Pizza w kształcie pierożka,do środka można dać co kto lubi,dowolne ulubione składniki.
Składniki:
2 duże pierogi
Ciasto:
2 szkl.mąki pszennej
7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
szczypta soli
łyżeczka cukru
1 szkl.mleka
2 łyżki oleju
Farsz:
pół piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy gyros+łyżka oleju
250 g pieczarek
1 cebula
100 g tartego sera żółtego
garść posiekanej natki pietruszki
łyżeczka przyprawy do pizzy lub ulubiona mieszanka ziół
1 łyżka przecieru pomidorowego
Do przygotowania dzisiejszego obiadu użyłam gotowego mixu meksykańskiego firmy Rolnik.
Kolorowa mieszanka w delikatnej zalewie,bez zbędnych ulepszaczy,idealna do dań kuchni meksykańskiej,ale i nie tylko.
Sprawdzi się również w różnego rodzaju sałatkach,daniach na ciepło jak i na zimno.Dzięki gotowaniu na parze warzywa zachowują idealny smak i cenne wartości odżywcze.

 

 Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę,wsypać suche drożdże,sól i cukier,wlać ciepłe mleko i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera,na koniec wyrabiania wlać olej,wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki lub misy miksera.
Ciasto przykryć w misce ściereczką i odstawić na 30 min.do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz.
Filet z kurczaka umyć i osuszyć,pokroić w paseczki,następnie w kosteczkę,skropić olejem i posypać przyprawą,dokładnie wymieszać,przysmażyć na patelni.
Gotowe mięsko wyjąć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru oleju. 
Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę,zeszklić na niedużej ilości oleju,na patelni,wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki,smażyć do odparowania wody z pieczarek,doprawić solą i pieprzem.
Do cebuli i pieczarek wrzucić mięsko,posiekaną natkę pietruszki,odsączoną na durszlaku mieszankę warzyw firmy Rolnik,zetrzeć na tarce ser żółty i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na blacie podsypanym mąką,jedną część ciasta posmarować przecierem pomidorowym,wyłożyć część farszu na posmarowane ciasto,

złożyć w pieroga,zlepić brzegi,posmarować wierzch przecierem i posypać ulubionymi ziołami.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min do zarumienienia.

Piec w temp.190-200 C.
 
 
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
1 rok temu

Słyszałam o tej pizzy, ale jeszcze nie próbowałam w takiej wersji. Wygląda pysznie!

Lena
1 rok temu

uwielbiam calzone jako dziecko. Muszę przypomnieć sobie ten smak 😉

Magda
1 rok temu

Uwielbiam, nawet chyba bardziej niż pizzę, pychotka 🙂

Kulinarna Maniusia
1 rok temu

Uwielbiam i to bardzo 🙂 twój pysznie się prezentuje 🙂

Izabela S.
1 rok temu

Muszę takie zrobić 🙂

Izaa
1 rok temu

jakie piękne rumiane

Pieprzyć z fantazją

świetne! muszą być bardo smakowite!

AZgotuj!
1 rok temu

Jest po prostu piękny <3

Notatnik kulinarny Joanny 55

To musi być pyszne:)