Robiłam kiedyś bardzo fajną i wilgotną babkę mannową na kefirze z żurawiną, a dziś wariacja „zebrowa” tej babki, wyszła równie smaczna. Czasem tak jest, że chce się nam coś słodkiego, a nie chce nam się nigdzie ruszać, więc kombinujemy z tego co mamy w domu. To taki prosty, szybki i tani wypiek, nie może się nie udać. Użyłam mąki z Młyna Szczepanki, mąka pszenna extra jest delikatna, idealna do tego typu wypieków jak i do biszkoptów.

Składniki:

Keksówka 10×25 cm

  • 1 szkl. kaszy manny
  • 2 szkl. kefiru
  • 1 szkl. mąki pszennej extra typ 400
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
  • 90 g masła
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

  • Do miski wlać kefir, wsypać kaszkę mannę, mąkę i sodę, dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 30 min.
  • Miękkie masło wymieszać przy pomocy miksera z cukrem, ekstraktem z wanilii i jajkami. Połączyć z masą kefirową i podzielić na 2 równe części. Do jednej części dodać kakao i dokładnie wymieszać.
  • Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, i wykładać ciasto na przemian tworząc wzór zebry.
  • Piec w temp. 200 C od 40 min do 1 godz. najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już gotowe.

W Waszym wykonaniu:

  • Zdjęcie Katarzyna Piotrowska, Kasi wyszła ładniejsza babeczka jak mi, super 🙂
Subscribe
Powiadom o
guest
34 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel Wosinski
Daniel Wosinski
1 rok temu

A ja padłem 🙂 uwielbiam wszelkie słodkości

Natalia
1 rok temu

Pychotka!

lukaszmakeup.pl
1 rok temu

Trochę wygląda jak pyszna chałwa 😀

Anita AZgotuj
1 rok temu

Ale piękna <3

Beata M.
1 rok temu

Takie proste, domowe ciacha są najlepsze 🙂

Beata M.
1 rok temu

Wrzucaj, wrzucaj, bo takie stare, sprawdzone przepisy są super. Nawet jak nie upiekę, to chociaż popatrzę 😉

Agnieszka Mikołajczyk

Smaczne ciasto

Wioleta
1 rok temu

Jej, dawno nie jadłam takiej babki.

Kasia Futka
1 rok temu

Cudowna babeczka! Prezentuje się bajecznie smacznie 🙂

be4ealthy
1 rok temu

Pierwszy raz spotkałam się z takim przepisem, bardzo ciekawy. Chętnie wypróbuje 😀

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  be4ealthy

To takie proste ciacho można zrobić również małej tortownicy.

beata
1 rok temu

Uwielbiam babki 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  beata

Dawno nie robiłam babeczki, a ta trochę taka oszukana, ale równie smaczna 🙂

Mirosława
1 rok temu

Wygląda świetnie 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Mirosława

Dziękuje 🙂

Hanna
Hanna
1 rok temu

Czy można dać mąkę orkiszowa, zytnia, lub owsiana i zamiast cukru erytrotol

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Hanna

Cukier można zamienić innym słodzidłem, co do mąk to nie próbowałam robić na innych rodzajach, więc ciężko mi powiedzieć.

Marzena
1 rok temu

Bardzo lubię babki 🙂 kiedyś za nimi nie przepadałam ale smaki się zmieniają 🙂 pozdrawiam 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Marzena

To prawda, ja też kiedyś nie bardzo za babkami przepadałam, chyba starsze babki się z nas robią 😉

iza
iza
1 rok temu

całe wieki nie robiłam

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  iza

U mnie babki też od święta, kiedyś piekłam częściej.

Kasia Franiszyn-luciano

Wygląda obłędnie i nie jest trudne do zrobienia !

Katarzyna
1 rok temu

Przepadam za mannowymi ciastami!

MyśliPotarganej.pl
8 miesięcy temu

Bardzo lubię ciasta z manną, ponieważ są mega wilgotne. Fajnie że dałaś zdjęcie, jak jest wylane ciasto, by powstała zebra.Dzięki