Chaczapuri z nadzieniem ziemniaczano – serowym

Słodko Słodka
21 komentarzy
Najpopularniejsza potrawa kuchni gruzińskiej. Chaczapuri z nadzieniem ziemniaczano – serowym smakuje obłędnie, do tego wygląda wspaniale, u nas podałam z sosem czosnkowym. Ciasto jest miękkie i puszyste. W zależności od regionu kraju, placek ten ma różne kształty, składniki oraz sposób przygotowania. To prosta i tania potrawa, a ile kucharek tyle sposobów na jej wykonanie i nadzienie. Wszystko zależy od gustu i smaku, u mnie wykorzystałam ziemniaki, które zostały od obiadu, oraz kawałek sera, który przewracał się w lodówce i nie było na niego chętnych. Tradycyjne nadzienie chaczapuri przeważnie jest serowe. Na blogu możesz również zobaczyć przepis na Chaczapuri Adżarskie w kształcie łódki, przepis => (klik).
Przygotowanie 40 minuty
Gotowanie 25 minuty
Czas całkowity 1 godzina 20 minuty
Ilość porcji 3 placki
Jak wykonać przepis na – Chaczapuri z nadzieniem ziemniaczano – serowym

Potrzebne składniki
  

Ciasto

  • 400 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 10 g drożdży instant
  • 480 g mąki pszennej - +- u mnie wyszło 500 g
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

Nadzienie

  • 500 g ugotowanych ziemniaków od obiadu - ok. 500 g
  • 90 ml mleka
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 1 garść po siekanego koperku
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku

Dodatkowo

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oleju
  • sezam i czarnuszka do posypania

Sposób wykonania

  • Do miski wlej mleko, wsyp cukier, drożdże i wymieszaj trzepaczką rózgową. Wsyp przesianą przez sitko mąkę, dodaj sól i całość wymieszaj ręką lub przy pomocy robota planetarnego.
    Na samym końcu wlej olej i jeszcze chwilę wyrabiaj ciasto, żeby odchodziło od ręki, lub misy robota.
    Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 45 min. w domu jest ciepło, więc ciasto szybciej wyrosło.
    Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub ubij takim tłuczkiem jak ubijam na filmiku na YT.
    Do ziemniaków wlej mleko, wsyp tarty ser, wrzuć garść posiekanego koperku, oraz do smaku sól i pieprz prawdziwy mielony. Całość dokładnie wymieszaj, następnie podziel na 3 równe części.
    Wyrośnięte ciasto chwile wyrób na delikatnie podsypanym mąką blacie, podziel na 3 równe części.
    Rozpłaszcz dłońmi pierwszy kawałek ciasta, możesz sobie pomóc wałkiem, żeby było szybciej.
    Nałóż na środek kule nadzienia, spłaszcz ja delikatnie, zbierz brzegi ciasta do góry i zlep je.
    Odwróć na drugą stronę i delikatnie rozpłaszcz dłonią, następnie rozwałkuj i przełóż na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli boisz się przenosić takie placki, możesz od razu na blaszce z papierem sobie rozwałkować.
    Tak przygotowane placki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na 15 – 20 min.
    Roztrzep żółtka z olejem i posmaruj napuszone placki, palcami zrób kratkę, taką jak robię na filmiku. Tak przygotowane chaczapuri posyp sezamem i czarnuszką.
    Piecz w piekarniku 20 min. do zarumienienia, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu w temp. 180 °C.
    Podawaj z sosem czosnkowym.
    Smacznego!!!
    Filmik z wykonania Chaczapuri z nadzieniem ziemniaczano – serowym 👇​
    Bądź na bieżąco z nowymi przepisami => Subskrybuj mój kanał!!!
    Jeśli filmik Ci się spodobał zostaw kciuka, komentarz, będzie mi bardzo miło. Dziękuje!!!

Instrukcja na filmie

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chaczapuri z nadzieniem ziemniaczano – serowym wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
21 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
szpileczkiibabeczki

Fajne 😉 muszę takie zrobić 😉

Wioleta

Jakie to musi być dobre. Wygląda rewelacyjnie!

Monika

No proszę jaki fajny pomysł na wykorzystanie resztek. Bardzo lubię takie pomysły:)

Di bloguje

Miałam okazję jeść oryginalne i uwielbiam. A Twoje niesamowicie kusi.

Mirosława Dudko

Proste i apetyczne 🙂 Fajnie wygląda 🙂

MyśliPotarganej.pl

Bardzo lubię gruzińską kuchnię. Chętnie wypróbuję twoje chaczapuri, jak przestanę się odchudzać i wyjdę z diety

Madżenta

O i kolejny przepis do zrobienia, można zamówić Ciebie na tydzień do gotowania w moim domu 😁😁😁

Słodko Słodka

Ha ha nie wiem czy mąż by mnie puścił 😉 Pozdrawiam

Bardzo ciekawy przepis koniecznie muszę spróbować swoich sił, nie jestem co prawda tak uzdolniona kulinarnie, ale liczę że z twoim przepisem wyjdzie idealnie.

Katarzyna

Nigdy nie miałam odwagi spróbować przygotować chaczapuri w domu. Twój przepis wydaje się prosty i efektowny. 🙂

Asia

Brzmi ciekawie. Nigdy nie słyszałam o tej potrawie.

Olga

Super przepis z resztek. Będę musiała kiedyś spróbować.