Aromatyczny rosół z szybkowaru w 30 minut

Słodko Słodka
4 komentarze
Tradycyjny rosół najczęściej gotuje, na jesieni, zimową porą, jak nas najdzie ochota, lub jak ktoś z domowników jest chory. Dzisiaj przygotowałam aromatyczny rosół z szybkowaru w 30 minut. Nie musiał pyrkać pół dnia na gazie, bez dwóch zdań, będę teraz robić rosół częściej. W ogóle uwielbiam zupy wszelkiej maści z szybkowaru. Dziewczyny taki szybkowar to jest duże udogodnienie serio!!! Ten garnek to cudotwórca, potrafi zdziałać wiele w bardzo krótkim czasie, dla mnie niezastąpiony w codziennym gotowaniu. Gotowanie w szybkowarze to duże ułatwienie, szczególnie dla osób zapracowanych i nie mających zbyt wiele czasu na kuchenne rewolucje. Warto dodać, że nie zużywa dużo prądu, użytkuje go już dłuższy czas i nie zauważyłam, żeby moje rachunki poszybowały do góry. Nie ukrywam, że jest to również wygoda, wkrótce pełna recenzja na moim blogu, a póki co przepis na rosół z szybkowaru… w 30 minut.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 30 minuty
Czas całkowity 45 minuty
Ilość porcji 6 porcji
Jak wykonać przepis na – Aromatyczny rosół z szybkowaru w 30 min.

Potrzebne składniki
  

  • 2 udka z kurczaka
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1 szyja z indyka
  • 5 marchewek - średniej wielkości
  • 2 korzenie pietruszki
  • ½ korzenia selera
  • ½ pora - biała część
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku - można dać mniej, więcej w zależności od smaku
  • włoszczyzna nać selera i pęczek natki pietruszki, zawiązane w supeł
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • lubczyk do smaku
  • natka pietruszki do posypania gotowego rosołu
  • 2 l wody - ok. 2 l szybkowar garnek 6 l

Sposób wykonania

  • Może zacznę od tego, że za nim zabrałam się za rosół zastanawiałam się czy wrzucić wszystko do gara od razu, czy pierw zebrać szumy z mięsa. Poczytałam opinie na grupach z szybkowarami i raz kozie śmierć, wrzuciłam wszystko od razu.
    Do garnka szybkowaru wrzuć umyte mięso.
    Następnie na mięso wrzuć obrane, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, korzenie pietruszki, korzeń selera i por.
    Liście selera i pęczek natki pietruszki zawiązany w supeł ułóż na wierzchu warzyw.
    Dodaj czosnek i opaloną nad ogniem cebulę.
    Wrzuć wszystkie przyprawy do smaku.
    Całość zalej wodą. Jeśli chcesz, żeby szybciej zebrało się ciśnienie, zalej całość ciepłą wodą. Ja zalałam zimną, mój garnek ma pojemność 6 l i wody wlałam ok. 2 litry.
    Zamknij garnek, wybierz program "Pressure cook", czyli gotowanie pod ciśnieniem, następnie "Soup" zatwierdź klikając w pokrętło, ustaw czas pokrętłem na 30 min. zatwierdź i wybierz "High" następnie kliknij "Start".
    Po zebraniu ciśnienia, program się włączy na 30 min. i Instant Pot będzie odliczał do dołu, po tym czasie urządzenie wielofunkcyjne się wyłączy i przejdzie automatycznie na program podgrzewania.
    Przy rosole ważne jest, żeby nie spuszczać ciśnienia od razu po ugotowaniu, trzeba poczekać aż samo zejdzie, opadnie, żeby rosół nie był mętny.
    Pierwszy raz gotując rosół w szybkowarze i wrzucając wszystko od razu do garnka, miałam obawy czy jak otworzę garnek nie będą pływały szumowiny.
    Ku mojej uciesze szumy osiadły na supełku z natki selera i natki pietruszki, supełek wyłowiłam łyżką cedzakową i rosół był czysty i klarowny.
    Nie ukrywam, że bardzo się ucieszyłam, rosół nie odbiega smakiem od takiego tradycyjnego pyrkającego pół dnia na gazie, pyszny i aromatyczny. W razie potrzeby wystarczy go jeszcze doprawić do smaku.
    Dla mnie nawet jest smaczniejszy ten z szybkowaru tak szczerze.
    Na pewno rosół będzie u nas teraz częściej gościł, z szybkowarem to żaden problem.
    Wstawiłam rosół, poszłam sobie na małe zakupy spożywcze, wróciłam, to już był gotowy i czekał na mnie na funkcji utrzymania ciepła, cieplutki i pachnący.
    Ugotowałam makaron, nałożyłam na talerze i posypałam natką pietruszki, zalałam rosołem.
    Smacznego!!!
  • Mój rosół przygotowałam dzisiaj tylko i wyłącznie na drobiu, jeśli używasz innych rodzajów mięsa dobrze jest doliczyć do czasu gotowania jeszcze z 15 min.
  • Wiem, że niektórzy wrzucają od razu wszystko do szybkowaru gotując rosół, tzn. mięso i warzywa zamykają garnek i już. Można również pierw zebrać szumy z mięsa, a później dodać całą resztę i wstawić rosół na 30 min. 
  • Rosół polecam podawać ze swojskim makaronem.
  • Z rosołu wyjmij mięso i warzywa jeśli chcesz go przechować w lodówce.
  • Tak przygotowany rosół to również świetna baza do innych zup.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Aromatyczny rosół z szybkowaru w 30 min. wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Fajny przepis, jaki warto wypróbować.

Jan

Rosół wyszedł mętny i nie pachniał tak ładnie jak gotowany metodą tradycyjną. Czuć było „szumowiny”, tak mi się wydaje. Być może mięso nie było zbyt świeże bo wyciągnąłem je z zamrażarki, a nie wiem jak długo tam zalegało? Chyba też wyrównałem zbyt szybko ciśnienie.
Pozdrawiam: Jan