2,2K
Szybkie do zrobienia,rozpływają się w ustach,kruchutkie idealne do maczania w porannej kawie i na święta :-)Ciasteczka te można również przygotować przy pomocy rękawa cukierniczego jeśli nie macie maszynki.
Składniki:
70 szt.
70 szt.
200 g masła lub margaryny
200 g majonezu
1 jajko L
3/4 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
0,5 łyżeczki soli
3,5 szkl.mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło i majonez w temp.pokojowej
zmiksować na jednolitą puszystą masę,następnie wbić jajko,wsypać sól i cukry,
miksować
przez 2-3 min. do połączenia,i wsypywać partiami przesianą przez sitko
mąkę z proszkiem do pieczenia,cały czas miksując do uzyskania jednolitej
masy.
przez 2-3 min. do połączenia,i wsypywać partiami przesianą przez sitko
mąkę z proszkiem do pieczenia,cały czas miksując do uzyskania jednolitej
masy.
Blaszkę
z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,ciasto wkładamy stopniowo do maszynki i odcinamy nożem ciasteczka 5-6 cm,układamy na blaszce,w niewielkich odstępach od siebie,
z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,ciasto wkładamy stopniowo do maszynki i odcinamy nożem ciasteczka 5-6 cm,układamy na blaszce,w niewielkich odstępach od siebie,
ponieważ delikatnie się nam urosną pod wpływem temp.
Pieczemy 15-20 min.do zarumienienia w temp.200 C.
Proste,szybkie ciasteczka,nie potrzeba lukrować i cudować,bo same w sobie są bardzo smaczne.
Też robię z majonezem. Pycha!
jak ja lubię taki kształt ciastek; przypominają mi te które babcia piekła
Świetne, kruche ciasteczka to jest to 🙂
Słyszałam o babce na bazie majonezu, ale o ciasteczkach nie. Muszę kiedy odważyć się i wypróbować 😀
Ciasteczka mojego dziecinstwa, tylko bez majonezu. Bardzo jestem ciekawa jak smakuja 🙂
Są bardzo smaczne kruche . Robiłam według tego przepisu trzeba tylko trochę więcej mąki
. Polecam
Piękne te ciasteczka, przypominają mi dzieciństwo 🙂
Jestem na etapie szukania kocówki do maszynki, ale zrobię takie <3
Oj szkoda że nie mamtakiej maszynki zrobiłam bym ciasteczka
Teresko możesz możesz normalnie z rękawa cukierniczego wycisnąć,jak nie miałam maszynki tak robiłam 😉
Dzień dobry czy piecze Pani z termoobiegiem czy góra i dół?
Góra-dół bez termoobiegu.
Dziękuję
Z pewnością pyszne, bo tak wyglądają;) Jak długo zachowują kruchość? A majonez to ważymy a nie w ml?
Pyszne są,polecam :-)Trzymałam w puszce 2 tyg.tzn.tyle udało mi się je uchować ;-)Daje zawsze majonez z Ocetixu-Grudziądzki-moje miasto ;-)a słoik ma 260 g.
Pyszna klasyka:D
Pyszne, kruchutkie, choć jak je robiłam miałam ochotę wyrzucić przez okno. Ciasto rozrywało mi się wychodząc z maszynki i musiałam się natrudzić, żeby ciasteczka miały jakiś wygląd. I czas pieczenia u mnie znacznie krótszy. Po 13 minutach były już mocno zrumienione, więc je wyciągałam.
Mam nadzieje, że smakowały mimo tych trudności 😉 mogłaś dosypać trochę więcej mąki. Pozdrawiam
Ciasto po zrobieniu miało fajną konsystencję, rozrywały się dopiero gotowe ciastka. Tak, wszystkim smakowały. Pozdrawiam również 😄
Ciasteczka są bardzo kruche, taki ich urok, ale za to w smaku są pyszne 🙂
Czy do ich smaku będzie pasowało dodanie przyprawy korzennej, żeby były bardziej świąteczne?
Małgosiu raczej nie bardzo, ale ciasteczka same w sobie są bardzo smaczne 🙂