Chłodnik Litewski.

Słodko Słodka
3 komentarze


Smaczny,zdrowy i łatwy do zrobienia,idealny na ciepłe dni.
Składniki:
jeden spory pęczek botwinki
1 burak ćwikłowy 
pół litra bulionu
sok z połowy cytryny
1-2 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
pół pęczka koperku
3 ogórki gruntowe
pół litra kefiru(maślanki,jogurtu naturalnego)
200 g śmietany 18 %
sól i pieprz do smaku
ugotowane jajka na twardo
Przygotowanie:
Buraczka umyć,obrać
i zetrzeć na tarce na grubych oczkach,wrzucić na gotujący się bulion i
gotować krótko ok.5 min.następnie botwinkę dokładnie myjemy kroimy drobno liście i łodygi na ok.0,5 cm paseczki wrzucamy do osobnej miski,zalewamy szkl. gorącej wody,wyciskamy sok z cytryny(sok z cytryny dla smaku i dla zachowania koloru),całość wrzucamy do garnka,gotujemy na małym ogniu 10 min.
Odstawiamy na bok do wystygnięcia,mieszamy razem kefir ze śmietaną.
Ogórki myjemy i obieramy,ścieramy na tarce( lub kroimy na mniejsze kawałki,starłam na tarce w słupki),koperek i zieleninkę siekamy nożem,czosnek przeciskamy przez praskę.
Do wystudzonej botwinki wlewamy wymieszany kefir ze śmietaną,wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek,dajemy sól i pieprz do smaku,całość dokładnie mieszamy,następnie dodajemy startego ogórka i posiekaną zieleninkę,jeszcze raz dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 2-3 godz.żeby smaki się przegryzły. 
Ugotować jajka na twardo.
Gdy chłodnik się przegryzie,można nakładać na talerze i podawać z ułożonym jajkiem na wierzchu.

 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

bardzo lubię, choć przyznam że sama jeszcze nie robiłam

Kuchcik gotuje

Dawno takiego nie robiłam, a jest pyszny i zdrowy 🙂