Chrupiące skrzydełka w sosie – pyszne i zdrowe

Słodko Słodka
6 komentarzy

Zawsze powtarzam, że uwielbiamy kurczaka pod każdą postacią i na tysiąc sposobów. U nas dzisiaj rządzi kurczak zagrodowy, bo jak wiadomo kurczak zagrodowy, to zdrowy kurczak. Mam dzisiaj dla Was same smaczne przepisy na chrupiące skrzydełka w sosie. Będąc mamą małego smyka muszę czasem nieźle się nagimnastykować, żeby zadowolić to małe podniebienie. Dzieciaki uwielbiają od czasu do czasu zjeść chrupiące skrzydełka nie koniecznie zdrowe, a jak zrobisz sama w domu, to przynajmniej wiesz co jesz. Do przygotowania moich skrzydełek użyłam dzisiaj frytkownicy beztłuszczowej.

Marynowane skrzydełka

Skrzydełka w sosie barbecue

Prosty przepis na obiad, który pokocha cała rodzina.

Składniki

  • ok. 1 kg skrzydełek z Kurczaka Zagrodowego
  • 1½ łyżki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu prawdziwego mielonego
  • ½ łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki czosnku granulowany
  • 1 szczypta cayenne do smaku
  • ¼ łyżeczki cebuli w proszku
  • ⅓ szkl. sosu BBQ
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

W małej miseczce połącz ze sobą cukier brązowy, sól, pieprz prawdziwy mielony, wędzoną paprykę, czosnek granulowany, pieprz cayenne, oraz cebulę w proszku.

Całość dokładnie wymieszaj ze sobą i odstaw na bok.

Skrzydełka dokładnie umyj, osusz ręcznikiem, odetnij nożem lotki i wrzuć do miski, skrop olejem i natrzyj mieszanką przypraw.

Tak przygotowaną miskę ze skrzydełkami przykryj folią spożywczą i wstaw na 2-3 godz. do lodówki, lub na całą noc.

Ja moje skrzydełka przygotowałam dziś we frytkownicy beztłuszczowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je tradycyjnie w piekarniku, oraz w sezonie grillowym na grillu.

Posmaruj, lub spryskaj kosz frytkownicy olejem i połóż skrzydełka górną stroną do dołu ( stroną do prezentacji na talerzu).

Następnie zamknij szufladę frytkownicy i ustaw czas na ok. 20 min. w zależności od wielkości skrzydełek. W połowie czasu przekręć skrzydełka na drugą stronę.

Temp. pieczenia to 190 °C.

Po upływie 18-20 min. rozsmaruj na skrzydełkach sos BBQ i ustaw temp. 200 °C, na 4 min. +-.

Po upływie tego czasu pozostaw skrzydełka na 5 min. żeby odpoczęły i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Skrzydełka z kurczaka w miodowo – sojowym sosie

Bardzo smaczne skrzydełka z chrupiącą skórką.

Składniki

  • ok. 1 kg skrzydełek z Kurczaka Zagrodowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka przyprawy do dań orientalnych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sos Miodowo-Sojowy:
  • 1/4 szkl.miodu
  • 1/4 szkl.sosu sojowego
  • 1/4 szkl.słodko pikantnego sosu chili
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

Skrzydełka z kurczaka umyj i osusz,odetnij lotki.

W małej miseczce wymieszaj przyprawy z mąką. W tak przygotowanej mieszance obtocz skrzydełka i ułóż je we frytkownicy. Posmaruj, lub spryskaj kosz frytkownicy olejem i połóż skrzydełka górną stroną do dołu ( stroną do prezentacji na talerzu). Możesz je również przygotować w piekarniku.

Następnie zamknij szufladę frytkownicy i ustaw czas na ok. 20 min. w zależności od wielkości skrzydełek. W połowie czasu przekręć skrzydełka na drugą stronę.

Następnie wyjmij skrzydełka z frytkownicy i przełóż je do miski. Polej sosem miodowo-sojowym ( wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj), miskę ze skrzydełkami dobrze potrząśnij, przed podaniem posypać sezamem.

Smażone skrzydełka z kurczaka

Moczenie drobiu w maślance zmiękcza go i pozwala przyprawom wniknąć głębiej w mięso.

Składniki

  • ok. 1 kg skrzydełek z Kurczaka Zagrodowego
  • 500 ml maślanki
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

Skrzydełka umyj, osusz ręcznikiem, odetnij nożem lotki i oddziel tulipy od skrzydełek.

Kawałki skrzydełek przełóż do miski i zalej maślanką, wymieszaj i miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, lub na całą noc, żeby mięso dobrze się zamarynowało.

W czystej misce połącz ze sobą mąki i przyprawy, następnie odlej skrzydełka z maślanki i odsącz je z nadmiaru maślanki. Obtaczaj w mieszance mąk z przyprawami z każdej strony, żeby mięso było równo pokryte.

Tak przygotowane kawałki mięsa układaj we frytkownicy i spryskaj olejem. Możesz również przygotować takie chrupiące skrzydełka w piekarniku.

Piecz skrzydełka 20 min. w temp. 190 °C, w trakcie pieczenia wyjmij kosz frytkownicy i podrzuć mięso z 2 razy.

Jeśli lubisz chrupiące skrzydełka to będzie idealny przepis dla Ciebie!!!

Jeśli lubisz kurczaka jak ja na tysiąc sposobów, a szukasz ciekawych inspiracji na przepisy z kurczakiem w roli głównej, to dobrze trafiłaś, ponieważ od lat jestem wielką fanką drobiu, a przepisy na kurczaka w mojej kuchni to podstawa. Jeśli kurczak, to tylko Kurczak Zagrodowy!!!

Wpis powstał we współpracy z zagrodowy.pl

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia

Dzisiaj robiłam panierowane w piekarniku. Rodzinka zajadała ze smakiem

Sikorkowe Pasje

Uwielbiamy kurczaka i często jest gościem u nas w kuchni. Muszę spróbować chociaż jeden z tych przepisów. Warto czasem wrzucić jakąś nowość na talerz tzn. obiad 😀

Aleksandra

Pyszne i zdrowe to mi wystarczy 😀 dawno nie robiłam skrzydełek. Dzieci będą szczęśliwe