Metoda na wykorzystanie pozostałych ziemniaków od obiadu. Ciasto zrobiłam wieczorem i przechowałam przez noc w lodówce, a rano upiekłam świeże i pachnące bułeczki. Bułki dzięki dodatkowi ziemniaków zachowują dłużej świeżość. Jedne z lepszych bułek jakie robiłam, są bardzo smaczne i pulchne.
Składniki:
12 szt.
600 g mąki pszennej
10 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
ok.200 g ziemniaków ugotowanych od obiadu
55 g masła roztopionego
1 jajko
125 ml letniego mleka
150 ml letniej wody
Przygotowanie:
Do miski przesiać przez sitko mąkę, wsypać drożdże, sól i cukier, wymieszać łyżką. Przecisnąć przez praskę pozostałe ziemniaki od obiadu, wbić jajko, wlać roztopione- letnie masło, mleko i wodę, wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem (wyrabiałam mikserem ok.10 min.), ciasto ma być miękkie i elastyczne. Uformować kulę z ciasta, miskę w środku posmarować olejem, wrzucić ciasto, miskę zawinąć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia rano, ciasto wyjąć z lodówki i krótko wyrobić na blacie podsypanym delikatnie mąką, podzielić na 12 równych kawałków, uformować bułeczki i układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na pół.godz.
Piec w nagrzanym piekarniku 15 min. do zarumieniania, w temp. 210 C.
Pozostawić do wystygnięcia na kratce, żeby bułeczki były wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz, należy przed pieczeniem spryskać piekarnik wodą.
WITAJ, MAM NA IMIĘ JOANNA
Na co dzień jestem przede wszystkim spełnioną mamą cudownego wcześniaka. Jestem żoną, szaloną mamuśką i straszną psiarą. Kuchnia to moja odskocznia, która powoli przeradza się w pasje. Jestem amatorką w kwestii kuchni i fotografii, piszę prostym językiem, blog prowadzę po domowemu.
Przepis super dzisiaj je upiekłam. Nie miałam drożdży instant tylko świeże ale i tak wyszły przepyszne. Niedługo będzie w szkole "Dzień Ziemniaka" i pewnie w tym roku je upiekę. Czy jeżeli zrobiłoby się trochę mniejsze żeby wyszło ichbwięcej to trzymać je w piekarniku trochę krócej? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrowiam serdecznie 🙂
Cieszę się bardzo,że bułeczki przypadły do gustu :-)Tak trochę krócej trzeba wtedy trzymać,do zarumienienia,trzeba pilnować.Pozdrawiam i udanego Dnia Ziemniaka 🙂
Super pomysł
Piękne bułeczki 🙂 Uwielbiam takie domowe !
muszą być bardzo mięciutkie:)
Dokładnie tak i dzięki dodatkowi ziemniaków,dłużej zachowują świeżość .Pozdrawiam
takich bułek nie robiłam, muszą być pyszne
Nie wpadłabym na taki pomysł! Super przepis. ; )
Mam pytanie czy jak przykrywam ciasto na noc folią to tak bardzo szczelnie czy przykryć i folię podziurawić np.widelcem?
Nie dziurawiłam,tak jak na zdjęciu.
Dziękuję. Nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego,które wyrasta w lodówce. Raczej na już 😉
Przepis super dzisiaj je upiekłam. Nie miałam drożdży instant tylko świeże ale i tak wyszły przepyszne. Niedługo będzie w szkole "Dzień Ziemniaka" i pewnie w tym roku je upiekę. Czy jeżeli zrobiłoby się trochę mniejsze żeby wyszło ichbwięcej to trzymać je w piekarniku trochę krócej? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrowiam serdecznie 🙂
Cieszę się bardzo,że bułeczki przypadły do gustu :-)Tak trochę krócej trzeba wtedy trzymać,do zarumienienia,trzeba pilnować.Pozdrawiam i udanego Dnia Ziemniaka 🙂
Bułeczki wyszły super����
Mega szybkie
Pozdrawiam
Wlasnie upieklam i sa fantastyczne. Chrupiaca skorka i mieciutki srodek. Pycha!!
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Pozdrawiam