Zawsze powtarzam, że uwielbiamy kurczaka pod każdą postacią i na tysiąc sposobów. U nas dzisiaj rządzi kurczak zagrodowy, bo jak wiadomo kurczak zagrodowy, to zdrowy kurczak. Mam dzisiaj dla Was same smaczne przepisy na chrupiące skrzydełka w sosie. Będąc mamą małego smyka muszę czasem nieźle się nagimnastykować, żeby zadowolić to małe podniebienie. Dzieciaki uwielbiają od czasu do czasu zjeść chrupiące skrzydełka nie koniecznie zdrowe, a jak zrobisz sama w domu, to przynajmniej wiesz co jesz. Do przygotowania moich skrzydełek użyłam dzisiaj frytkownicy beztłuszczowej.
Skrzydełka w sosie barbecue
Prosty przepis na obiad, który pokocha cała rodzina.
Składniki
- ok. 1 kg skrzydełek z Kurczaka Zagrodowego
- 1½ łyżki brązowego cukru
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu prawdziwego mielonego
- ½ łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki czosnku granulowany
- 1 szczypta cayenne do smaku
- ¼ łyżeczki cebuli w proszku
- ⅓ szkl. sosu BBQ
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
W małej miseczce połącz ze sobą cukier brązowy, sól, pieprz prawdziwy mielony, wędzoną paprykę, czosnek granulowany, pieprz cayenne, oraz cebulę w proszku.
Całość dokładnie wymieszaj ze sobą i odstaw na bok.
Skrzydełka dokładnie umyj, osusz ręcznikiem, odetnij nożem lotki i wrzuć do miski, skrop olejem i natrzyj mieszanką przypraw.
Tak przygotowaną miskę ze skrzydełkami przykryj folią spożywczą i wstaw na 2-3 godz. do lodówki, lub na całą noc.
Ja moje skrzydełka przygotowałam dziś we frytkownicy beztłuszczowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je tradycyjnie w piekarniku, oraz w sezonie grillowym na grillu.
Posmaruj, lub spryskaj kosz frytkownicy olejem i połóż skrzydełka górną stroną do dołu ( stroną do prezentacji na talerzu).
Następnie zamknij szufladę frytkownicy i ustaw czas na ok. 20 min. w zależności od wielkości skrzydełek. W połowie czasu przekręć skrzydełka na drugą stronę.
Temp. pieczenia to 190 °C.
Po upływie 18-20 min. rozsmaruj na skrzydełkach sos BBQ i ustaw temp. 200 °C, na 4 min. +-.
Po upływie tego czasu pozostaw skrzydełka na 5 min. żeby odpoczęły i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Skrzydełka z kurczaka w miodowo – sojowym sosie
Bardzo smaczne skrzydełka z chrupiącą skórką.
Składniki
- ok. 1 kg skrzydełek z Kurczaka Zagrodowego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka przyprawy do dań orientalnych
- 2 łyżki mąki pszennej
- Sos Miodowo-Sojowy:
- 1/4 szkl.miodu
- 1/4 szkl.sosu sojowego
- 1/4 szkl.słodko pikantnego sosu chili
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
Skrzydełka z kurczaka umyj i osusz,odetnij lotki.
W małej miseczce wymieszaj przyprawy z mąką. W tak przygotowanej mieszance obtocz skrzydełka i ułóż je we frytkownicy. Posmaruj, lub spryskaj kosz frytkownicy olejem i połóż skrzydełka górną stroną do dołu ( stroną do prezentacji na talerzu). Możesz je również przygotować w piekarniku.
Następnie zamknij szufladę frytkownicy i ustaw czas na ok. 20 min. w zależności od wielkości skrzydełek. W połowie czasu przekręć skrzydełka na drugą stronę.
Następnie wyjmij skrzydełka z frytkownicy i przełóż je do miski. Polej sosem miodowo-sojowym ( wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj), miskę ze skrzydełkami dobrze potrząśnij, przed podaniem posypać sezamem.
Smażone skrzydełka z kurczaka
Moczenie drobiu w maślance zmiękcza go i pozwala przyprawom wniknąć głębiej w mięso.
Składniki
- ok. 1 kg skrzydełek z Kurczaka Zagrodowego
- 500 ml maślanki
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
Skrzydełka umyj, osusz ręcznikiem, odetnij nożem lotki i oddziel tulipy od skrzydełek.
Kawałki skrzydełek przełóż do miski i zalej maślanką, wymieszaj i miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, lub na całą noc, żeby mięso dobrze się zamarynowało.
W czystej misce połącz ze sobą mąki i przyprawy, następnie odlej skrzydełka z maślanki i odsącz je z nadmiaru maślanki. Obtaczaj w mieszance mąk z przyprawami z każdej strony, żeby mięso było równo pokryte.
Tak przygotowane kawałki mięsa układaj we frytkownicy i spryskaj olejem. Możesz również przygotować takie chrupiące skrzydełka w piekarniku.
Piecz skrzydełka 20 min. w temp. 190 °C, w trakcie pieczenia wyjmij kosz frytkownicy i podrzuć mięso z 2 razy.
Jeśli lubisz chrupiące skrzydełka to będzie idealny przepis dla Ciebie!!!

Jeśli lubisz kurczaka jak ja na tysiąc sposobów, a szukasz ciekawych inspiracji na przepisy z kurczakiem w roli głównej, to dobrze trafiłaś, ponieważ od lat jestem wielką fanką drobiu, a przepisy na kurczaka w mojej kuchni to podstawa. Jeśli kurczak, to tylko Kurczak Zagrodowy!!!
Wpis powstał we współpracy z zagrodowy.pl
Dzisiaj robiłam panierowane w piekarniku. Rodzinka zajadała ze smakiem
Super, bardzo mi miło i cieszę, że tak szybko wypróbowałaś ten przepis 🙂 Dziękuje ślicznie za komentarz 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Uwielbiamy kurczaka i często jest gościem u nas w kuchni. Muszę spróbować chociaż jeden z tych przepisów. Warto czasem wrzucić jakąś nowość na talerz tzn. obiad 😀
U nas również kurczak rządzi 🙂 Skrzydełka polecam wszystkie trzy wersje bardzo smaczne, ale jak wiadomo każdy ma inne smaki, także polecam przetestować po kolei i wybrać swoje ulubione skrzydełka 🙂
Pyszne i zdrowe to mi wystarczy 😀 dawno nie robiłam skrzydełek. Dzieci będą szczęśliwe
Sama bardzo lubię takie obiady 🙂 Polecam