8,7K
Jak wykonać przepis na – Chleb z gara
Chleb domowy jest w zasięgu Twojej ręki, ponieważ jest to przepis dla początkujących, dla osób zaczynających swoją przygodę z pieczywem. Prosty i tani przepis na pyszny chlebek z chrupiącą skórką, chleb z gara zrobi każdy. Ciasto najlepiej sobie przygotować wieczorem, wstawić do lodówki, a rano upiec. Dziś u mnie wersja podstawowa, mąki można mieszać, można również dodać ulubione ziarna. Zapach po wyjęciu chlebka z piekarnika jest obłędny, nie sposób mu się oprzeć… Smakuje nawet bez obkładu, posmarowany samym masłem.
Potrzebne składniki
- 750 g mąki pszennej luksusowej
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży
- 2 szkl. ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania
- Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże rozkruszone drożdże, wsyp cukier i wlej 1 szkl. wody. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.Po tym czasie wlej olej, wsyp sól oraz wlej pozostałą szklankę wody.Całość wystarczy wymieszać drewnianą łyżką, ciasta nie trzeba wyrabiać.Ja jednak zawsze lubię zamieszać ręką ciasto chociaż przez chwilę. Tak przygotowane ciasto odstawiam na całą noc do lodówki, miskę owijam szczelnie folią spożywczą.Następnego dnia rano, wyrośnięte ciasto wyciągnij z lodówki.Wyrób krótko na delikatnie podsypanym mąką blacie.Uformuj bochenek, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 min. do napuszenia.Do piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z przykrywką lub garnek żeliwny. Rozgrzej piekarnik do 220 °C, do nagrzanego naczynia przełóż napuszone ciasto, przykryj przykrywką, następnie zmniejsz temp. do 200 °C i piecz przez 30 min. Następnie ściągnij przykrywkę i piecz jeszcze przez 20 min.Chleb studź na kratce. Smacznego!!!
- 1 szkl. = 250 ml.
- Możesz użyć również drożdży instant, jedno opakowanie 7 g.
- Olej możesz zastąpić roztopionym letnik masłem.
- Do całkowitego czasu dolicz czas leżakowania ciasta w lodówce. Ja zawsze wstawiam miskę z ciastem na całą noc do lodówki, ale jeśli nie masz tyle czasu to 2,3 godz. też wystarczą i chlebek również wyjdzie.
- Chlebek najlepiej kroić jak dobrze przestygnie, wtedy się nie kruszy.
- U mnie taki bochenek starcza na 2, 3 dni. Chlebek jest smaczny nawet następnego dnia, chrupiąca skórka utrzymuje się przez jeden dzień.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb z gara wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
zazdroszczę talentu do chlebów mnie coś nie wychodzą
Ja bardzo lubię domowe pieczywo, kiedyś się bałam, a teraz wypieki drożdżowe to moje ulubione 🙂
Uwielbiam taki chleb i robię. Super, że dałaś przepis, wiele osób sobie skorzysta 🙂
To akurat chyba najbardziej znany chlebek dla początkujących, nie może się nie udać 🙂
Będę próbować 🙂
Blog jest w ogóle dużą inspiracją dla mnie – są tu naprawdę ciekawe przepisy!
Bardzo się cieszę, dziękuje za miły komentarz 🙂 Cieszę się, że ktoś w ogóle korzysta z moich wypocin 😉 Pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam, wyszedł mega 😁
Super, bardzo się cieszę 🙂
2 szklanki wody po 200 czy 250 ml?
250 ml.
Zrobiłam wczoraj. Wyszedł piękny i smaczny ale kruszy się 😒. Nie wiem gdzie popełniłam błąd
Mam nadzieje,że nie kroiłaś ciepłego,bo wtedy też ma prawo się kruszyć. Zależy też od mąki jakiej używasz,ja robię często ten chlebek i za każdym razem wychodzi mi inaczej,bo lubię mieszać mąki i eksperymentować 😉 Pozdrawiam
Zrobiłam z pszennej 650.
Czy można dać pół na pół mąkę pszenną i żytnia pełnoziarnistą ?
Można pomieszać ja bym dała 3/4 mąki pszennej a resztę pełnoziarnistej 🙂 Pozdrawiam
Ten chleb robi furorę nie tylko w moim domu, ale i wśród znajomych. Jest niesamowity. Przepyszny, łatwy w wykonaniu, długo pozostaje świeży. A z dodatkiem oliwy zamiast oleju jest po prostu nieziemski
Bardzo się cieszę, że smakuje, ja często na weekend go piekę, teraz już trochę mniej, ale w sezonie jesienno – zimowym często go piekłam 🙂 Pozdrawiam
Piekę go już regularnie i jedno co mogę dodać od siebie, to to,że dodatek oliwy zamiast oleju powoduje,że chleb nabiera po prostu niesamowitego smaku. I samo ciasto jest wyraźnie lepsze niż na oleju. Jestem Ci bardzo, bardzo wdzięczna za ten przepis. Właśnie wstawiłam do lodówki kolejny i jutro rano wypełni mój dom swoim zapachem. To tak, jakbyś za każdym upieczonym bochenkiem gościła w mojej kuchni 🙂
Dziękuje Kochana za tak miły i serdeczny komentarz, aż serce się raduje 🙂 Ja ostatnio weekendowo właśnie piekę swoje pieczywko, na jesieni pewnie powrócę całkowicie do domowego pieczywa, uwielbiam zapach domowego pieczywa, a chleb z gara kocham ponad wszystko 🙂 Nie wiem czy piekłaś bułki z ziemniakami i jeszcze rogale z twarogiem, jeśli nie piekłaś to koniecznie spróbuj, też super smaki 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Na pewno spróbuję 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam
Dziś postanowiłam spróbować, jak wyjdzie bez rośnięcia przez całą noc. Zostawiłam na blacie w ciepłej kuchni na dwie godziny. Wyrósł pięknie, ciasto było fajne, elastyczne. Po uformowaniu bochenka wyrósł tak,że nie zmieściłby się do naczynia, w którym go zawsze piekę! Za kilka minut wyjmę go z pieca, jest ogromny!
Z tej porcji ciasta zawsze wychodzi spory bochen 🙂 U nas jemy go 3 dni i jest fajny smaczny, nie to co te sklepowe.
Waży kilogram
Pokaźny bochenek 🙂 Pozdrawiam
Taki chlebek to pachnie nawet, gdy patrzę tylko na zdjęcie 🙂
Zapach jest obłędny takiego chlebka😍😘
Wow, jaki fajny przepis. Pięknie się prezentuje ten chleb.
Dziękuje, chlebek jest bardzo prosty, idealne pieczywo dla początkujących 😉😘
Jaki piękny chleb 🙂 ciągle mam w planach chleb z gara, ale nie mogę zrobić 🙂
Koniecznie zrób, tylko ostrzegam uzależnia 😁😘 Pyszny jest i bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
O rany! Ale cudo! Wygląda bardzo profesjonalnie:)
Dziękuje, to akurat prosty przepis i każdemu wyjdzie bardzo profesjonalnie 🙂
Nie ma jak domowe pieczywo 🙂
To prawda, przez wakacje kupowałam chlebek, ale teraz już wracam na właściwe tory i piekę tylko i wyłącznie swój 🙂
Cudowny chlebuś <3
Wygląda tak smakowicie, że zjadam do oczami – pycha! 😀
Dziękuje ślicznie, pyszny jest ten chlebuś, u nas bardzo lubimy, przede wszystkim szybko się go robi, a smakuje… mniaaaaaam 🙂
Zgadzam się, że takim domowym chlebkiem można zajadać nawet tylko z masłem. Moja córa potrafi w ten sposób wciągnąć kilka kawałków na raz, chociaż należy do niejadków 🙂
U nas jest podobnie chleb jeszcze w piekarniku, a syn „poproszę kromeczkę” 🙂 A jak zje kromeczkę to i sznyteczke woła.
Uwielbiam domowy chlebuś 🙂
Muszę wypróbować ten przepis 🙂
Polecam serdecznie, domowe pieczywko zawsze najlepsze, a przepis jest bardzo prosty nawet dla początkujących 🙂 Pozdrawiam
Nie ma jak domowe pieczywko 🙂 Kocham zapach i smak swojskiego chlebka 🙂
Najlepsze bez dwóch zdań 🙂
Witam czy z tego przepisu można zamiast chleba zrobić bulki
Grażynko nie robiłam nigdy bułek z tego przepisu, ale jeśli chcesz zrobić proste bułeczki to polecam Ci ten przepis https://slodkoslodka.pl/proste-buki-pszenne/
Jaki wspanialy chlebek, wyobrazam sobie ten zapach…mmmmm!
Zapach jest super 🙂
Hej, zamierzam zrobić chleb po raz pierwszy. Mojej mamie wyszedł przepyszny. Mam problem, ponieważ nie mam przykrywki do naczynia żaroodpornego, czy mogę piec bez ? I jak piec, z termoobiegiem czy funkcja góra-dół ? Pozdrawiam 🙂
Możesz przykryć folią aluminiową szczelnie. Na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Pozdrawiam 🙂
Chlebek bardzo pyszny, z miłą chęcią bym się pochwaliła jak mi wyszedł ale nie mam pojęcia jak wstawić fotkę.
Aniu bardzo się cieszę, że chlebek smakował 🙂 Zdjęcie chlebka możesz podesłać na mojego FB https://www.facebook.com/dziewiona83 lub maila [email protected] Pozdrawiam serdecznie
Czy naczynie żaroodporne smakujesz masłem / olejem lub czymś obsypujesz? Dziękuje ☺️
Ja niczym nie smaruje, ale jeśli masz obawy jak przesmarujesz to nic się nie stanie 🙂 Pozdrawiam
Takiego przepisu jeszcze nie widziałam! 🙂 Chyba sobie wypróbuję przepis 🙂 Tylko polecam sobie ułatwić mieszanie i wyrabianie ciasta przy pomocy sam cooka 🙂
Do tego typu chleba żaden sprzęt do mieszania nie jest potrzebny oprócz drewnianej łyżki 🙂 Ale zapewne do innych wypieków i nie tylko taki sprzęt może być niezbędny.
A już myślałam, że tylko ja jestem fanką sam cooka 😀 Robię z nim prawie wszystko 🙂 A przepis na chleb muszę koniecznie wypróbować, bo uwielbiam pieczywo!
Witaj,chlebek z tego przepisu,wg Twojej instrukcji ( wyjątek dlugość pieczenia,każda kuchenka inna) jest rewelacja,już tyle razy piekłam i….zawsze wychodzi. Był nawet na dozynkach. Jedyna wada,znika,po prostu znika w ciągu 12 godzin max. Gdy się go kroi to skórka tak piękny dźwię wydaje 🙂 pozdrawiam
Basiu Kochana bardzo się cieszę, że chlebek przypadł Ci do gustu i smaku 🙂 Dziękuje serdecznie za komentarz, bardzo mi miło. U mnie w domu taki jednak to jest duży bochenek też moment i nie ma, syn zawsze woła o ciepłą jeszcze dość pokaźną krome, a mąż jak się dosiądzie i ja do tego to moment i bochenka nie ma 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Witam,w sobotę kolejne Dożynki więc za chwilę przygotowuję ciasto na chlebek 🙂
Czy konieczne jest trzymanie chleba w lodówce?
Jak jest taka pogoda jak teraz to wystawiam miskę na balkon, jak tylko ciasto podwoi swoją objętość to piekę chlebek, nie zawsze czekam całą noc. Pozdrawiam
Dzień dobry czy mogę wiedzieć w czym pieczęcie ten chlebek. Jeżeli w naczyniu żaroodpornym to naczynie jakiej wysokości? A jeżeli garnek to jaki? BO chyba nie każdy się nadaje. A może w sklepach są specjalne takie garnki do chleba?
Ja mam brytfannę z przykrywką i w niej piekę zawsze, zresztą pokazuje na filmie na YouTube jak wygląda naczynie w którym piekę. Można też piec w naczyniu żaroodpornym prostokątnym, czy okrągłym, co do wysokości to chlebek jest dość spory, więc zależy też od wielkości naczynia. Niektórzy pieką również w garnku żeliwnym, co kto lubi i co kto ma w domu.
Czemu ciasto mi wyszło tak strasznie ciapiaste,ze w ogóle nie mogę uformować bochenka?:(
Zależy zapewne od rodzaju mąki, jeżeli się klei to wystarczy podsypać więcej mąki jak przy każdym drożdżowym. Pozdrawiam
Dobry wieczór. Jakie duże musi być naczynie. Ile litrowe. Pozdrawiam
Ja piekę w standardowej brytfannie, więc naczynie musi być porównywalne do brytfanny.
Właśnie piekę chlebek. Mój wyrastał w temperaturze pokojowej, bo rano namysliłam się. No i piekłam pół godziny z pokrywką, zdjęłam i już po 5 minutach był z góry mocno zarumieniony. Obnizylam półkę i przykryłam ponownie, bo boję się zakalca 🫣 mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie 😆 muszę trochę na przyszłość zmodyfikować czas, albo temperaturę pieczenia.
To zależy jaki masz piekarnik mam nadzieje, że chlebek się udał i smakował 🙂 Pozdrawiam