Szybkie do zrobienia,rozpływają się w ustach,kruchutkie idealne do maczania w porannej kawie i na święta :-)Ciasteczka te można również przygotować przy pomocy rękawa cukierniczego jeśli nie macie maszynki.
 
Składniki:
70 szt.
 
200 g masła lub margaryny
200 g majonezu
1 jajko L
3/4 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
0,5 łyżeczki soli
3,5 szkl.mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Masło i majonez w temp.pokojowej

 zmiksować na jednolitą puszystą masę,następnie wbić jajko,wsypać sól i cukry,

miksować
przez 2-3 min. do połączenia,i wsypywać partiami przesianą przez sitko
mąkę z proszkiem do pieczenia,cały czas miksując do uzyskania jednolitej
masy.

Blaszkę
z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,ciasto wkładamy stopniowo do maszynki i odcinamy nożem ciasteczka 5-6 cm,układamy na blaszce,
w niewielkich odstępach od siebie,

ponieważ delikatnie się nam urosną pod wpływem temp.

Pieczemy 15-20 min.do zarumienienia w temp.200 C.
Proste,szybkie ciasteczka,nie potrzeba lukrować i cudować,bo same w sobie są  bardzo smaczne.
 
 

 

Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
1 rok temu

Też robię z majonezem. Pycha!

Izaa
1 rok temu

jak ja lubię taki kształt ciastek; przypominają mi te które babcia piekła

Unknown
1 rok temu

Świetne, kruche ciasteczka to jest to 🙂

Justyna
1 rok temu

Słyszałam o babce na bazie majonezu, ale o ciasteczkach nie. Muszę kiedy odważyć się i wypróbować 😀

Edita Guhl
1 rok temu

Ciasteczka mojego dziecinstwa, tylko bez majonezu. Bardzo jestem ciekawa jak smakuja 🙂

Malgorzata
Malgorzata
6 miesięcy temu
Reply to  Edita Guhl

Są bardzo smaczne kruche . Robiłam według tego przepisu trzeba tylko trochę więcej mąki

. Polecam

Magda
1 rok temu

Piękne te ciasteczka, przypominają mi dzieciństwo 🙂

Pieprzyć z fantazją

Jestem na etapie szukania kocówki do maszynki, ale zrobię takie <3

Teresa.mojewyroby
1 rok temu

Oj szkoda że nie mamtakiej maszynki zrobiłam bym ciasteczka

Unknown
1 rok temu

Dzień dobry czy piecze Pani z termoobiegiem czy góra i dół?

Unknown
1 rok temu

Dziękuję

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Z pewnością pyszne, bo tak wyglądają;) Jak długo zachowują kruchość? A majonez to ważymy a nie w ml?

Cafe Silesia
1 rok temu

Pyszna klasyka:D

Joanna
Joanna
1 rok temu

Pyszne, kruchutkie, choć jak je robiłam miałam ochotę wyrzucić przez okno. Ciasto rozrywało mi się wychodząc z maszynki i musiałam się natrudzić, żeby ciasteczka miały jakiś wygląd. I czas pieczenia u mnie znacznie krótszy. Po 13 minutach były już mocno zrumienione, więc je wyciągałam.

Joanna
Joanna
1 rok temu

Ciasto po zrobieniu miało fajną konsystencję, rozrywały się dopiero gotowe ciastka. Tak, wszystkim smakowały. Pozdrawiam również 😄

Malgorzata
Malgorzata
6 miesięcy temu

Czy do ich smaku będzie pasowało dodanie przyprawy korzennej, żeby były bardziej świąteczne?