Te pyszne bułeczki powstały na kolacje, a kulaliśmy je razem z moim synkiem, kto śledzi mojego fanpaga, pewnie widział filmik zapowiadający, z moim synkiem w roli głównej, rośnie mi następca jak nic. Te śmieszne bułeczki nadają się również na przyjęcie dla dzieci. Powiem Wam, że bułeczki wyszły super, nie jestem fanką parówek, ale w połączeniu z ciastem drożdżowym super smaczne, a jak ciasto drożdżowe to najlepsze na mące prosto z młyna. Jakiś czas temu robiłam domowe hot dogi, które również Wam polecam. Jeśli przygotujecie te bułeczki lub inny przepis z mojej stronki, prześlijcie mi apetyczne zdjęcie, bardzo chętnie dodam do wpisu z Waszym imieniem i nazwiskiem, zdjęcia możesz przesłać na meila lub na mojego fanpaga.

Składniki:

16 szt.

  • 420 g mąki pszennej luksusowej
  • 30 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 30 g masła
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g instant
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 8 ulubionych parówek, mój synek bardzo lubi Filusie z JBB
  • oczy świnki – żurawina, rodzynki lub ziele angielskie, ziarna pieprzu, co macie pod ręką
  • żółtko z łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Przygotowanie:

  • Jeśli robisz na drożdżach instant wrzucasz wszystko do miski i wyrabiasz ciasto, jeśli na świeżych musisz zrobić zaczyn. Do małej miseczki wsyp łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, dodaj rozdrobnione drożdże, zalej połową mleka, ma być ciepłe, ale nie gorące. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 10 – 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski wlać pozostałe ciepłe mleko, roztopione letnie masło, resztę cukru, sól i wbić jajko, wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać całość trzepaczką rózgową, lub przy pomocy miksera, dodać przesianą przez sitko mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, misę przykryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • Po godz. ciasto wyrobić na delikatnie podsypanym mąką stole, podzielić na 8 równych części.
  • Parówki obrać z folii, odciąć końce, ale nie zjadać, przydadzą się do zrobienia uszek naszych świnek.
  • Każdy kawałek ciasta rozwałkować na szerokość parówki o długości 20 cm. Parówkę położyć na brzegu ciasta i śmiało zrolować. Nasz wałek z parówką musi wyglądać tak, że kiełbaska musi być po środku i z obu stron na końcu widoczna. Przeciąć po środku na pół, w ten sposób z 8 bułeczek otrzymasz 16. Dłońmi lekko docisnąć ciasto dookoła kiełbaski tak, aby parówka wystawała ponad nie.
  • Bułeczki układać na blaszce do pieczenia od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Czas na wykończenie, każdą z końcówek od parówki przeciąć na 4 i powstałe trójkąciki przypiąć do bułeczek jako imitacje uszek. Ja zrobiłam to tak, że nacinałam nożyczkami i wciskałam do środka. Wcisnąć oczy, oraz zrobić „świński ryjek” za pomocą słomki do napojów.
  • Bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Piec w piekarniku 20 – 25 min. w temp. 180 C.
Sprawca całego zamieszania, mój synek Radek 🙂

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
45 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Pełnia Smaków

Haha, ale genialnie wyglądają 🙂 Świetny pomysł i wykonanie!

Aga

Cudowne 😍 Mam małego urwisa w rodzinie. Może zrobię 😊

LanaDelRey.PL

Ale słodki <3 Muszę zrobić, dzieciaki będą zachwycone!

Słodko Słodka

Dwa dni pod rząd robiliśmy te świnki😁Śmieszne i smaczne, polecam🙂

neliada

Cudne 🙂 Dla maluchów idealne 🙂

Wioleta

Jakie fajne. Wyglądają rewelacyjnie!

Słodko Słodka

Dziękujemy, dla dzieci super sprawa, bardzo smacznie i jeszcze superowo wyglądają 🙂

Maminek kulinarny

Zarąbiste 😁👌uśmiechnięte i po prostu łał!!! Fajnego masz pomocnika. Razem to dopiero radocha z takiego pichcenia😊

Słodko Słodka

Dziękujemy, fajne wyszły,a ile radochy właśnie przy robieniu takich świnek 🙂 2 dni pod rząd je kulaliśmy, młody nie mógł się nimi przejeść he he

Magda

Super pomysł 🙂 świnki wyglądają przepięknie 🙂

Słodko Słodka

Dziękujemy, ostatni tydz. wakacji trzeba było zająć czymś małe rączki 🙂

Iwona

Wyglądają cudownie 🙂 Takie to na pewno każde dziecko z chęcią zje 🙂

Słodko Słodka

Dzięki, najmłodszy w rodzinie nie mógł się nimi przejeść 😉 2 dni pod rząd je robiliśmy 🙂

Królowa Karo

Świnki rozwaliły system! Są przecudowne! Muszę zrobić takie dla juniora do śniadaniówki 🙂 Ale będzie niespodzianka 🙂

Słodko Słodka

U nas w domu zrobiły furorę, robiliśmy je 2 dni pod rząd 😉 a śmiechu przy tym co nie miara 🙂 Czekamy na apetyczne foto, bardzo chętnie dodam do wpisu 🙂 Pozdrawiam

lukaszmakeup.pl

Genialny pomysł!

Słodko Słodka

Dzięki 🙂

Anqelique

Śmiesznie wyglądają 😉

Słodko Słodka

I o to chodziło 🙂 Bułeczki robione pod syna.

iza

cudne te bułeczki

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne 🙂

Martyna

Świetne te bułeczki!:D

Słodko Słodka

Dziękujemy 🙂

Ania

Świetne. Dziś robimy z dziećmi. Mam pytanie piekarnik z termoobiegiem czy grzanie góra-dół?

Słodko Słodka

Grzanie góra-dół, czekam na apetyczne foto z małymi pomocnikami, bardzo chętnie dodam do wpisu 🙂 Pozdrawiam

Izabela S.

Zdolni jesteście 🙂 Brawo 🙂

Słodko Słodka

Ostatnie dni wakacji, to trzeba czymś zająć małe rączki 🙂

Monika

Ale wymyśliłaś! Obłędne! Muszę takie zrobić dla moich dziewczyn 🙂 Myślę, że chętnie przyłączą się do ich przygotowania 🙂

Słodko Słodka

Dzieciaki lubią takie cuda, koniecznie zróbcie razem 🙂 te bułeczki zawładnęły naszą kuchnią na 2 dni 😉

Katarzyna

świetny pomysł 😁

basia

A dla „niejadków” idealne bułeczki…

Słodko Słodka

To prawda, piekłam je 2 dni pod rząd 😁

Lonna

Ale świetne! 😀 Aż szkoda jeść, ale pewnie takie pyszne, że ciężko się powstrzymać 😀

Słodko Słodka

Bardzo dobre, na jednej się nie kończy 😉🙂

Edyta

Jakie rumiane i pomyslowe 🙂

Katarzyna

U nas fanem parówek jest Karol. Jakbym mu takie bułeczki zrobiła, to by mnie po rączkach chyba całował 😉

Pomysł rewelacyjny, myślę że moja dorosła latorośl też miałaby mega zabawę 😃

Beata M.

urocze pyszności 🙂