1,4K
Jak wykonać przepis na – Babka mannowa na kefirze
Testuje przed świętami nowe przepisy na babki i babeczki, babka mannowa na kefirze to raczej taki wypiek na co dzień niż od święta. Ta babka należy raczej do tych cięższych, a ja jednak wole bardziej puszyste i delikatne babki. Na święta polecam moją ulubioną babkę gotowaną, przepis => (klik). Babka mannowa to taki szybki i mało absorbujący wypiek, prosty i tani. Taką babkę możesz również upiec w keksówce jednak w formie babki prezentuje się po królewsku trzeba przyznać. Ja już mam swoją faworytkę na świąteczny stół jeśli chodzi o babki, a Ty już wiesz jaka babka u Ciebie w te święta zagości na stole?
Potrzebne składniki
- 250 ml kefiru
- 250 g kaszy manny
- 250 g cukru
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 100 g masła
- ulubiony aromat do ciasta
Sposób wykonania
- Zacznij od roztopienia masła i odstaw, żeby ostygło do temp. pokojowej.
- Do miski wsyp kaszkę mannę i wlej kefir, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 20 min.
- Do oddzielnej miski wbij jajka ze szczyptą soli, przy pomocy miksera roztrzep je na kogel mogel, następnie wsyp cukier, nie musisz długo ubijać.
- Wlej roztopione masło, i zacznij dodawać po łyżce kaszki manny. Wymieszaj wszystko mikserem do jednolitej masy.
- Wlej kilka kropli ulubionego aromatu do ciasta, wsyp proszek do pieczenia, następnie po łyżce przesianej przez sitko mąki – 2 łyżki mąki odłóż na bok. Miksuj tylko do połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto podziel na 2 równe części. Do jednej dodaj kakao a do drugiej 2 łyżki odłożonej mąki, dokładnie wymieszaj.
- Jasne ciasto wylej na spód formy, na nie wylej ciemne ciasto. Możesz zrobić esy floresy wykałaczką, jeśli chcesz uzyskać fajny wzór babki po rozkrojeniu.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz góra-dół, bez termoobiegu przez 45 min. do suchego patyczka.
- Gotową odwróć do góry dnem po wyjęciu z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na blacie.Możesz przygotować ulubioną polewę, lub posypać cukrem pudrem na szybko.Smacznego!!!
- Babkę przygotowałam z 1,5 porcji, bo byłam ciekawa jak będzie się prezentować w formie z kominem, Ty możesz upiec w zwykłej keksówce z podanej porcji wyżej w przepisie.
- Babkę z 1,5 porcji piecz równą 1 godz.
- Masło możesz zastąpić margaryną, ja jednak polecam użyć masła.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babka mannowa na kefirze wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Takiej babki to ja jeszcze nie jadłam, ślinka cieknie 😀
Coś innego, przeważnie piekę taką w keksówce, a raz mnie poniosło na formę z kominkiem 🙂Na święta takiej nie polecam, ale tak do kawy w środku tygodnia super 👍
Ciekawy przepis, nie piekłam jeszcze takiej. Przy okazji wypróbuję. 😘
Smaczna jest taka babeczka 🙂😘Szybka i tania 😉
Ciekawy przepis! Takiej babki nie miałam okazji spróbować 🙂
Najczęściej piekę taką babkę w keksówce 🙂
Bardzo fajny przepis, który być może wypróbuję.
Prosty, szybki i tani🙂
Takiej wersji jeszcze nie jadłam. Wyglada smakowicie 🙂
Dzięki 🙂😘Szybki i tani przepis.
Ciekawy przepis. Muszę sobie zapisać. 🙂
To taki szybki i tani wypiek 🙂
O takiej z manną nigdy nie słyszałam 🙂
Robiłam już parę razy, smaczna taka babeczka.
Bardzo lubię ciasta na mannie, są mega wilgotne
Ja tak średnio na mannie, ale od czasu do czasu piekę.