Ten chlebek ostatnio często u nas gości, chleb z ziaren, bez mąki, bez drożdży i bez zakwasu jest absolutnie genialny!!! Przepis jest mega prosty i bardzo szybki. Chleb z ziaren to miła odskocznia od tradycyjnego chleba, a piekę ostatnio dużo pieczywa, jak to na jesieni i zimową porą. Warto upiec od czasu do czasu taki zdrowy chlebek. Chlebek tego typu jest dość wilgotny i zbity, ale nie zakalcowaty. Utrzymuje dość długo świeżość. Koniecznie wypróbuj chleb z gara, jeśli lubisz proste przepisy na domowe pieczywo.
Przygotowanie 2 hrs 5 mins
Gotowanie 1 hr
Czas całkowity 3 hrs 5 mins
Ilość porcji 1 mały bochenek
Jak wykonać przepis na – Chleb z ziaren (bez mąki, bez drożdży, bez zakwasu)

Potrzebne składniki
  

Keksówka 10 x 25 cm

  • 3 szkl. płatków owsianych
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka czarnuszki
  • ½ łyżki nasion chia
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób wykonania

  • Do miski wsyp płatki owsiane, pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, sezam, czarnuszkę oraz nasiona chia.
    Wszystko razem dokładnie wymieszaj łyżką.
    w osobnej misce wymieszaj jogurt naturalny, z sodą, miodem, solą i olejem.
    Następnie całość przelej do miski z płatkami owsianymi i ziarnami, całość dokładnie wymieszaj.
    Tak przygotowaną mieszankę chlebową, przełóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj łyżką dobrze dogniatając do dołu. Keksówkę przykryj ściereczką i odstaw na 2 godz. żeby ziarna napęczniały.
    Po upływie 2 godz. wstaw keksówkę do nagrzanego piekarnika na 180 °C, piecz. ok. 1 godz. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu do suchego patyczka.
    Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i pozostaw do wystygnięcia na kratce.
    Chlebek najlepiej kroić, gdy dobrze wystygnie, wtedy się nie kruszy.
    Smacznego!!!
  • 1 szkl. = 250 ml.
  • Do czasu przygotowania doliczyłam 2 godz. Ziarna przez ten czas pęcznieją.
  • Do przygotowania chlebka możesz użyć dowolnych ulubionych ziaren, bakalii składniki możesz zmieniać wedle gustu i smaku.
  • Chlebek bardzo długo utrzymuje świeżość, nawet do tygodnia.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb z ziaren (bez mąki, bez drożdży, bez zakwasu) wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Lonna
1 miesiąc temu

Świetny przepis 🙂 Chętnie zjadłabym takiego chlebka 🙂

Wioleta
1 miesiąc temu

Już sam widok tego chlebka powoduje, że czuję się głodna.

Magda
1 miesiąc temu

Ciekawy pomysł, nigdy nie jadłam takiego chleba 🙂

Natalia
1 miesiąc temu

Z pewnością skorzystam z przepisu! <3
Fajny, zdrowy chlebek to świetna baza do śniadanka.
Pozdrawiam serdecznie!

Monika
1 miesiąc temu

Wielokrotnie widziałam ten przepis w sieci, ale sama jeszcze nie piekłam. A wygląda tak apetycznie:)

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Monika

Koniecznie upiecz sobie taki mały bochenek, bo warto 🙂

Mirosława Dudko
1 miesiąc temu

Ciekawa propozycja 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Dziękuje, smaczny ten chlebuś 🙂