2,5K
Jak wykonać przepis na – Chleb łyżką mieszany z ziarnami – Chleb domowy dla początkujących
Kto śledzi bloga wie, że uwielbiam domowe pieczywo wszelkiej maści. Chleb łyżką mieszany z ziarnami – Chleb domowy dla początkujących jest prosty i ekspresowy w przygotowaniu. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, odczekać swoje i fru do piekarnika. Chlebek jest prosty do zrobienia i mega pyszny. Pięknie wyrasta, ma chrupiącą skórkę i miękki pachnący środek. Kto raz upiecze chleb łyżką mieszany ten przepadnie. Zapach i smak domowego pieczywa potrafi uzależnić, możecie wierzyć mi na słowo.
Potrzebne składniki
Keksówka 35×12 cm
- 500 g mąki chlebowej
- 8 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka octu - opcjonalnie
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1½ łyżki ziaren słonecznika
- 1½ łyżki siemienia lnianego
- 650 ml ciepłej, ale nie gorącej wody
Sposób wykonania
- Do miski przesiej przez sitko mąkę chlebową. Wsyp ziarna, sól i wymieszaj łyżką.Ciepłą, ale nie gorącą wodę wymieszaj z miodem i drożdżami instant.Miód możesz zastąpić łyżeczką cukru, ja jednak polecam Wam serdecznie miody tradycyjne, naturalne prosto z pasieki, nie tylko jako zamiennik cukru, ale i jako smarowidło do świeżo upieczonego chlebka z masłem. Następnie wlej do miski z mąką i ziarnami. To jest również dobry moment, żeby wlać ocet.Dlaczego ocet dajemy do chleba? Ocet dodany w niewielkiej ilości sprawi, że chleb pieczony na drożdżach, będzie miał delikatny posmak pieczywa wypiekanego na zakwasie. Całość wymieszaj łyżką dokładnie i przykryj miskę ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 20 min. Po upływie 20 min. ponownie dokładnie wymieszaj ciasto i przelej do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Papier do pieczenia możesz posmarować masłem i posypać np. płatkami owsianymi, lub innym ulubionym ziarnem. Keksówkę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 min. do podwojenia swojej objętości.Tak przygotowany chlebek wrzuć do nagrzanego piekarnika na 200 °C i piecz przez ok. 1 godz. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu, wyjmij chlebek z keksówki i studź na kratce. U mnie dzisiaj ten pyszny i domowy chleb zajadamy w towarzystwie wędliny. Wędliny nie byle jakie, bo naturalne swojskie oraz regionalne, zdecydowanie nasze smaki. W sklepie Schronisko Bukowina znajdziecie również wędliny importowane, oraz dla każdego coś dobrego. Smacznego!!!Wpis powstał we współpracy ze sklepem i restauracją schroniskobukowina.pl
Instrukcja na filmie
- Miód możesz zastąpić łyżeczką cukru.
- Ocet dodany w niewielkiej ilości sprawi, że chleb pieczony na drożdżach, będzie miał delikatny posmak pieczywa wypiekanego na zakwasie.
- Do chleba możesz dodać ulubione ziarna.
- Chleb ten jest smaczny nawet na 2, 3 dzień.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb łyżką mieszany z ziarnami – Chleb domowy dla początkujących wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
To chyba dla mnie bo zdecydowanie jestem początkująca.
Polecam, bo chlebek jest bardzo prosty i smaczny 🙂
Nie za duzo wody w tym przepisie??
Wszystkie proporcje są prawidłowe, woda również. Pozdrawiam 🙂
Zrobiłam chlebek ściśle wg przepisu i niestety strasznie (krojony po dobrym ostygnięciu) się lepi. Godzina pieczenia w 200 stopniach, użyłam jak zawsze drożdży świeżych. Nie wiem co poszło nie tak. Piekłam chleby wielokrotnie, ale pierwszy raz ten mieszany łyżką i pierwszy raz nie jest taki jaki powinien. Będę wdzięczna za podpowiedź czy wydłużyć czas pieczenia, czy może jest inny powód tej lepkości? Skórka była już rumiana, a patyczek którym nakłuwałam by sprawdzić środek, był suchy. Po rozkrojeniu jednak zdziwienie, bo niezbyt fajna niespodzianka.