Chleb z ziaren (bez mąki, bez drożdży, bez zakwasu)

Słodko Słodka
24 komentarze
Ten chlebek ostatnio często u nas gości, chleb z ziaren, bez mąki, bez drożdży i bez zakwasu jest absolutnie genialny!!! Przepis jest mega prosty i bardzo szybki. Chleb z ziaren to miła odskocznia od tradycyjnego chleba, a piekę ostatnio dużo pieczywa, jak to na jesieni i zimową porą. Warto upiec od czasu do czasu taki zdrowy chlebek. Chlebek tego typu jest dość wilgotny i zbity, ale nie zakalcowaty. Utrzymuje dość długo świeżość. Koniecznie wypróbuj chleb z gara, jeśli lubisz proste przepisy na domowe pieczywo.
Przygotowanie 2 godziny 5 minuty
Gotowanie 1 godzina
Czas całkowity 3 godziny 5 minuty
Ilość porcji 1 mały bochenek
Jak wykonać przepis na – Chleb z ziaren (bez mąki, bez drożdży, bez zakwasu)

Potrzebne składniki
  

Keksówka 10 x 25 cm

  • 3 szkl. płatków owsianych
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka czarnuszki
  • ½ łyżki nasion chia
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób wykonania

  • Do miski wsyp płatki owsiane, pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, sezam, czarnuszkę oraz nasiona chia.
    Wszystko razem dokładnie wymieszaj łyżką.
    w osobnej misce wymieszaj jogurt naturalny, z sodą, miodem, solą i olejem.
    Następnie całość przelej do miski z płatkami owsianymi i ziarnami, całość dokładnie wymieszaj.
    Tak przygotowaną mieszankę chlebową, przełóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj łyżką dobrze dogniatając do dołu. Keksówkę przykryj ściereczką i odstaw na 2 godz. żeby ziarna napęczniały.
    Po upływie 2 godz. wstaw keksówkę do nagrzanego piekarnika na 180 °C, piecz. ok. 1 godz. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu do suchego patyczka.
    Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i pozostaw do wystygnięcia na kratce.
    Chlebek najlepiej kroić, gdy dobrze wystygnie, wtedy się nie kruszy.
    Smacznego!!!
  • 1 szkl. = 250 ml.
  • Do czasu przygotowania doliczyłam 2 godz. Ziarna przez ten czas pęcznieją.
  • Do przygotowania chlebka możesz użyć dowolnych ulubionych ziaren, bakalii składniki możesz zmieniać wedle gustu i smaku.
  • Chlebek bardzo długo utrzymuje świeżość, nawet do tygodnia.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb z ziaren (bez mąki, bez drożdży, bez zakwasu) wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
24 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Lonna

Świetny przepis 🙂 Chętnie zjadłabym takiego chlebka 🙂

Wioleta

Już sam widok tego chlebka powoduje, że czuję się głodna.

Magda

Ciekawy pomysł, nigdy nie jadłam takiego chleba 🙂

Natalia

Z pewnością skorzystam z przepisu! <3
Fajny, zdrowy chlebek to świetna baza do śniadanka.
Pozdrawiam serdecznie!

Monika

Wielokrotnie widziałam ten przepis w sieci, ale sama jeszcze nie piekłam. A wygląda tak apetycznie:)

Słodko Słodka

Koniecznie upiecz sobie taki mały bochenek, bo warto 🙂

Mirosława Dudko

Ciekawa propozycja 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje, smaczny ten chlebuś 🙂

Dorota

Super przepis Bardzo Dziekuje!! Dzisiaj to juz 6 chlebek , pieke go co tydzien, dodaje troszke babki plasznik i cranberry!!!

Natalia

Czy można go zrobić również w maszynie do pieczenia chleba? Składniki pozostają bez zmian?

Adalbert

Bardzo dobry przepis chlebek wychodzi bardzo smaczny. Wprowadziłem pewne modyfikacje to znaczy dokładam garść zmielonych orzechów włoskich, a nasiona chia i siemię lniane mielę w młynku, dodaję także jedno jajko, bo jednak chlebek się trochę kruszył. Pozdrawiam.

Ewelina

Czym można zastąpić jogurt? Córka nie toleruje nabiału

Anna

Wczoraj upiekłam, jest pyszny.

Kasia

Jaki rozmiar keksówki został użyty do wypieku?