Chleb łyżką mieszany z ziarnami – Chleb domowy dla początkujących

Słodko Słodka
4 komentarze
Kto śledzi bloga wie, że uwielbiam domowe pieczywo wszelkiej maści. Chleb łyżką mieszany z ziarnami – Chleb domowy dla początkujących jest prosty i ekspresowy w przygotowaniu. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, odczekać swoje i fru do piekarnika. Chlebek jest prosty do zrobienia i mega pyszny. Pięknie wyrasta, ma chrupiącą skórkę i miękki pachnący środek. Kto raz upiecze chleb łyżką mieszany ten przepadnie. Zapach i smak domowego pieczywa potrafi uzależnić, możecie wierzyć mi na słowo.
Przygotowanie 5 minuty
Gotowanie 55 minuty
Czas całkowity 2 godziny
Ilość porcji 1 bochenek
Jak wykonać przepis na – Chleb łyżką mieszany z ziarnami – Chleb domowy dla początkujących

Potrzebne składniki
  

Keksówka 35×12 cm

  • 500 g mąki chlebowej
  • 8 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka octu - opcjonalnie
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • łyżki ziaren słonecznika
  • łyżki siemienia lnianego
  • 650 ml ciepłej, ale nie gorącej wody

Sposób wykonania

  • Do miski przesiej przez sitko mąkę chlebową.
    Wsyp ziarna, sól i wymieszaj łyżką.
    Ciepłą, ale nie gorącą wodę wymieszaj z miodem i drożdżami instant.
    Miód możesz zastąpić łyżeczką cukru, ja jednak polecam Wam serdecznie miody tradycyjne, naturalne prosto z pasieki, nie tylko jako zamiennik cukru, ale i jako smarowidło do świeżo upieczonego chlebka z masłem.
    Następnie wlej do miski z mąką i ziarnami. To jest również dobry moment, żeby wlać ocet.
    Dlaczego ocet dajemy do chleba? Ocet dodany w niewielkiej ilości sprawi, że chleb pieczony na drożdżach, będzie miał delikatny posmak pieczywa wypiekanego na zakwasie.
    Całość wymieszaj łyżką dokładnie i przykryj miskę ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 20 min.
    Po upływie 20 min. ponownie dokładnie wymieszaj ciasto i przelej do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Papier do pieczenia możesz posmarować masłem i posypać np. płatkami owsianymi, lub innym ulubionym ziarnem.
    Keksówkę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 min. do podwojenia swojej objętości.
    Tak przygotowany chlebek wrzuć do nagrzanego piekarnika na 200 °C i piecz przez ok. 1 godz. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Po upieczeniu, wyjmij chlebek z keksówki i studź na kratce.
    U mnie dzisiaj ten pyszny i domowy chleb zajadamy w towarzystwie wędliny. Wędliny nie byle jakie, bo naturalne swojskie oraz regionalne, zdecydowanie nasze smaki. W sklepie Schronisko Bukowina znajdziecie również wędliny importowane, oraz dla każdego coś dobrego.
    Smacznego!!!
    Wpis powstał we współpracy ze sklepem i restauracją schroniskobukowina.pl

Instrukcja na filmie

  • Miód możesz zastąpić łyżeczką cukru.
  • Ocet dodany w niewielkiej ilości sprawi, że chleb pieczony na drożdżach, będzie miał delikatny posmak pieczywa wypiekanego na zakwasie.
  • Do chleba możesz dodać ulubione ziarna.
  • Chleb ten jest smaczny nawet na 2, 3 dzień.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb łyżką mieszany z ziarnami – Chleb domowy dla początkujących wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

To chyba dla mnie bo zdecydowanie jestem początkująca.

Słodko Słodka

Polecam, bo chlebek jest bardzo prosty i smaczny 🙂

Jola

Nie za duzo wody w tym przepisie??