roztapiamy w mikrofali,odmierzamy resztę składników,mąkę przesiewamy do
miski,do małej miseczki wkruszamy świeże drożdże,zasypujemy łyżką cukru,i
łyżką przesianej mąki,zalewamy ciepłym,ale nie gorącym mlekiem,mieszamy
do rozpuszczenia się drożdży,odstawiamy miseczkę przykrytą ściereczką w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 min.
przesianej mąki wsypać cukry i sól,wymieszać,wlać wyrośnięte drożdże,oraz roztopione letnie masło,wbić białko,następnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy
miksera,gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków.
Z każdego kawałka kulamy długi,cienki wałek długości ok.45 cm,następnie związujemy w luźny supeł,
pozostałe końce zawijamy spiralnie,tak aby końce znalazły się pod spodem.
Tak powstałe wianuszki układam na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,przykrywam ściereczką i odstawiam do napuszenia na 20 min.
Napuszone bułeczki smaruje pędzelkiem,żółtkiem rozcieńczonym z łyżka wody,sypie sezamem,
Burro e marmellata, la colazione di una volta.
Buon inizio settimana
To musiało być przepyszne! 🙂
Wyglądają mega apetycznie <3
Jaki typ mąki?
Używam taką jaką mam pod ręką,te bułeczki akurat są na mące do wypieków drożdżowych.
Jakie piękne śniadanie. Po prostu cudo
Śliczne bułeczki, pięknie wyglądają jak kwiatuszki 🙂
Najlepsze domowe , mniamm. Nawet same smakują.
Cieszą oko i podniebienie pewnie również! Pięknie wyglądają!
idealne bułeczki