Polecam na śniadanie 🙂 Posmarowane masełkiem i swojską konfiturą lub miodem,rozpływają się w ustach,a do tego kubek ciepłego kakao…
 Składniki:
12 szt.
200 ml ciepłego mleka lub wody
100 g letniego roztopionego masła
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka soli
25 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki suchych
ok.500 g mąki pszennej
1 jajko L(białko dajemy do ciasta a żółtko zostawiamy do posmarowania bułeczek)
ziarna sezamu
Przygotowanie:
Masło
roztapiamy w mikrofali,odmierzamy resztę składników,mąkę przesiewamy do
miski,do małej miseczki wkruszamy świeże drożdże,zasypujemy łyżką cukru,i
łyżką przesianej mąki,zalewamy ciepłym,ale nie gorącym mlekiem,mieszamy
do rozpuszczenia się drożdży,odstawiamy miseczkę przykrytą ściereczką w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 min.
 Do
przesianej mąki wsypać cukry i sól,wymieszać,wlać wyrośnięte drożdże,oraz roztopione letnie masło,wbić białko,następnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy
miksera,gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera.

Wyrobione ciasto odstawić na 1 godz.w ciepłe miejsce do podwojenia objętości,przykryć ściereczką.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków.
Z każdego kawałka kulamy długi,cienki wałek długości ok.45 cm,następnie związujemy w luźny supeł,

pozostałe końce zawijamy spiralnie,tak aby końce znalazły się pod spodem.
Tak powstałe wianuszki układam na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,przykrywam ściereczką i odstawiam do napuszenia na 20 min.
Napuszone bułeczki smaruje pędzelkiem,żółtkiem rozcieńczonym z łyżka wody,sypie sezamem,

wstawiam do nagrzanego piekarnika na 25-30 min.
Piekę w temp.180 C.













Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Giancarlo
1 rok temu

Burro e marmellata, la colazione di una volta.
Buon inizio settimana

Posciel.to
1 rok temu

To musiało być przepyszne! 🙂

Justyna
1 rok temu

Wyglądają mega apetycznie <3

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Jaki typ mąki?

DżemDżus
1 rok temu

Jakie piękne śniadanie. Po prostu cudo

Magda
1 rok temu

Śliczne bułeczki, pięknie wyglądają jak kwiatuszki 🙂

Marcepanowy Kącik
1 rok temu

Najlepsze domowe , mniamm. Nawet same smakują.

Pieprzyć z fantazją

Cieszą oko i podniebienie pewnie również! Pięknie wyglądają!

Izaa
1 rok temu

idealne bułeczki