Najlepszy bigos dla mnie to taki z dużą ilością wiejskiej kiełbasy i koperku, czasem tez daje boczek. Szybki do przygotowania a jak smakuje, bardzo lubię. Często podaje go z ziemniakami, albo lubimy zjeść z samą bułką, z łazankami, a tu akurat z delikatnymi kluseczkami z mąki żytniej, danie pierwsza klasa. Bigos gotuje się dość szybko, a i kluseczki są ekspresowe w przygotowaniu. Każda kucharka ma swój sprawdzony przepis, ile kucharek tyle przepisów.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2-3 marchewki
- 1 duża cebula
- 2 długie laski kiełbasy wiejskiej
- 2 pomidory malinowe
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 100 g jogurtu naturalnego + 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i zetrzeć na mandolinie, można poszatkować nożem. Przełożyć do garnka, zalać wodą ok. 2 szkl. +-, wrzucić listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego doprowadzić wrzenia, gotować na małym ogniu.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki u mnie akurat starłam w słupki. Dodać do gotującej się kapusty, wsypać pół łyżeczki soli, następnie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do kapusty.
- Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, tylko do zarumienienia, wrzucić pokrojoną na półplasterki kiełbasę i całość podsmażyć, przełożyć do kapusty.
- Gotować do momentu aż kapusta będzie miękka, całość zaciągnąć jogurtem naturalnym wymieszanym trzepaczką rózgową z mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru z kapusty.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dać paprykę słodką i ostrą do smaku, co kto lubi i oczywiście najlepsze daje się na końcu, posiekany koperek.
- Smacznego.
Na pewno smaczny:)
I lekki 🙂
Typowo letnie danie kuchni polskiej 🙂
Dawno nie jadłam bigosu, narobiłaś mi ochoty 😉
U nas w sezonie letnim z 3 razy zawsze gotuje taki bigos 🙂
Uwielbiam <3
Smaczny jest 🙂
Uwielbiam bigos, a z młodej kapusty jeszcze pyszniejszy 🙂
Ja lubię i taki i z kiszonej też 🙂
akurat, nie przepadam za bigosem ;D
My bardzo lubimy, szczególnie jak się pojawia młoda kapusta na straganach wiosną 🙂
Fajnie, bo u mnie to samo danie w nieco innej odsłonie
Jak się ma małe dziecko to zawsze trzeba kombinować 😉
Wersje z łazankami widzę pierwszy raz. Bardzo ciekawe 🙂
Przy małym smyku większość dań to nowość 😉 mój synuś uwielbia makaron „kwadraciki” 🙂
Wygląda pysznie i taki na pewno jest. Dziękuję,że mogę nacieszyć oko:)
Nie ma za co, wpadaj częściej 😉
Wygląda rewelacyjnie. Pychota.
Dziękuje bardzo 🙂
O mniam! Ale narobiłaś mi smaku! Poezja i ukochane smaki dzieciństwa <3
O tak smaki dzieciństwa, to prawda 🙂
W pierwszym momencie pomyślałam, że te kluseczki to pierożki 🙂 Nigdy nie przyszło by mi do głowy, żeby dodać jogurt do bigosu, ale tak czy inaczej, na zdjęciu wygląda apetycznie, aż mnie naszła ochota na takie danie.
Polecam serdecznie, danie jest proste i smaczne 🙂
Zrobiłam wczoraj na obiad i wyszedł przepyszny!!!
Bardzo się cieszę, super 🙂
ciekawy pomysł na bigos
Zawsze w sezonie z 3 razy robię, ale to też zależy od pogody i czasu 😉