Budyń – aksamitny deser

Materiał zewnętrzny
2 komentarze

Budyń to prosty do przyrządzenia, smaczny deser, tradycyjnie robiony na mleku. Dawniej pod nazwą budyń kryło się ciasto na bazie masła i żółtek jaj.

Co to jest budyń?

W dawnych książkach kucharskich znajdują się opisy na przyrządzanie budyniu jako puszystego ciasta na bazie cukru, żółtek jaj i piany z ubitych białek. Taki budyń mógł być zrobiony na słodko z orzechami, serem, ale również występował w wersji wytrawnej z dodatkiem warzyw, grzybów czy mięsa. Obecnie pod nazwą budyń rozumie się też deser przygotowany tak jak kisiel, na bazie mleka, a nie wody. Podobna historia dotyczy puddingu.  

Klasyczny budyń waniliowy bez cukru

Budyń waniliowy to najczęściej kojarzone połączenie gdy mowa o tym deserze. Tradycyjnie budynie były robione na mleku, obecnie to pole do różnych kreatywnych rozwiązań.  Jakość i smak tej klasycznej słodyczy zależy od użytych składników. Ekologiczny budyń waniliowy bez cukru Vitally Food zawiera tylko oprócz skrobi, ziarenka wanilii Bourbon i mielona kurkumę, która nadaje kolor. Amylon zawiera dodatkowo ekstrakt waniliowy.

Budyń waniliowy bez cukru inna wersja

Budyń waniliowy bez cukru można też przygotować z kaszy jaglanej. Pół szklanki kaszy jaglanej trzeba ugotować w lekko osolonej wodzie. Ciepłą kaszę wkłada się do blendera dodając ¾ szklanki napoju roślinnego, szczyptę ziaren wanilii i owoce, na które właśnie jest sezon. Zawsze też sprawdzi się w tej roli dodatek małego dojrzałego banana. Zmiksowanie całej masy nadaje budyniową konsystencję i aksamitną gładkość.

Budyń smakosza

Sklep ze zdrową żywnością organic24.pl oferuje również różne rodzaje budyniu, puddingu  firmy Byodo. Waniliowy budyń smakosza zawiera ekstrakt z wanilii i naturalna wanilię. Jest to budyń waniliowy bez cukru i podczas przygotowania deseru można regulować stopień słodkości w zależności od potrzeb i upodobań. Jest doskonały jako deser gotowany na mleku, a także do nadziewania ciast i ciasteczek. Inna propozycja tej firmy na budyń bez cukru jest pudding czekoladowy z zawartością organicznego kakao. Gładki i kremowy deser może być także użyty jako czekoladowy sos.

Jak przygotować budyń?

Budyń może być przygotowany na różnym rodzaju mleka: krowim, owczym czy kozim. Jako zamiennik mleka może być użyty napój roślinny. Jest bardzo duży wybór wśród napojów roślinnych i warto robiąc budyń wypróbować każdy z nich. Za każdym razem otrzymuje się  inny smakowo deser. Sposób przygotowania budyniu z jednego opakowania jest przeważnie podawany na pół litra płynu.

Sposób przygotowania budyniu

Zawartość torebki budyniu rozprowadza się w niepełnej szklance zimnego mleka czy napoju, a pozostały płyn zagotowuje. Rozprowadzony proszek wlewa się do gotującego się płynu i dobrze miesza, aż całość zgęstnieje. Gotowy budyń jest przeznaczony do szybkiego spożycia. Jeśli używa się budyń bez cukru, w trakcie gotowania można dodać preferowany środek słodzący. Może to być miód, ksylitol, erytrytol, słód jęczmienny, syrop z agawy, sok lub syrop owocowy, a także biały lub brązowy cukier trzcinowy.

Budyń bezglutenowy

Sklep ze zdrową żywnością organic24.pl ma w swojej ofercie duży wybór pod hasłem budyń bezglutenowy. Firma Amylon oferuje budyń bezglutenowy w smakach: waniliowy, truskawkowy, morelowy, czekoladowy i oryginalny budyń z matchą o smaku ananasowym. Byodo proponuje budyń bez cukru: czekoladowy i waniliowy w serii „pudding smakosza”. Budyń bezglutenowy ma na opakowaniu napis budyń bezglutenowy i znak przekreślonego kłosa, które daje gwarancję bezglutenowości użytych składników.

Budynie – różne rodzaje

Budynie występują w klasycznych formach jak budyń waniliowy bez cukru, budyń truskawkowy czy budyń czekoladowy. Mniej oczywistym smakiem na budyń jest budyń o smaku morelowym zawierający suszone morele i morelowy aromat.  Kolejną ciekawą propozycją czeskiej firmy Amylon jest budyń z zieloną herbatą matcha o smaku ananasowym. Matcha nadaje temu deserowi kolor zielony, a smak ananasowy tropikalne wykończenie.  

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

ciekawa jestem z czego jest ten budyń bezglutenowy, muszę sprawdzić na opakowaniu

Słodko Słodka

Oj nie pomogę, nie kupuje produktów tego typu, także nie mam zielonego pojęcia.