3,2K
Jak wykonać przepis na – Chaczapuri z nadzieniem ziemniaczano – serowym
Najpopularniejsza potrawa kuchni gruzińskiej. Chaczapuri z nadzieniem ziemniaczano – serowym smakuje obłędnie, do tego wygląda wspaniale, u nas podałam z sosem czosnkowym. Ciasto jest miękkie i puszyste. W zależności od regionu kraju, placek ten ma różne kształty, składniki oraz sposób przygotowania. To prosta i tania potrawa, a ile kucharek tyle sposobów na jej wykonanie i nadzienie. Wszystko zależy od gustu i smaku, u mnie wykorzystałam ziemniaki, które zostały od obiadu, oraz kawałek sera, który przewracał się w lodówce i nie było na niego chętnych. Tradycyjne nadzienie chaczapuri przeważnie jest serowe. Na blogu możesz również zobaczyć przepis na Chaczapuri Adżarskie w kształcie łódki, przepis => (klik).
Potrzebne składniki
Ciasto
- 400 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 10 g drożdży instant
- 480 g mąki pszennej - +- u mnie wyszło 500 g
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
Nadzienie
- 500 g ugotowanych ziemniaków od obiadu - ok. 500 g
- 90 ml mleka
- 50 g tartego żółtego sera
- 1 garść po siekanego koperku
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
Dodatkowo
- 2 żółtka
- 1 łyżka oleju
- sezam i czarnuszka do posypania
Sposób wykonania
- Do miski wlej mleko, wsyp cukier, drożdże i wymieszaj trzepaczką rózgową. Wsyp przesianą przez sitko mąkę, dodaj sól i całość wymieszaj ręką lub przy pomocy robota planetarnego. Na samym końcu wlej olej i jeszcze chwilę wyrabiaj ciasto, żeby odchodziło od ręki, lub misy robota.Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 45 min. w domu jest ciepło, więc ciasto szybciej wyrosło.Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub ubij takim tłuczkiem jak ubijam na filmiku na YT. Do ziemniaków wlej mleko, wsyp tarty ser, wrzuć garść posiekanego koperku, oraz do smaku sól i pieprz prawdziwy mielony. Całość dokładnie wymieszaj, następnie podziel na 3 równe części.Wyrośnięte ciasto chwile wyrób na delikatnie podsypanym mąką blacie, podziel na 3 równe części.Rozpłaszcz dłońmi pierwszy kawałek ciasta, możesz sobie pomóc wałkiem, żeby było szybciej.Nałóż na środek kule nadzienia, spłaszcz ja delikatnie, zbierz brzegi ciasta do góry i zlep je.Odwróć na drugą stronę i delikatnie rozpłaszcz dłonią, następnie rozwałkuj i przełóż na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli boisz się przenosić takie placki, możesz od razu na blaszce z papierem sobie rozwałkować.Tak przygotowane placki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na 15 – 20 min.Roztrzep żółtka z olejem i posmaruj napuszone placki, palcami zrób kratkę, taką jak robię na filmiku. Tak przygotowane chaczapuri posyp sezamem i czarnuszką.Piecz w piekarniku 20 min. do zarumienienia, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu w temp. 180 °C.Podawaj z sosem czosnkowym.Smacznego!!!Filmik z wykonania Chaczapuri z nadzieniem ziemniaczano – serowym 👇Bądź na bieżąco z nowymi przepisami => Subskrybuj mój kanał!!!Jeśli filmik Ci się spodobał zostaw kciuka, komentarz, będzie mi bardzo miło. Dziękuje!!!
Instrukcja na filmie
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chaczapuri z nadzieniem ziemniaczano – serowym wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Fajne 😉 muszę takie zrobić 😉
Pyszne wyszły te placki, a niby takie resztkowe 🙂
Jakie to musi być dobre. Wygląda rewelacyjnie!
Dziękuje, bardzo dobre, jeden z lepszych i smaczniejszych przepisów jakie miałam okazje robić 🙂
No proszę jaki fajny pomysł na wykorzystanie resztek. Bardzo lubię takie pomysły:)
Resztkowe przepisy zawsze najlepsze 🙂
Miałam okazję jeść oryginalne i uwielbiam. A Twoje niesamowicie kusi.
Ja może kiedyś też skosztuje to oryginalne 🙂 A póki co jestem mało światowa i stworzyłam własną wersję, a do tego resztkową ha ha
Proste i apetyczne 🙂 Fajnie wygląda 🙂
Dziękuje bardzo, resztkowe, ale pycha 🙂
Bardzo lubię gruzińską kuchnię. Chętnie wypróbuję twoje chaczapuri, jak przestanę się odchudzać i wyjdę z diety
Też właśnie mam słabość do gruzińskiej kuchni, daj sobie spokój z tym odchudzaniem, dobrze wyglądasz, w Twoim wieku niejedna by chciała tak wyglądać 🙂
O i kolejny przepis do zrobienia, można zamówić Ciebie na tydzień do gotowania w moim domu 😁😁😁
Ha ha nie wiem czy mąż by mnie puścił 😉 Pozdrawiam
Bardzo ciekawy przepis koniecznie muszę spróbować swoich sił, nie jestem co prawda tak uzdolniona kulinarnie, ale liczę że z twoim przepisem wyjdzie idealnie.
Dziękuje za komentarz, ja z zawodu jestem ogrodnikiem, także również daleko mi do prawdziwej kuchary 😉 Przepis jest prosty i bardzo smaczny, polecam serdecznie, jestem pewna, że wyjdzie idealnie 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Nigdy nie miałam odwagi spróbować przygotować chaczapuri w domu. Twój przepis wydaje się prosty i efektowny. 🙂
Kasiu polecam serdecznie nic trudnego nie ma w przygotowaniu takiego chaczapuri, a jakie smaczne jest. Tu na zdjęciu akurat robiłąm pierwszy raz. Pozdrawiam
Brzmi ciekawie. Nigdy nie słyszałam o tej potrawie.
Polecam, bo jest bardzo smaczna 🙂
Super przepis z resztek. Będę musiała kiedyś spróbować.