To pyszne ciasto z miękkim, lekko kruchym spodem, delikatną masą serową, śliwkami, a całość zwieńczona kruszonką. Czy nie brzmi pysznie? Przepis jest prosty i nie jest pracochłonny, nawet początkująca kucharka da radę. A ciasto warte grzechu, w sezonie śliwkowym nie może go zabraknąć, wyszło rewelacyjne wizualnie, a w smaku… poezja. Polecam również sernik na jogurtach greckich ze śliwkami. Korzystajmy póki są jeszcze śliwki. Następnym razem przygotuje z podwójnej porcji 😉 Zapraszam do polubienia mojego fanpaga na facebooku (klik).
Składniki:
Blaszka 25×30 cm
Kruszonka:
- 150 g zimnego masła
- 120 g cukru
- paczka cukru waniliowego
- 200 g mąki pszennej
Ciasto:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 250 g miękkiego masła
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 600 g twarogu półtłustego, użyłam twaróg w kostce
- 2 jajka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- paczka cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu
- 1 budyń waniliowy – proszek
- 12 śliwek
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności przygotować kruszonkę, wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki – kruszonkę, odstawić do lodówki.
- Do małej miski przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Do większej miski wbić jaja, dodać szczyptę soli, wsypać cukier i ubić na jasną i puszystą masę. Dodać miękkie masło, krótko wymieszać przy pomocy miksera, następnie na dwie tury wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać silikonową łopatką i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Do miski wrzucić twaróg, jajka, cukier, suchy budyń, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość potraktować blenderem do powstania jednolitej masy, bez większych grudek. Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na ciasto, rozsmarować równomiernie.
- Śliwki umyć, odsączyć z wody na durszlaku i każdą przeciąć na pół, usuwając pestki. Ułożyć raz przy raz na masie serowej skórką do dołu. Śliwki można oprószyć cynamonem, jeśli ktoś nie lubi można pominąć.
- Na sam koniec wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać po wierzchu na śliwki, równomiernie.
- Ciasto wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. to już w zależności od piekarnika.
- Piec w temp. 180 C do suchego patyczka.
- Smacznego.
W Waszym wykonaniu:
- Takie apetyczne zdjęcie przesłała mi Ewunia Radzymińska, bardzo się cieszę, że smakuje i dziękuje za pyszne zdjęcie 🙂
Wpraszam się na takie ciasto 🙂
Często piekę, ale stwierdzam, że dawno nie jadłam tak dobrego ciasta 😉
I jak można nie lubić słodkiego 🙂
No właśnie, no jak? Ja nie wiem, ja tam jestem słodka pupa, i jak weekend to ciasto musi być 🙂 Pięknej niedzieli 🙂
Wygląda cudownie! <3
Od samego patrzenia pracują mi kubki smakowe! 😀
Dzięki serdeczne Kasiu, weekend bez ciasta to nie weekend 😉
Jak zwykle piękne ciasto 🙂 Zjadłabym 🙂
Dzięki serdeczne, pyszne wyszło 🙂
Bardzo inspirujący przepis ja też uwielbiam słodkie
U nas w domu same łasuchy 😉
Wygląda cudnie 🙂 Trzeba korzystać ze śliwek, póki są takie najsmaczniejsze 🙂
Dokładnie, to prawda 🙂
Kolor i wygląd ciasta zachęca do jego skosztowania 😀 Pycha 🙂
Dzięki serdeczne, ciacho wyszło pyszne 🙂
Smakowicie wygląda 🙂 Takiego jeszcze nie robiłam.
Pyszne jest, polecam 🙂
Już sam widok tego ciasta powoduje, że czuję się głodna 🙂
He he i o to chodziło 😉
Wspaniałe ciasto kochana. Porywam kawałek 🙂
Porywaj, porywaj, najlepiej od razu na drugą nóżkę 😉
Moja mama kocha śliwki 😀
Trzeba korzystać póki są, ja kiedyś nie przepadałam za śliwkami w ciastach, ale jednak smaki się zmieniają 🙂
Dla mnie pychota
Dzięki, uwielbiam takie ciacha z owocami sezonowymi.
Smacznie wygląda to ciasto 😊
Dziękuje bardzo 🙂
Zrobieone,rzeczywiście jest bardzo dobre 🙂
Ewuniu dziękuje Ci Kochana za apetyczne foto 🙂 Pozdrawiam i ściskam 🙂
ślinka cieknie!
I o to chodziło 😉
Śliwki i ser kocham w każdej postaci! A tu takie połączenie… 😉
Połączenie wyszło pyszne, trzeba korzystać póki są śliwki.
Wygląda wspaniale! Jeszcze w otoczeniu tych wrzosów! Idealne ciasto na jesień 🙂
O tak idealny jesienny klimat 🙂
O jakie pyszności! Uwielbiam ciasta z budyniem i do tego te śliwki ❤️
*twarogiem miało być ;p
Też mam słabość do tego typu ciast 😉
Ciacho wygląda, jak z najlepszej cukierni. Masz kobietko talent! 🙂
Dziękuje bardzo, jestem tylko ogrodnikiem 🙂 ale zawsze rosnę jak czytam takie komentarze 🙂 Pozdrawiam
Jakie smaczne ciacho 🙂
Dzięki 🙂
musi być pyszne to ciasto
Zdecydowanie tak, to taki trochę sernik, bardzo smaczne ciacho wyszło 🙂
Kurczę na śliwki muszę jeszcze trochę poczekać, czy inne owoce wchodzi w grę do tego ciasta? Jaki np? Mam jabłka i rabarbar 🙂
Pewnie, co masz pod ręką, truskawki, morele itp.