8,1K
Jak wykonać przepis na – Chleb z ziaren (bez mąki, bez drożdży, bez zakwasu)
Ten chlebek ostatnio często u nas gości, chleb z ziaren, bez mąki, bez drożdży i bez zakwasu jest absolutnie genialny!!! Przepis jest mega prosty i bardzo szybki. Chleb z ziaren to miła odskocznia od tradycyjnego chleba, a piekę ostatnio dużo pieczywa, jak to na jesieni i zimową porą. Warto upiec od czasu do czasu taki zdrowy chlebek. Chlebek tego typu jest dość wilgotny i zbity, ale nie zakalcowaty. Utrzymuje dość długo świeżość. Koniecznie wypróbuj chleb z gara, jeśli lubisz proste przepisy na domowe pieczywo.
Potrzebne składniki
Keksówka 10 x 25 cm
- 3 szkl. płatków owsianych
- 4 łyżki pestek dyni
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki nasion siemienia lnianego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka czarnuszki
- ½ łyżki nasion chia
- 500 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania
- Do miski wsyp płatki owsiane, pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, sezam, czarnuszkę oraz nasiona chia. Wszystko razem dokładnie wymieszaj łyżką.w osobnej misce wymieszaj jogurt naturalny, z sodą, miodem, solą i olejem. Następnie całość przelej do miski z płatkami owsianymi i ziarnami, całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę chlebową, przełóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj łyżką dobrze dogniatając do dołu. Keksówkę przykryj ściereczką i odstaw na 2 godz. żeby ziarna napęczniały. Po upływie 2 godz. wstaw keksówkę do nagrzanego piekarnika na 180 °C, piecz. ok. 1 godz. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i pozostaw do wystygnięcia na kratce.Chlebek najlepiej kroić, gdy dobrze wystygnie, wtedy się nie kruszy.Smacznego!!!
- 1 szkl. = 250 ml.
- Do czasu przygotowania doliczyłam 2 godz. Ziarna przez ten czas pęcznieją.
- Do przygotowania chlebka możesz użyć dowolnych ulubionych ziaren, bakalii składniki możesz zmieniać wedle gustu i smaku.
- Chlebek bardzo długo utrzymuje świeżość, nawet do tygodnia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb z ziaren (bez mąki, bez drożdży, bez zakwasu) wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Świetny przepis 🙂 Chętnie zjadłabym takiego chlebka 🙂
Jest pyszny i jaki zdrowy 🙂
Już sam widok tego chlebka powoduje, że czuję się głodna.
A jest bardzo syty muszę przyznać 🙂 Polecam
Ciekawy pomysł, nigdy nie jadłam takiego chleba 🙂
Polecam, bardzo smaczny i zdrowy 🙂 Warto od czasu do czasu skubnąć sznytkę takiego chlebka, samo zdrowie.
Z pewnością skorzystam z przepisu! <3
Fajny, zdrowy chlebek to świetna baza do śniadanka.
Pozdrawiam serdecznie!
Bardzo mi miło 🙂 Właśnie pod śniadanko go upiekłam, mam słabość do domowego pieczywa 😉 Pozdrawiam i dziękuje za komentarz 🙂
Wielokrotnie widziałam ten przepis w sieci, ale sama jeszcze nie piekłam. A wygląda tak apetycznie:)
Koniecznie upiecz sobie taki mały bochenek, bo warto 🙂
Ciekawa propozycja 🙂
Dziękuje, smaczny ten chlebuś 🙂
Super przepis Bardzo Dziekuje!! Dzisiaj to juz 6 chlebek , pieke go co tydzien, dodaje troszke babki plasznik i cranberry!!!
Bardzo się cieszę, że przypadł Ci do gustu i smaku, ja również za każdym razem piekę go z innymi dodatkami, smaczny i zdrowy 🙂 Dziękuje za komentarz 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Czy można go zrobić również w maszynie do pieczenia chleba? Składniki pozostają bez zmian?
Natala nie mam takiej maszyny, ale myślę, że spokojnie tak 🙂
Bardzo dobry przepis chlebek wychodzi bardzo smaczny. Wprowadziłem pewne modyfikacje to znaczy dokładam garść zmielonych orzechów włoskich, a nasiona chia i siemię lniane mielę w młynku, dodaję także jedno jajko, bo jednak chlebek się trochę kruszył. Pozdrawiam.
Dziękuje serdecznie za komentarz cieszę się, że chlebek przypadł do gustu i smaku 🙂 Przepis można modyfikować pod siebie i własne upodobania. Pozdrawiam również 🙂
Czym można zastąpić jogurt? Córka nie toleruje nabiału
Myślę, że najlepiej jogurt bez laktozy, jogurt sojowy będzie idealny.
Wczoraj upiekłam, jest pyszny.
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Dziękuje serdecznie za komentarz i ocenę 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Jaki rozmiar keksówki został użyty do wypieku?
Keksówka 10 x 25 cm jak w składnikach.