Babka mannowa na kefirze

Słodko Słodka
16 komentarzy
Testuje przed świętami nowe przepisy na babki i babeczki, babka mannowa na kefirze to raczej taki wypiek na co dzień niż od święta. Ta babka należy raczej do tych cięższych, a ja jednak wole bardziej puszyste i delikatne babki. Na święta polecam moją ulubioną babkę gotowaną, przepis => (klik). Babka mannowa to taki szybki i mało absorbujący wypiek, prosty i tani. Taką babkę możesz również upiec w keksówce jednak w formie babki prezentuje się po królewsku trzeba przyznać. Ja już mam swoją faworytkę na świąteczny stół jeśli chodzi o babki, a Ty już wiesz jaka babka u Ciebie w te święta zagości na stole?
Przygotowanie 30 minuty
Gotowanie 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Ilość porcji 12
Jak wykonać przepis na – Babka mannowa na kefirze

Potrzebne składniki
  

  • 250 ml kefiru
  • 250 g kaszy manny
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g masła
  • ulubiony aromat do ciasta

Sposób wykonania

  • Zacznij od roztopienia masła i odstaw, żeby ostygło do temp. pokojowej.
  • Do miski wsyp kaszkę mannę i wlej kefir, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 20 min.
  • Do oddzielnej miski wbij jajka ze szczyptą soli, przy pomocy miksera roztrzep je na kogel mogel, następnie wsyp cukier, nie musisz długo ubijać.
  • Wlej roztopione masło, i zacznij dodawać po łyżce kaszki manny. Wymieszaj wszystko mikserem do jednolitej masy.
  • Wlej kilka kropli ulubionego aromatu do ciasta, wsyp proszek do pieczenia, następnie po łyżce przesianej przez sitko mąki – 2 łyżki mąki odłóż na bok. Miksuj tylko do połączenia się wszystkich składników.
  • Ciasto podziel na 2 równe części. Do jednej dodaj kakao a do drugiej 2 łyżki odłożonej mąki, dokładnie wymieszaj.
  • Jasne ciasto wylej na spód formy, na nie wylej ciemne ciasto. Możesz zrobić esy floresy wykałaczką, jeśli chcesz uzyskać fajny wzór babki po rozkrojeniu.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz góra-dół, bez termoobiegu przez 45 min. do suchego patyczka.
  • Gotową odwróć do góry dnem po wyjęciu z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na blacie.
    Możesz przygotować ulubioną polewę, lub posypać cukrem pudrem na szybko.
    Smacznego!!!
  • Babkę przygotowałam z 1,5 porcji, bo byłam ciekawa jak będzie się prezentować w formie z kominem, Ty możesz upiec w zwykłej keksówce z podanej porcji wyżej w przepisie.
  • Babkę z 1,5 porcji piecz równą 1 godz.
  • Masło możesz zastąpić margaryną, ja jednak polecam użyć masła.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babka mannowa na kefirze wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Melka blogerka

Takiej babki to ja jeszcze nie jadłam, ślinka cieknie 😀

Słodko Słodka

Coś innego, przeważnie piekę taką w keksówce, a raz mnie poniosło na formę z kominkiem 🙂Na święta takiej nie polecam, ale tak do kawy w środku tygodnia super 👍

Beata M.

Ciekawy przepis, nie piekłam jeszcze takiej. Przy okazji wypróbuję. 😘

Słodko Słodka

Smaczna jest taka babeczka 🙂😘Szybka i tania 😉

Ciekawy przepis! Takiej babki nie miałam okazji spróbować 🙂

Słodko Słodka

Najczęściej piekę taką babkę w keksówce 🙂

Wioleta Sadowska

Bardzo fajny przepis, który być może wypróbuję.

Słodko Słodka

Prosty, szybki i tani🙂

Iwona

Takiej wersji jeszcze nie jadłam. Wyglada smakowicie 🙂

Słodko Słodka

Dzięki 🙂😘Szybki i tani przepis.

Urocznica

Ciekawy przepis. Muszę sobie zapisać. 🙂

Patrycja Reszko

O takiej z manną nigdy nie słyszałam 🙂

MyśliPotarganej.pl

Bardzo lubię ciasta na mannie, są mega wilgotne