i delikatne, mój synek co chwilę sobie podjadał.
Przepyszne rogaliki i piękne pojemniki 😉
Mały wcinał je jak szalony 🙂 Pojemniki są super, ładne i solidnie wykonane 🙂
Jeśli smakują tak, jak wyglądają, to biorę 😉
Bierz, ja je najbardziej lubię nadziane budyniem 🙂 Pyszne są, a tu z marmoladą truskawkową pod najmłodszego w rodzinie.