Chaczapuri Adżarskie.

Słodko Słodka
4 komentarze


Bardzo syta potrawa kuchni gruzińskiej,w formie łódek z ciasta drożdżowego poleca się na śniadanie.
Składniki:
2 szt.
300 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody lub woda z mlekiem na pół
5 g drożdży instant lub 15 g świeżych
pół łyżeczki cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
100 g kwaśnej śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego,greckiego
 100 g sera żółtego
100 sera feta
100 g mozzarelli (zastąpiłam twarogiem półtłustym)
sól i pieprz do smaku
2 jajka L
szczypiorek do posypania na wierzch
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski,wsypać suche drożdże,cukier i sól,wlać śmietanę oraz ciepłą wodę,wyrobić ręcznie lub mikserem,na koniec wlać olej,wyrobić ciasto,ma być elastyczne i odchodzić od ręki lub misy miksera.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz.w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie można przygotować mieszankę serów.
Ser feta pokruszyć drobno do miski,to samo zrobić z twarogiem,jeśli używacie mozzarelli to zetrzeć ją na tarce,żółty ser również zetrzeć.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2,i każdą część ciasta rozwałkować na grubość pół cm na prostokąty lub okręgi wedle uznania,ja zrobiłam w formie prostokątów,wyłożyć żółty ser,boki zawinąć w rulon,następnie połączyć je ze sobą tworząc kształt łódki,wrzucamy do środka resztę serów.
Pozostawiamy na blacie na 15 min.
Wstawiamy do piekarnika na ok.15 min.i pieczemy w temp.220 C,można brzegi chaczapuri posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
Otwieramy piekarnik,sery ugniatamy delikatnie widelcem,wbijamy po jednym jajku na każdą łódeczkę i wstawiamy do piekarnika dosłownie na 2 min.w zależności od tego jak mocno ścięte jajko lubimy.
Gotowe solimy,pieprzymy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
An etka

A jaki typ mąki pszennej do tego wypieku?

Izaa

ale bym sobie zjadła takie śniadanko

Debora

A można zrobić ciasto dzień wcześniej wieczorem? Jeśli tak,to jak dokładnie ?