Chcę Wam pokazać prosty patent na przygotowanie tak ładnie prezentującego się chlebka, nie którzy pewnie stwierdzą, że to bułeczki, mogą być i bułeczki. Zawsze bardzo się cieszę przygotowując świąteczne śniadanie wielkanocne dla rodziny, w tym roku na moim stole zagości taki właśnie swojski chlebek, który będzie ozdobą stołu. Czas mamy trudny i ciężki dla wielu, ale usiądźmy w najbliższym gronie i cieszmy się chodź te 2 dni, zapomnijmy o problemach, pamiętajmy o najbliższych, pamiętajmy o dzieciach…

Składniki:

Tortownica 22 cm

  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 70 g masła
  • 2 łyżeczki sezamu

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju do posmarowania szklanki i boków tortownicy
  • opcjonalnie jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu

Przygotowanie:

  • Do miski przesiać mąki, wsypać cukier i sól, wymieszać. W mące zrobić kopczyk, wlać ciepłe mleko wymieszane z wodą, ale nie gorące, w kruszyć drożdże, podsypać delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
  • Wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne, ma odchodzić od ręki, misy miksera. Pod koniec wyrabiania wlać letnie, roztopione masło, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.
  • Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
  • Przygotować spód od tortownicy, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem.
  • Blat podsypać delikatnie mąką, ciasto podzielić na 7 mniej więcej równych części.
  • Szklankę posmarować olejem i postawić do góry dnem w tortownicy na samym środku.
  • Pierwszy kawałek ciasta rozwałkować na okrąg tak, aby przykrył całą szklankę do samego dołu. Z reszty kawałków ciasta uformować okrągłe kuleczki i ułożyć na około szklanki. Kuleczki delikatnie spłaszczyć.
  • Ostrym nożem przeciąć ciasto jak na zdjęciu niżej.
  • Następnie wywinąć je na kuleczki, delikatnie przyklepując, wyjąc ze środka szklankę.
  • Chleb posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem, można użyć samego mleka, posypać sezamem i odstawić na 15 min.do napuszenia.
  • Piec 30-35 min. w temp. 180 C.
  • Gotowy chlebek pozostawić na kratce do wystygnięcia.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
iza

pięknie wygląda

Słodko Słodka

🙂

Ann

Ale pięknie wygląda 🙂

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne 🙂

Ervi

Ładny 🙂

Słodko Słodka

Dzięki 🙂

Magda

Wygląd prześlicznie, świetny pomysł na chlebek 🙂

Słodko Słodka

Świetnie się prezentuje na stole 🙂

Beata

Chlebek wygląda bardzo dobrze, przepis również nie wydaje się taki trudny. Tak wiec zastanowię się czy nie przygotować go na święta wielkanocne. W ostatnim czasie sporo siedzę w domu ( jak pewnie wiekszosć osób w Polsce) i mam większą ochotę na przygotowywanie nowości w kuchni. Kiedyś głównie kupowałam ciasta, teraz eksperymentuje oraz staram się przygotować ciacha na własną rękę. Zaczęłam oczywiście od prostych ciasteczek, przechodząc stopniowo do trudniejszych wypieków.

Następny widocznie będzie ten chlebek. Na pewno będzie ladnie wygladał na stole wielkanocnym.

Katarzyna

Dokładnie Kochana, cieszmy się Świętami i tym, że jesteśmy razem, że jesteśmy zdrowi. Reszta nie ma znaczenia. A chlebek zrobilaś przecudowny!

Słodko Słodka

Dziękuje,ciasto drożdżowe mnie uspokaja 😉

Basia

Czy można użyć samej mąki pszennej ? Nie mam innej niestety.

Słodko Słodka

Tak oczywiście 🙂

Jola

Czy drożdże świeże można zastąpić suszonymi ? Apetycznie wyglada .

Słodko Słodka

Tak jak najbardziej 🙂

Justyna

Przepis jest rewelacyjny na ten pyszny chlebek😊 moja mama właśnie jego zrobiła po raz pierwszy i przyznam, że jest wyśmienity w smaku. Ten chlebek nadaje się do użytku codziennego, tj.np. chałka drożdżowa, tylko można sobie każdą bułkę posypać innymi ziarnami. Pozdrawiamy gorąco i życzymy Zdrowych oraz Pogodnych Świąt Wielkanocnych 😊