Prosty i tani przepis na pyszny chlebek z chrupiącą skórką,zrobi go każdy.Ciasto najlepiej sobie przygotować wieczorem,wstawić do lodówki,a rano upiec.Dziś u mnie wersja podstawowa,mąki można mieszać,można również dodać ulubione ziarna.

Składniki:
1 bochenek
750 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży 
2 szkl.ciepłej wody
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Drożdże świeże(można użyć również drożdży instant 7 g) rozkruszyć do miseczki zasypać cukrem,wlać pół szkl.ciepłej wody,wymieszać i odstawić na 10 min.aż zaczną pracować.
Do miski przesiać mąkę,wsypać sól,wlać rozczyn,resztę wody i olej,całość wymieszać łyżką drewnianą,ciasta nie trzeba wyrabiać.
Ciasto przełożyć do większej miski,miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia rano,wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki,wyrobić krótko na delikatnie podsypanym mąką blacie,uformować bochenek,przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min.do napuszenia.
Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z przykrywką lub garnek żeliwny,rozgrzać do 220 C,do nagrzanego naczynia przełożyć napuszone ciasto,przykryć przykrywką,zmniejszyć temp.do 200 C i piec przez 30 min.następnie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze przez 20 min.
Chleb studzić na kratce.
 
 
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
2 lat temu

zazdroszczę talentu do chlebów mnie coś nie wychodzą

Kasia
1 rok temu

Uwielbiam taki chleb i robię. Super, że dałaś przepis, wiele osób sobie skorzysta 🙂

Muffka
Muffka
1 rok temu

Będę próbować 🙂
Blog jest w ogóle dużą inspiracją dla mnie – są tu naprawdę ciekawe przepisy!

Ola
Ola
1 rok temu

Zrobiłam, wyszedł mega 😁

Dawid
Dawid
1 rok temu

2 szklanki wody po 200 czy 250 ml?

Karina
Karina
1 rok temu

Zrobiłam wczoraj. Wyszedł piękny i smaczny ale kruszy się 😒. Nie wiem gdzie popełniłam błąd

Karina
Karina
1 rok temu

Zrobiłam z pszennej 650.

Alicja
Alicja
3 miesięcy temu

Czy można dać pół na pół mąkę pszenną i żytnia pełnoziarnistą ?