3,2K
Jak wykonać przepis na – Bułeczki drożdżowe z kruszonką i jagodami
Ostatnio wszędzie królują jagodzianki, więc i ja stworzyłam własną wersje, tylko u mnie bułeczki drożdżowe z kruszonką i jagodami. Wyszły smaczne, delikatne, pysznie nadziane i ta kruszonka… uwielbiam. Miałam się ograniczyć trochę z wypiekami, ale jak tu sobie dać na wstrzymanie jak sezon jagodowy w pełni. Do moich "jagodzianek" użyłam mrożone jagody, bo takie akurat miałam pod ręką, ale Ty spokojnie możesz użyć świeże. Takie bułeczki będą idealne na deser, do koszyka na piknik, grilla, a może po prostu jak u nas na drugie śniadanie. Koniecznie wpadnij do Gosi i zobacz jak ona robi swoje jagodzianki (klik).
Potrzebne składniki
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych - 7 g instant
- 50 g kwaśnej śmietany 18 %
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 200 ml mleka
- 50 g miękkiego masła
Kruszonka
- 50 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 25 g masła
- kilka kropel ekstraktu z wanilii - lub cukier waniliowy
Dodatkowo
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego - łyżka z czubkiem, budyń w proszku
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania
- Masło roztop i odstaw na bok. Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże drożdże, wsyp łyżkę cukru, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. Wsyp resztę cukru i cukier waniliowy, dodaj śmietanę i wbij jajka ze szczyptą soli, dodaj roztopione letnie masło.Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera. Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera.Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz, do podwojenia objętości.
- Wszystkie składniki na kruszonkę wrzuć do miski i wyrabiaj ręką aż powstaną okruszki – kruszonka, odstaw do lodówki.Jagody u mnie mrożone, wymieszaj z cukrem i proszkiem budyniowym.
- Ciasto wyrastało u mnie równe 45 min. i już było gotowe.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany delikatnie mąką, podziel na 10 równych mniej więcej kawałków. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę, następnie rozpłaszcz w dłoni, do środka wrzuć łyżkę z czubkiem jagód.
- Sklej ciasto tak, aby łączenie ciasta było pod spodem, układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na 20 min.Przed włożeniem do piekarnika przesmaruj bułeczki pędzelkiem silikonowym z mlekiem.Posyp je kruszonką.
- Wrzuć blaszkę do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz 20-25 min. do zarumienienia.
- No cóż u mnie nie zdążyły dobrze ostygnąć, synek krążył i co chwilę się pytał, czy już można jeść, bo ta kruszonka go kusi… koniec końców jedliśmy jeszcze letnie.Bułeczki przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!!!
- Podczas wyrabiania ciasto może być jeszcze klejące, dodaj więcej mąki +-.
- Ciasto możesz również podzielić na wadze, ucinając kawałki wielkości 60-70 g.
- Do czasu całkowitego doliczyłam 45 min. wyrastania ciasta.
- Takie bułeczki możesz nadziać dowolnie, polecam również z musem jabłkowym, czy malinami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułeczki drożdżowe z kruszonką i jagodami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Uwielbiam jagodzianki. Kiedyś zbierałam jagody na sprzedaż. Teraz zazwyczaj zbierają mi rodzice kilka litrów na przetwory, z 3 latkiem ciężko się wybrać i samemu nazbierać.
Ja nie zbieram, nie mam cierpliwości i tak jak piszesz z małym dzieckiem to ciężko i nawet strach, żeby kleszcza nie złapać, jakiejś boleriozy i inne cuda. Wolę kupić mrożone i też smaczne buły wyszły.
Wow! Piękne drożdżówki:) uwielbiam jagodzianki, ale u mnie ciężko o ten owoc 🙃
Dziękuje, teraz akurat takie drożdżówki na czasie 🙂 Ja kupuje mrożone i działam.
Na tak apetyczne bułeczki skusi się nawet największy niejadek 🙂
To prawda, mój syn to w ogóle słodka pupa, także jak jest kruszonka, jest impreza 😉