Bułeczki drożdżowe z kruszonką i jagodami

Słodko Słodka
6 komentarzy
Ostatnio wszędzie królują jagodzianki, więc i ja stworzyłam własną wersje, tylko u mnie bułeczki drożdżowe z kruszonką i jagodami. Wyszły smaczne, delikatne, pysznie nadziane i ta kruszonka… uwielbiam. Miałam się ograniczyć trochę z wypiekami, ale jak tu sobie dać na wstrzymanie jak sezon jagodowy w pełni. Do moich "jagodzianek" użyłam mrożone jagody, bo takie akurat miałam pod ręką, ale Ty spokojnie możesz użyć świeże. Takie bułeczki będą idealne na deser, do koszyka na piknik, grilla, a może po prostu jak u nas na drugie śniadanie. Koniecznie wpadnij do Gosi i zobacz jak ona robi swoje jagodzianki (klik).
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 20 minuty
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty
Ilość porcji 10 szt.
Jak wykonać przepis na – Bułeczki drożdżowe z kruszonką i jagodami

Potrzebne składniki
  

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych - 7 g instant
  • 50 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 50 g miękkiego masła

Kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 25 g masła
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii - lub cukier waniliowy

Dodatkowo

  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego - łyżka z czubkiem, budyń w proszku
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania

  • Masło roztop i odstaw na bok.
    Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże drożdże, wsyp łyżkę cukru, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Wsyp resztę cukru i cukier waniliowy, dodaj śmietanę i wbij jajka ze szczyptą soli, dodaj roztopione letnie masło.
    Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera. Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera.
    Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz, do podwojenia objętości.
  • Wszystkie składniki na kruszonkę wrzuć do miski i wyrabiaj ręką aż powstaną okruszki – kruszonka, odstaw do lodówki.
    Jagody u mnie mrożone, wymieszaj z cukrem i proszkiem budyniowym.
  • Ciasto wyrastało u mnie równe 45 min. i już było gotowe.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany delikatnie mąką, podziel na 10 równych mniej więcej kawałków. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę, następnie rozpłaszcz w dłoni, do środka wrzuć łyżkę z czubkiem jagód.
  • Sklej ciasto tak, aby łączenie ciasta było pod spodem, układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na 20 min.
    Przed włożeniem do piekarnika przesmaruj bułeczki pędzelkiem silikonowym z mlekiem.
    Posyp je kruszonką.
  • Wrzuć blaszkę do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz 20-25 min. do zarumienienia.
  • No cóż u mnie nie zdążyły dobrze ostygnąć, synek krążył i co chwilę się pytał, czy już można jeść, bo ta kruszonka go kusi… koniec końców jedliśmy jeszcze letnie.
    Bułeczki przed podaniem posyp cukrem pudrem.  
    Smacznego!!!
  • Podczas wyrabiania ciasto może być jeszcze klejące, dodaj więcej mąki +-.
  • Ciasto możesz również podzielić na wadze, ucinając kawałki wielkości 60-70 g.
  • Do czasu całkowitego doliczyłam 45 min. wyrastania ciasta.
  • Takie bułeczki możesz nadziać dowolnie, polecam również z musem jabłkowym, czy malinami.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułeczki drożdżowe z kruszonką i jagodami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Szpileczkiibabeczki

Uwielbiam jagodzianki. Kiedyś zbierałam jagody na sprzedaż. Teraz zazwyczaj zbierają mi rodzice kilka litrów na przetwory, z 3 latkiem ciężko się wybrać i samemu nazbierać.

Słodko Słodka

Ja nie zbieram, nie mam cierpliwości i tak jak piszesz z małym dzieckiem to ciężko i nawet strach, żeby kleszcza nie złapać, jakiejś boleriozy i inne cuda. Wolę kupić mrożone i też smaczne buły wyszły.

Monika

Wow! Piękne drożdżówki:) uwielbiam jagodzianki, ale u mnie ciężko o ten owoc 🙃

Słodko Słodka

Dziękuje, teraz akurat takie drożdżówki na czasie 🙂 Ja kupuje mrożone i działam.

Monika

Na tak apetyczne bułeczki skusi się nawet największy niejadek 🙂

Słodko Słodka

To prawda, mój syn to w ogóle słodka pupa, także jak jest kruszonka, jest impreza 😉