Chleb domowy jest w zasięgu Twojej ręki, ponieważ jest to przepis dla początkujących, dla osób zaczynających swoją przygodę z pieczywem. Prosty i tani przepis na pyszny chlebek z chrupiącą skórką, chleb z gara zrobi każdy. Ciasto najlepiej sobie przygotować wieczorem, wstawić do lodówki, a rano upiec. Dziś u mnie wersja podstawowa, mąki można mieszać, można również dodać ulubione ziarna. Zapach po wyjęciu chlebka z piekarnika jest obłędny, nie sposób mu się oprzeć… Smakuje nawet bez obkładu, posmarowany samym masłem.
Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 50 mins
Czas całkowity 1 hr 10 mins
Ilość porcji 1 bochenek
Jak wykonać przepis na – Chleb z gara

Potrzebne składniki
  

  • 750 g mąki pszennej luksusowej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 2 szkl. ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju

Sposób wykonania

  • Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże rozkruszone drożdże, wsyp cukier i wlej 1 szkl. wody. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Po tym czasie wlej olej, wsyp sól oraz wlej pozostałą szklankę wody.
    Całość wystarczy wymieszać drewnianą łyżką, ciasta nie trzeba wyrabiać.
    Ja jednak zawsze lubię zamieszać ręką ciasto chociaż przez chwilę.
    Tak przygotowane ciasto odstawiam na całą noc do lodówki, miskę owijam szczelnie folią spożywczą.
    Następnego dnia rano, wyrośnięte ciasto wyciągnij z lodówki.
    Wyrób krótko na delikatnie podsypanym mąką blacie.
    Uformuj bochenek, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 min. do napuszenia.
    Do piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z przykrywką lub garnek żeliwny. Rozgrzej piekarnik do 220 °C, do nagrzanego naczynia przełóż napuszone ciasto, przykryj przykrywką, następnie zmniejsz temp. do 200 °C i piecz przez 30 min. Następnie ściągnij przykrywkę i piecz jeszcze przez 20 min.
    Chleb studź na kratce.  
    Smacznego!!!

W Waszym wykonaniu

  • Iwonka Wiśniewska upiekła pierwszy raz chlebek, podobno przepis jest prosty, a chlebek pyszny 🙂 Dziękuje Iwonko za zdjęcie.
  • Piotr Lewandowski napisał, że wyszedł wyśmienicie 🙂
  • Agafia Pietrowna, chlebek z czarnuszką, zawsze miło jest dostawać od Was takie zdjęcia 🙂
  • 1 szkl. = 250 ml.
  • Możesz użyć również drożdży instant, jedno opakowanie 7 g.
  • Olej możesz zastąpić roztopionym letnik masłem.
  • Do całkowitego czasu dolicz czas leżakowania ciasta w lodówce. Ja zawsze wstawiam miskę z ciastem na całą noc do lodówki, ale jeśli nie masz tyle czasu to 2,3 godz. też wystarczą i chlebek również wyjdzie.
  • Chlebek najlepiej kroić jak dobrze przestygnie, wtedy się nie kruszy.
  • U mnie taki bochenek starcza na 2, 3 dni. Chlebek jest smaczny nawet następnego dnia, chrupiąca skórka utrzymuje się przez jeden dzień.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb z gara wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
47 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
2 lat temu

zazdroszczę talentu do chlebów mnie coś nie wychodzą

Kasia
1 rok temu

Uwielbiam taki chleb i robię. Super, że dałaś przepis, wiele osób sobie skorzysta 🙂

Muffka
Muffka
1 rok temu

Będę próbować 🙂
Blog jest w ogóle dużą inspiracją dla mnie – są tu naprawdę ciekawe przepisy!

Ola
Ola
1 rok temu

Zrobiłam, wyszedł mega 😁

Dawid
Dawid
1 rok temu

2 szklanki wody po 200 czy 250 ml?

Karina
Karina
1 rok temu

Zrobiłam wczoraj. Wyszedł piękny i smaczny ale kruszy się 😒. Nie wiem gdzie popełniłam błąd

Karina
Karina
1 rok temu

Zrobiłam z pszennej 650.

Alicja
Alicja
10 miesięcy temu

Czy można dać pół na pół mąkę pszenną i żytnia pełnoziarnistą ?

Aga
Aga
6 miesięcy temu

Ten chleb robi furorę nie tylko w moim domu, ale i wśród znajomych. Jest niesamowity. Przepyszny, łatwy w wykonaniu, długo pozostaje świeży. A z dodatkiem oliwy zamiast oleju jest po prostu nieziemski

Last edited 6 miesięcy temu by Aga
Agafia
Agafia
5 miesięcy temu

Piekę go już regularnie i jedno co mogę dodać od siebie, to to,że dodatek oliwy zamiast oleju powoduje,że chleb nabiera po prostu niesamowitego smaku. I samo ciasto jest wyraźnie lepsze niż na oleju. Jestem Ci bardzo, bardzo wdzięczna za ten przepis. Właśnie wstawiłam do lodówki kolejny i jutro rano wypełni mój dom swoim zapachem. To tak, jakbyś za każdym upieczonym bochenkiem gościła w mojej kuchni 🙂

Agafia
Agafia
5 miesięcy temu

Na pewno spróbuję 🙂

Agafia
Agafia
5 miesięcy temu

Dziś postanowiłam spróbować, jak wyjdzie bez rośnięcia przez całą noc. Zostawiłam na blacie w ciepłej kuchni na dwie godziny. Wyrósł pięknie, ciasto było fajne, elastyczne. Po uformowaniu bochenka wyrósł tak,że nie zmieściłby się do naczynia, w którym go zawsze piekę! Za kilka minut wyjmę go z pieca, jest ogromny!

Agafia
Agafia
5 miesięcy temu

Waży kilogram

Mirosława Dudko
2 miesięcy temu

Taki chlebek to pachnie nawet, gdy patrzę tylko na zdjęcie 🙂

Słodko Słodka
2 miesięcy temu

Zapach jest obłędny takiego chlebka😍😘

Wioleta Sadowska
2 miesięcy temu

Wow, jaki fajny przepis. Pięknie się prezentuje ten chleb.

Słodko Słodka
2 miesięcy temu

Dziękuje, chlebek jest bardzo prosty, idealne pieczywo dla początkujących 😉😘

Magda
2 miesięcy temu

Jaki piękny chleb 🙂 ciągle mam w planach chleb z gara, ale nie mogę zrobić 🙂

Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Magda

Koniecznie zrób, tylko ostrzegam uzależnia 😁😘 Pyszny jest i bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Monika
2 miesięcy temu

O rany! Ale cudo! Wygląda bardzo profesjonalnie:)

Magdalena
2 miesięcy temu

Nie ma jak domowe pieczywo 🙂

Kasia Futka
2 miesięcy temu

Cudowny chlebuś <3
Wygląda tak smakowicie, że zjadam do oczami – pycha! 😀

Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Kasia Futka

Dziękuje ślicznie, pyszny jest ten chlebuś, u nas bardzo lubimy, przede wszystkim szybko się go robi, a smakuje… mniaaaaaam 🙂

Monika
2 miesięcy temu

Zgadzam się, że takim domowym chlebkiem można zajadać nawet tylko z masłem. Moja córa potrafi w ten sposób wciągnąć kilka kawałków na raz, chociaż należy do niejadków 🙂

Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Monika

U nas jest podobnie chleb jeszcze w piekarniku, a syn „poproszę kromeczkę” 🙂 A jak zje kromeczkę to i sznyteczke woła.

Iwetta Żelaznowska
2 miesięcy temu

Uwielbiam domowy chlebuś 🙂
Muszę wypróbować ten przepis 🙂

Justyna Żelaznowska-Łazarz
2 miesięcy temu

Nie ma jak domowe pieczywko 🙂 Kocham zapach i smak swojskiego chlebka 🙂

Grażyna
Grażyna
2 miesięcy temu

Witam czy z tego przepisu można zamiast chleba zrobić bulki

Edyta
2 miesięcy temu

Jaki wspanialy chlebek, wyobrazam sobie ten zapach…mmmmm!