Chleb pszenno – żytni na jogurcie

Słodko Słodka
8 komentarzy
Chlebek pszenno – żytni wypatrzyłam u zaprzyjaźnionej blogerki, od razu mi się spodobał, bo jest z dodatkiem jogurtu. Przez pandemie piekę jeszcze więcej pieczywa, nawet chyba jestem uzależniona od domowego chlebka i bułeczek. Syn tylko woła o kromkę chleba jak widzi świeżo upieczony, a dzisiaj to normalnie była walka o tą kromkę. Jak wiadomo kromy są dwie a nas w domu jest trzech, no w sumie czterech, bo jeszcze pies Na jedną kromkę załapałam się ja a na drugą synek, chlebek szybko znika, wyszedł mi fajny kształtny bochenek, nawet się pokusiłam o wycięcie wzoru listka. Taki bochenek z wzorem listka wygląda bardzo profesjonalnie muszę przyznać. Gdybym kiedyś wiedziała, że lubię się bawić w kuchni to dziś pewnie byłabym cukiernikiem, albo piekarzem a mój zawód wyuczony to… ogrodnik! Ja tu gadu, gadu a zapomniałam Wam napisać u kogo trafiłam na ten super przepis, a więc przepis mam od Agusiowe Smakołyki, proporcje Aga podała idealne, przy wyrabianiu ciasta nie dosypałam ani grama więcej mąki jak jest w przepisie. Chlebek jest prosty i szybki, nawet jeśli nie jesteś specjalistką od wypieków drożdżowych, na ten chlebek możesz się śmiało skusić.
Przygotowanie 30 minuty
Gotowanie 50 minuty
Czas całkowity 1 godzina 20 minuty
Ilość porcji 1 bochenek
Jak wykonać przepis na – Chleb pszenno – żytni na jogurcie

Potrzebne składniki
  

  • 450 g mąki chlebowej typ 750
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody - ciepłej, ale nie gorącej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu

Sposób wykonania

  • Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże drożdże, wsyp jedną łyżeczkę cukru, następnie wlej ciepłą, ale nie gorącą wodę. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
  • Gdy drożdże zaczną pracować dodaj jogurt, wsyp sól i wlej ocet. Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Wyrobione ciasto wrzuć do miski, przykryj folią spożywczą, następnie ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką, krótko wyrób i uformuj ładny i zgrabny bochenek.
    Naczynie żaroodporne posmaruj masłem lub olejem, włóż uformowany bochenek,przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min. do napuszenia. Włącz już piekarnik, żeby się nagrzał, ustaw temp. 200 °C.
    Chlebek oprósz delikatnie mąką i narysuj na nim nożem dowolny wzór, u mnie akurat listek, bo słaba ze mnie artystka.
  • Piecz w temp. 200 °C ok. 50 min. bez termoobiegi, góra-dół.
  • Upieczony chlebek wyjmij na kratkę i pozostaw do wystygnięcia.
  • Mąkę chlebową możesz spokojnie zastąpić luksusową typ 550.
  • Dałam mniej mąki żytniej razowej, Ty możesz dać więcej jak w przepisie u Agi.
  • Żeby skórka była chrupiąca możesz spryskać piekarnik wodą, tuż przed włożeniem chleba, ja pominęłam.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pszenno – żytni na jogurcie wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Aga

Piękny bochenek 😊 Jeśli ktoś się zastanawia nad upieczeniem, to naprawdę polecam 😊

Monika

Taki domowy chlebek jest najlepszy. My pieczemy własny chleb w specjalnym wypiekaczu do chleba. Sprawdza się rewelacyjnie.

Słodko Słodka

Domowy jest super, wiesz co jesz 🙂 Zastanawiałam się nawet nad takim wypiekaczem do chleba, te bochenki z takiego wypiekacza robią wrażenie 😍

iza

idealny!!!!

Słodko Słodka

Dziękuje 😘❤️

MyśliPotarganej.pl

Piękny chlebek. Super, że przyozdobiłaś go tym listkiem. JA bym na to nie wpadła

Iwona

Cudo! Bochenek jak malowany 🙂