Najlepszy bigos dla mnie to taki z dużą ilością wiejskiej kiełbasy i koperku, czasem tez daje boczek. Szybki do przygotowania a jak smakuje, bardzo lubię. Często podaje go z ziemniakami, albo lubimy zjeść z samą bułką, z łazankami, a tu akurat z delikatnymi kluseczkami z mąki żytniej, danie pierwsza klasa. Bigos gotuje się dość szybko, a i kluseczki są ekspresowe w przygotowaniu. Każda kucharka ma swój sprawdzony przepis, ile kucharek tyle przepisów.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2-3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 długie laski kiełbasy wiejskiej
  • 2 pomidory malinowe
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 100 g jogurtu naturalnego + 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i zetrzeć na mandolinie, można poszatkować nożem. Przełożyć do garnka, zalać wodą ok. 2 szkl. +-, wrzucić listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego doprowadzić wrzenia, gotować na małym ogniu.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki u mnie akurat starłam w słupki. Dodać do gotującej się kapusty, wsypać pół łyżeczki soli, następnie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do kapusty.
  • Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, tylko do zarumienienia, wrzucić pokrojoną na półplasterki kiełbasę i całość podsmażyć, przełożyć do kapusty.
  • Gotować do momentu aż kapusta będzie miękka, całość zaciągnąć jogurtem naturalnym wymieszanym trzepaczką rózgową z mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru z kapusty.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dać paprykę słodką i ostrą do smaku, co kto lubi i oczywiście najlepsze daje się na końcu, posiekany koperek.
  • Smacznego.
Wersja z łazankami.
Subscribe
Powiadom o
guest
27 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Ervi
11 miesięcy temu

Na pewno smaczny:)

Ervi
11 miesięcy temu
Reply to  Ervi

I lekki 🙂

Alicja
11 miesięcy temu

Dawno nie jadłam bigosu, narobiłaś mi ochoty 😉

Di bloguje
11 miesięcy temu

Uwielbiam <3

Magda
11 miesięcy temu

Uwielbiam bigos, a z młodej kapusty jeszcze pyszniejszy 🙂

Beautifulduty.pl
11 miesięcy temu

akurat, nie przepadam za bigosem ;D

Patrycja Reszko
11 miesięcy temu

Fajnie, bo u mnie to samo danie w nieco innej odsłonie

nicolestraveljournal
11 miesięcy temu

Wersje z łazankami widzę pierwszy raz. Bardzo ciekawe 🙂

Daniel Wosinski
11 miesięcy temu

Wygląda pysznie i taki na pewno jest. Dziękuję,że mogę nacieszyć oko:)

Wioleta
11 miesięcy temu

Wygląda rewelacyjnie. Pychota.

Kasia Futka
11 miesięcy temu

O mniam! Ale narobiłaś mi smaku! Poezja i ukochane smaki dzieciństwa <3

Bohomazing
11 miesięcy temu

W pierwszym momencie pomyślałam, że te kluseczki to pierożki 🙂 Nigdy nie przyszło by mi do głowy, żeby dodać jogurt do bigosu, ale tak czy inaczej, na zdjęciu wygląda apetycznie, aż mnie naszła ochota na takie danie.

LanaDelRey.PL
11 miesięcy temu

Zrobiłam wczoraj na obiad i wyszedł przepyszny!!!

iza
10 miesięcy temu

ciekawy pomysł na bigos