Robiłam kiedyś bardzo fajną i wilgotną babkę mannową na kefirze z żurawiną, a dziś wariacja „zebrowa” tej babki, wyszła równie smaczna. Czasem tak jest, że chce się nam coś słodkiego, a nie chce nam się nigdzie ruszać, więc kombinujemy z tego co mamy w domu. To taki prosty, szybki i tani wypiek, nie może się nie udać. Użyłam mąki z Młyna Szczepanki, mąka pszenna extra jest delikatna, idealna do tego typu wypieków jak i do biszkoptów.
Składniki:
Keksówka 10×25 cm
- 1 szkl. kaszy manny
- 2 szkl. kefiru
- 1 szkl. mąki pszennej extra typ 400
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
- 90 g masła
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Do miski wlać kefir, wsypać kaszkę mannę, mąkę i sodę, dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 30 min.
- Miękkie masło wymieszać przy pomocy miksera z cukrem, ekstraktem z wanilii i jajkami. Połączyć z masą kefirową i podzielić na 2 równe części. Do jednej części dodać kakao i dokładnie wymieszać.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, i wykładać ciasto na przemian tworząc wzór zebry.
- Piec w temp. 200 C od 40 min do 1 godz. najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już gotowe.
W Waszym wykonaniu:
- Zdjęcie Katarzyna Piotrowska, Kasi wyszła ładniejsza babeczka jak mi, super 🙂
A ja padłem 🙂 uwielbiam wszelkie słodkości
Ja też bardzo lubię, a powinnam powoli ograniczać.
Pychotka!
🙂
Trochę wygląda jak pyszna chałwa 😀
Ja za chałwą nie przepadam, a babeczka smaczna wyszła 😉
Ale piękna <3
Dziękuje 🙂
Takie proste, domowe ciacha są najlepsze 🙂
O tak to prawda, czasem wstydzę się tu wrzucać takie babki, ale zawsze mają największe wzięcie 😉
Wrzucaj, wrzucaj, bo takie stare, sprawdzone przepisy są super. Nawet jak nie upiekę, to chociaż popatrzę 😉
Smaczne ciasto
Dzięki serdeczne 🙂
Jej, dawno nie jadłam takiej babki.
Kiedyś piekłam częściej babki, teraz za dużo kombinuje ze słodkościami 😉
Cudowna babeczka! Prezentuje się bajecznie smacznie 🙂
Dzięki Kasiu, to taka prosta i z tego co było w domu 🙂
Pierwszy raz spotkałam się z takim przepisem, bardzo ciekawy. Chętnie wypróbuje 😀
To takie proste ciacho można zrobić również małej tortownicy.
Uwielbiam babki 🙂
Dawno nie robiłam babeczki, a ta trochę taka oszukana, ale równie smaczna 🙂
Wygląda świetnie 🙂
Dziękuje 🙂
Czy można dać mąkę orkiszowa, zytnia, lub owsiana i zamiast cukru erytrotol
Cukier można zamienić innym słodzidłem, co do mąk to nie próbowałam robić na innych rodzajach, więc ciężko mi powiedzieć.
Bardzo lubię babki 🙂 kiedyś za nimi nie przepadałam ale smaki się zmieniają 🙂 pozdrawiam 🙂
To prawda, ja też kiedyś nie bardzo za babkami przepadałam, chyba starsze babki się z nas robią 😉
całe wieki nie robiłam
U mnie babki też od święta, kiedyś piekłam częściej.
Wygląda obłędnie i nie jest trudne do zrobienia !
Przepadam za mannowymi ciastami!
Ja uwielbiam połączenie manny i kefiru.
Bardzo lubię ciasta z manną, ponieważ są mega wilgotne. Fajnie że dałaś zdjęcie, jak jest wylane ciasto, by powstała zebra.Dzięki
Ja jestem mało babkowa, ale od czasu do czasu tak na szybko smaczna jest taka babeczka mannowa 🙂