Chleb na kefirze

Słodko Słodka
9 komentarzy
Miękki i puszysty chleb na kefirze, przepyszny. Dzięki dodatkowi kefiru zachowuje dłużej świeżość. Kto nie lubi ciepłego, pachnącego domowego pieczywa na śniadanie. Często piekę chleby i bułki dla moich chłopaków, domowe pieczywo to zupełnie inny wymiar i smak. Nie trzeba być mistrzem, żeby upiec taki piękny swojski bochenek chleba.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 45 minuty
Czas całkowity 3 godziny
Ilość porcji 1 bochenek
Jak wykonać przepis na – Chleb na kefirze

Potrzebne składniki
  

  • 600 g mąki pszennej luksusowej
  • 4 g drożdży instant - 1 łyżeczka
  • łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml ciepłej, ale nie gorącej wody
  • 200 ml kefiru w temp. pokojowej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób wykonania

  • Do miski przesiej przez sitko mąkę pszenną luksusową, następnie zrób w niej dołek i wsyp drożdże oraz cukier.
    Wlej ciepłą, ale nie gorącą wodę, oraz kefir. Możesz przemieszać łyżką sam środek, czyli mokre składniki, ale nie musisz, bez mieszania też chlebek wyjdzie jak trzeba.
    Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Gdy drożdże zaczną pracować wsyp sól, wrzuć miękkie masło i wlej olej.
    Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
    Jeśli ciasto nie będzie odchodziło od misy miksera i będzie kleiste, możesz podsypać śmiało mąką.
    Wyrobione ciasto uformuj w kulę i wrzuć do miski posmarowanej olejem.
    Miskę przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto walnij piąstką w celu odgazowania i uformuj z niego zgrabną kulę – zgrabny bochenek.
    Kulę połóż na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką ( bardzo ładnie utrzymuje kształt). Pozostaw tak na 30 – 40 min. do napuszenia.
    Gdy ciasto się napuszy, posmaruj roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka i zrób nacięcie ostrym nożem w 3, 4 miejscach.
    Piecz w nagrzanym piekarniku 180° C, na dno piekarnika włóż naczynie lub keksówkę z wrzącą wodą i tak piecz przez pierwsze 15 min.
    Następnie uchyl piekarnik i wyjmij naczynie z wrzącą wodą z piekarnika, zamknij piekarnik i piecz jeszcze 30 – 40 min. do zarumienienia się bochenka.
    Pozostaw chleb na kratce do wystygnięcia.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • 1 szkl. = 250 ml.
  • Jeśli wyrobione ciasto będzie kleiste możesz podsypać mąką do 100 g +-, u mnie nie było takiej potrzeby, wszystko zależy od tego jakiej mąki używasz.
  • Pieczenie funkcja góra – dół, bez termoobiegu.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb na kefirze wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Wow, jaki wypiek! Robi wrażenie!

Słodko Słodka

Dziękuje 😘 Chlebek jest wyjątkowo smaczny 🙂 Jeden z lepszych jaki robiłam, polecam serdecznie.

Mirosława Dudko

Super przepis. Na pewno wypróbuję 🙂

Thermomixujemy

Kolejny przepis dodany do mojej listy, dzięki!

Kinga

Będę musiała zrobić, Nigdy nie piekłam chleba