Robicie zaprawy na zimę, czy raczej nie macie czasu? Ja co roku robię zaprawy, fajnie jest iść w zimę do piwnicy i przynieść słoik smacznych ogórków. Żeby zachęcić mojego małego smyka do ich konsumpcji pocięłam ogórki nożykiem do frytek, takie karbowane znacznie lepiej mu smakują, bo i lepiej wyglądają na talerzu w towarzystwie mięsa i dodatków. Powoli zaczynam sezon ogórkowy, będzie parę nowości, ale i nie zabraknie starych sprawdzonych propozycji. Polecam również mój sprawdzony przepis na ogórki w zalewie ketchupowej na zimę.
Składniki:
7 słoików 500 ml
- 2,2 kg ogórków gruntowych
Zalewa:
- 1,5 l wody
- 250 g przecieru pomidorowego
- 180 g cukru
- 2 łyżki soli
- 150 ml octu spirytusowego
- parasole kopru
- 12-16 ziarenek ziela angielskiego
- 5-7 ząbków czosnku
- opcjonalnie liście porzeczki
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie umyć i moczyć w czystej, zimnej wodzie 6 – 8 godz.
- Przygotować zalewę, do wody dodać sól, cukier i przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, gdy sól i cukier się rozpuszczą, wlać ocet i pozostawić do wystygnięcia.
- Słoiki, nakrętki wymyć i wyparzyć.
- Do każdego słoika włożyć gałązkę kopru z parasolem, opcjonalnie liść porzeczki, 3 – 4 ziela angielskie i ząbek czosnku – cały lub przeciśnięty przez praskę.
- Ogórki pociąć nożykiem do frytek, jeden ogórek na 4 długie kawałki, układać w słoikach ściśle, jeden przy drugim.
- Zalać letnią zalewą tak, aby ogórki były przykryte. Ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić.
- Pasteryzować ok. 15 min.od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Dobrze jest przykryć kocem czy grubszym ręcznikiem.Na drugi dzień słoiki wynieść do piwnicy.
Takie pyszności to ja rozumiem. Nie kładę nic na zimę od x czasu. Brak czasu niestety
Ja co roku robię pokaźny zestaw, ale tak szczerze przeważnie koniec stycznia i pustki na stanie w piwnicy 😉
Bardzo ciekawy pomysł. Chętnie kiedyś spróbuję 🙂
Na zimę jak znalazł 🙂
Wyylądają pysznie, chętnie spróbuję 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Smaczne wyszły te ogóreczki.
Dzięki za przepis, to coś dla mnie.
Nie ma za co, polecam się na przyszłość 🙂
Czy pokrojone ogórki aż 15 min pasteryzować? Ja 3-4 min.
Tak jak w przepisie.
Takich ogórków jeszcze nie robiłam :)super pomysł z tym nożem do frytek. Wiadomo, że w dużej mierze jemy jednak oczami 🙂
Przy małych dzieciach trzeba czasem kombinować, a ogórkowe frytki nabierają zupełnie innego znaczenia i smaku 😉
W moim domu szybko by zniknęły <3
Właśnie ja się obawiam, że do zimy to nie będzie po nich śladu 😉
i kolejny fajny przepis, co roku robię te z curry ale też parę słoików jakich nowości więc chętnie się na nie skuszę
Curry moje ulubione, nie może ich zabraknąć. Ja też co roku robię parę nowości.
Ogóreczki pierwsza klasa 🙂
Na zimę jak znalazł 🙂
Moje właśnie się pasteryzują ale w zmywarce ;D najprostszy sposób dla tych co tak jak ja są początkujący 😉
O kurcze o zmywarce nie słyszałam he he, a pasteryzowałam dziś kolejną turę 🙂
Jak pani pasteryzuje w zmywarce? Bo czytałam że w 75° ale nigdzie nie widziałam żeby było napisane ile czasu, bo przecież nie w każdej zmywarce jest tak samo.
Po jakim czasie moge juz je spozyc
U nas po tyg. smakowaliśmy, ale można wcześniej 😉