Chleb z gara

Słodko Słodka
69 komentarzy
Chleb domowy jest w zasięgu Twojej ręki, ponieważ jest to przepis dla początkujących, dla osób zaczynających swoją przygodę z pieczywem. Prosty i tani przepis na pyszny chlebek z chrupiącą skórką, chleb z gara zrobi każdy. Ciasto najlepiej sobie przygotować wieczorem, wstawić do lodówki, a rano upiec. Dziś u mnie wersja podstawowa, mąki można mieszać, można również dodać ulubione ziarna. Zapach po wyjęciu chlebka z piekarnika jest obłędny, nie sposób mu się oprzeć… Smakuje nawet bez obkładu, posmarowany samym masłem.
Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 50 minuty
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty
Ilość porcji 1 bochenek
Jak wykonać przepis na – Chleb z gara

Potrzebne składniki
  

  • 750 g mąki pszennej luksusowej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 2 szkl. ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju

Sposób wykonania

  • Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże rozkruszone drożdże, wsyp cukier i wlej 1 szkl. wody. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Po tym czasie wlej olej, wsyp sól oraz wlej pozostałą szklankę wody.
    Całość wystarczy wymieszać drewnianą łyżką, ciasta nie trzeba wyrabiać.
    Ja jednak zawsze lubię zamieszać ręką ciasto chociaż przez chwilę.
    Tak przygotowane ciasto odstawiam na całą noc do lodówki, miskę owijam szczelnie folią spożywczą.
    Następnego dnia rano, wyrośnięte ciasto wyciągnij z lodówki.
    Wyrób krótko na delikatnie podsypanym mąką blacie.
    Uformuj bochenek, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 min. do napuszenia.
    Do piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z przykrywką lub garnek żeliwny. Rozgrzej piekarnik do 220 °C, do nagrzanego naczynia przełóż napuszone ciasto, przykryj przykrywką, następnie zmniejsz temp. do 200 °C i piecz przez 30 min. Następnie ściągnij przykrywkę i piecz jeszcze przez 20 min.
    Chleb studź na kratce.  
    Smacznego!!!

W Waszym wykonaniu

  • Iwonka Wiśniewska upiekła pierwszy raz chlebek, podobno przepis jest prosty, a chlebek pyszny 🙂 Dziękuje Iwonko za zdjęcie.
  • Piotr Lewandowski napisał, że wyszedł wyśmienicie 🙂
  • Agafia Pietrowna, chlebek z czarnuszką, zawsze miło jest dostawać od Was takie zdjęcia 🙂
  • 1 szkl. = 250 ml.
  • Możesz użyć również drożdży instant, jedno opakowanie 7 g.
  • Olej możesz zastąpić roztopionym letnik masłem.
  • Do całkowitego czasu dolicz czas leżakowania ciasta w lodówce. Ja zawsze wstawiam miskę z ciastem na całą noc do lodówki, ale jeśli nie masz tyle czasu to 2,3 godz. też wystarczą i chlebek również wyjdzie.
  • Chlebek najlepiej kroić jak dobrze przestygnie, wtedy się nie kruszy.
  • U mnie taki bochenek starcza na 2, 3 dni. Chlebek jest smaczny nawet następnego dnia, chrupiąca skórka utrzymuje się przez jeden dzień.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb z gara wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
69 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

zazdroszczę talentu do chlebów mnie coś nie wychodzą

Kasia

Uwielbiam taki chleb i robię. Super, że dałaś przepis, wiele osób sobie skorzysta 🙂

Muffka

Będę próbować 🙂
Blog jest w ogóle dużą inspiracją dla mnie – są tu naprawdę ciekawe przepisy!

Ola

Zrobiłam, wyszedł mega 😁

Dawid

2 szklanki wody po 200 czy 250 ml?

Karina

Zrobiłam wczoraj. Wyszedł piękny i smaczny ale kruszy się 😒. Nie wiem gdzie popełniłam błąd

Karina

Zrobiłam z pszennej 650.

Alicja

Czy można dać pół na pół mąkę pszenną i żytnia pełnoziarnistą ?

Aga

Ten chleb robi furorę nie tylko w moim domu, ale i wśród znajomych. Jest niesamowity. Przepyszny, łatwy w wykonaniu, długo pozostaje świeży. A z dodatkiem oliwy zamiast oleju jest po prostu nieziemski

Last edited 3 lat temu by Aga
Agafia

Piekę go już regularnie i jedno co mogę dodać od siebie, to to,że dodatek oliwy zamiast oleju powoduje,że chleb nabiera po prostu niesamowitego smaku. I samo ciasto jest wyraźnie lepsze niż na oleju. Jestem Ci bardzo, bardzo wdzięczna za ten przepis. Właśnie wstawiłam do lodówki kolejny i jutro rano wypełni mój dom swoim zapachem. To tak, jakbyś za każdym upieczonym bochenkiem gościła w mojej kuchni 🙂

Agafia

Na pewno spróbuję 🙂

Agafia

Dziś postanowiłam spróbować, jak wyjdzie bez rośnięcia przez całą noc. Zostawiłam na blacie w ciepłej kuchni na dwie godziny. Wyrósł pięknie, ciasto było fajne, elastyczne. Po uformowaniu bochenka wyrósł tak,że nie zmieściłby się do naczynia, w którym go zawsze piekę! Za kilka minut wyjmę go z pieca, jest ogromny!

Agafia

Waży kilogram

Mirosława Dudko

Taki chlebek to pachnie nawet, gdy patrzę tylko na zdjęcie 🙂

Słodko Słodka

Zapach jest obłędny takiego chlebka😍😘

Wioleta Sadowska

Wow, jaki fajny przepis. Pięknie się prezentuje ten chleb.

Słodko Słodka

Dziękuje, chlebek jest bardzo prosty, idealne pieczywo dla początkujących 😉😘

Magda

Jaki piękny chleb 🙂 ciągle mam w planach chleb z gara, ale nie mogę zrobić 🙂

Słodko Słodka

Koniecznie zrób, tylko ostrzegam uzależnia 😁😘 Pyszny jest i bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Monika

O rany! Ale cudo! Wygląda bardzo profesjonalnie:)

Magdalena

Nie ma jak domowe pieczywo 🙂

Kasia Futka

Cudowny chlebuś <3
Wygląda tak smakowicie, że zjadam do oczami – pycha! 😀

Słodko Słodka

Dziękuje ślicznie, pyszny jest ten chlebuś, u nas bardzo lubimy, przede wszystkim szybko się go robi, a smakuje… mniaaaaaam 🙂

Monika

Zgadzam się, że takim domowym chlebkiem można zajadać nawet tylko z masłem. Moja córa potrafi w ten sposób wciągnąć kilka kawałków na raz, chociaż należy do niejadków 🙂

Słodko Słodka

U nas jest podobnie chleb jeszcze w piekarniku, a syn „poproszę kromeczkę” 🙂 A jak zje kromeczkę to i sznyteczke woła.

Iwetta Żelaznowska

Uwielbiam domowy chlebuś 🙂
Muszę wypróbować ten przepis 🙂

Nie ma jak domowe pieczywko 🙂 Kocham zapach i smak swojskiego chlebka 🙂

Grażyna

Witam czy z tego przepisu można zamiast chleba zrobić bulki

Edyta

Jaki wspanialy chlebek, wyobrazam sobie ten zapach…mmmmm!

Julita

Hej, zamierzam zrobić chleb po raz pierwszy. Mojej mamie wyszedł przepyszny. Mam problem, ponieważ nie mam przykrywki do naczynia żaroodpornego, czy mogę piec bez ? I jak piec, z termoobiegiem czy funkcja góra-dół ? Pozdrawiam 🙂

Anulka

Chlebek bardzo pyszny, z miłą chęcią bym się pochwaliła jak mi wyszedł ale nie mam pojęcia jak wstawić fotkę.

Monika

Czy naczynie żaroodporne smakujesz masłem / olejem lub czymś obsypujesz? Dziękuje ☺️

Madzia

Takiego przepisu jeszcze nie widziałam! 🙂 Chyba sobie wypróbuję przepis 🙂 Tylko polecam sobie ułatwić mieszanie i wyrabianie ciasta przy pomocy sam cooka 🙂

Agata

A już myślałam, że tylko ja jestem fanką sam cooka 😀 Robię z nim prawie wszystko 🙂 A przepis na chleb muszę koniecznie wypróbować, bo uwielbiam pieczywo!

Barbara

Witaj,chlebek z tego przepisu,wg Twojej instrukcji ( wyjątek dlugość pieczenia,każda kuchenka inna) jest rewelacja,już tyle razy piekłam i….zawsze wychodzi. Był nawet na dozynkach. Jedyna wada,znika,po prostu znika w ciągu 12 godzin max. Gdy się go kroi to skórka tak piękny dźwię wydaje 🙂 pozdrawiam

Barbara

Witam,w sobotę kolejne Dożynki więc za chwilę przygotowuję ciasto na chlebek 🙂

Wioletta

Czy konieczne jest trzymanie chleba w lodówce?

Anna

Dzień dobry czy mogę wiedzieć w czym pieczęcie ten chlebek. Jeżeli w naczyniu żaroodpornym to naczynie jakiej wysokości? A jeżeli garnek to jaki? BO chyba nie każdy się nadaje. A może w sklepach są specjalne takie garnki do chleba?

Klaudia

Czemu ciasto mi wyszło tak strasznie ciapiaste,ze w ogóle nie mogę uformować bochenka?:(

Irena

Dobry wieczór. Jakie duże musi być naczynie. Ile litrowe. Pozdrawiam

Sylwia

Właśnie piekę chlebek. Mój wyrastał w temperaturze pokojowej, bo rano namysliłam się. No i piekłam pół godziny z pokrywką, zdjęłam i już po 5 minutach był z góry mocno zarumieniony. Obnizylam półkę i przykryłam ponownie, bo boję się zakalca 🫣 mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie 😆 muszę trochę na przyszłość zmodyfikować czas, albo temperaturę pieczenia.