Bawarskie ciasto z twarogiem, śliwkami i kruszonką

Słodko Słodka
45 komentarzy

To pyszne ciasto z miękkim, lekko kruchym spodem, delikatną masą serową, śliwkami, a całość zwieńczona kruszonką. Czy nie brzmi pysznie? Przepis jest prosty i nie jest pracochłonny, nawet początkująca kucharka da radę. A ciasto warte grzechu, w sezonie śliwkowym nie może go zabraknąć, wyszło rewelacyjne wizualnie, a w smaku… poezja. Polecam również sernik na jogurtach greckich ze śliwkami. Korzystajmy póki są jeszcze śliwki. Następnym razem przygotuje z podwójnej porcji 😉 Zapraszam do polubienia mojego fanpaga na facebooku (klik).

Składniki:

Blaszka 25×30 cm

Kruszonka:

  • 150 g zimnego masła
  • 120 g cukru
  • paczka cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej

Ciasto:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 600 g twarogu półtłustego, użyłam twaróg w kostce
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • paczka cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu
  • 1 budyń waniliowy – proszek
  • 12 śliwek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  • W pierwszej kolejności przygotować kruszonkę, wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki – kruszonkę, odstawić do lodówki.
  • Do małej miski przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Do większej miski wbić jaja, dodać szczyptę soli, wsypać cukier i ubić na jasną i puszystą masę. Dodać miękkie masło, krótko wymieszać przy pomocy miksera, następnie na dwie tury wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać silikonową łopatką i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Do miski wrzucić twaróg, jajka, cukier, suchy budyń, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość potraktować blenderem do powstania jednolitej masy, bez większych grudek. Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na ciasto, rozsmarować równomiernie.
  • Śliwki umyć, odsączyć z wody na durszlaku i każdą przeciąć na pół, usuwając pestki. Ułożyć raz przy raz na masie serowej skórką do dołu. Śliwki można oprószyć cynamonem, jeśli ktoś nie lubi można pominąć.
  • Na sam koniec wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać po wierzchu na śliwki, równomiernie.
  • Ciasto wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. to już w zależności od piekarnika.
  • Piec w temp. 180 C do suchego patyczka.
  • Smacznego.

W Waszym wykonaniu:

  • Takie apetyczne zdjęcie przesłała mi Ewunia Radzymińska, bardzo się cieszę, że smakuje i dziękuje za pyszne zdjęcie 🙂

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
45 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izabela S.

Wpraszam się na takie ciasto 🙂

Daniel

I jak można nie lubić słodkiego 🙂

Kasia Futka

Wygląda cudownie! <3
Od samego patrzenia pracują mi kubki smakowe! 😀

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne Kasiu, weekend bez ciasta to nie weekend 😉

neliada

Jak zwykle piękne ciasto 🙂 Zjadłabym 🙂

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne, pyszne wyszło 🙂

teresa

Bardzo inspirujący przepis ja też uwielbiam słodkie

Słodko Słodka

U nas w domu same łasuchy 😉

Iwona

Wygląda cudnie 🙂 Trzeba korzystać ze śliwek, póki są takie najsmaczniejsze 🙂

Słodko Słodka

Dokładnie, to prawda 🙂

Iwona

Kolor i wygląd ciasta zachęca do jego skosztowania 😀 Pycha 🙂

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne, ciacho wyszło pyszne 🙂

Kuchcik

Smakowicie wygląda 🙂 Takiego jeszcze nie robiłam.

Słodko Słodka

Pyszne jest, polecam 🙂

Wioleta

Już sam widok tego ciasta powoduje, że czuję się głodna 🙂

Słodko Słodka

He he i o to chodziło 😉

Marzena

Wspaniałe ciasto kochana. Porywam kawałek 🙂

Słodko Słodka

Porywaj, porywaj, najlepiej od razu na drugą nóżkę 😉

lukaszmakeup.pl

Moja mama kocha śliwki 😀

Słodko Słodka

Trzeba korzystać póki są, ja kiedyś nie przepadałam za śliwkami w ciastach, ale jednak smaki się zmieniają 🙂

Patrycja Reszko

Dla mnie pychota

Martyna

Smacznie wygląda to ciasto 😊

EWA

Zrobieone,rzeczywiście jest bardzo dobre 🙂

Gąska

ślinka cieknie!

Katarzyna

Śliwki i ser kocham w każdej postaci! A tu takie połączenie… 😉

Monika

Wygląda wspaniale! Jeszcze w otoczeniu tych wrzosów! Idealne ciasto na jesień 🙂

Agata

O jakie pyszności! Uwielbiam ciasta z budyniem i do tego te śliwki ❤️

Agata

*twarogiem miało być ;p

Ciacho wygląda, jak z najlepszej cukierni. Masz kobietko talent! 🙂

Edyta

Jakie smaczne ciacho 🙂

Słodko Słodka

Dzięki 🙂

iza

musi być pyszne to ciasto

Słodko Słodka

Zdecydowanie tak, to taki trochę sernik, bardzo smaczne ciacho wyszło 🙂

Anna Seweryn

Kurczę na śliwki muszę jeszcze trochę poczekać, czy inne owoce wchodzi w grę do tego ciasta? Jaki np? Mam jabłka i rabarbar 🙂

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies