Stary i sprawdzony przepis z babcinego zeszytu. ciasteczka są przepyszne. Można je nadziać dowolnie, u mnie akurat nadziane domowymi powidłami, pyszne i pulchne. Sam przepis jest bardzo prosty i łatwy. Gwarantuje, że na jednym nie skończysz. Nie pytajcie ile wyszło, bo podjadałam jeszcze takie letnie i podczas kulania w cukrze pudrze. Do przygotowania ciasteczek polecam oczywiście mąkę prosto z młyna – Młyny Szczepanki. A jeśli lubcie takie proste ciacha koniecznie wpadnijcie na Szybkie ciasteczka twarogowe.

Składniki:

  • 100 ml piwa
  • 150 g masła lub margaryny
  • ok. 500 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Dodatkowo:

Przygotowanie:

  • Masło roztopić, przelać do miski i wlać piwo, przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
  • Zacząć mieszać silikonową szpatułką, dodać śmietanę i szybko zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne dodać trochę mąki a gdyby zbyt zwarte dodać śmietany.
  • Z ciasta uformować wałek i zawinąć w folię spożywczą. Wrzucić na godz. do lodówki lub na pół godz. do zamrażalnika.
  • Ciasto podzielić na 4 części.
  • Każdą z części uformować w kulę, rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie, na dość cienki pacek w kształcie okręgu. Każdy krążek pokroić na 12 identycznych trójkątów.
  • Rozsmarować powidła po całości i zwijać małe rogaliczki.
  • Układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w temp. 180 C przez 10 – 15 min. do zarumienienia.
  • Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze.
  • Smacznego.
Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
iza
8 miesięcy temu

świetne ciasteczka

Słodko Słodka
Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  iza

Dziękuje, przepis stary jak świat, ale czasem fajnie jest wrócić do babcinych przepisów 🙂 Miłego dzionka 🙂

Katarzyna
8 miesięcy temu

Pychotka! U nas by dnia nie przeleżały 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

No właśnie 🙂 u nas też nie przeleżały, do wieczora już nie było ani śladu he he

Natalia
8 miesięcy temu

Cudne!

Marzena
8 miesięcy temu

Jakie one cudne. Częstuje się 🙂

Martyna
8 miesięcy temu

Bardzo fajny przepis, muszę zrobić takie ciastka 🙂

Lonna
8 miesięcy temu

Pysznie wyglądają 🙂

LanaDelRey.PL
8 miesięcy temu

Idealne do popołudniowej kawki!

Daniel Wosinski
Daniel Wosinski
8 miesięcy temu

Wyglądają obłędnie 🙂 i pewnie tak samo smakują.

Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu

Te ciasteczka znane mi są z zeszyty mamy. Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Koniecznie muszę przypomnieć sobie ten smak..

neliada
7 miesięcy temu

Też gdzieś w starych zapiskach mam przepis na te ciasteczka. Kiedyś je piekłam, tylko nie w formie rogalików. Twoje są urocze 🙂

Anna
Anna
5 miesięcy temu

Twoj przepis ma tylko 150g masla/margaryny. Podobne przepisy w necie maja 500g. Czy wystarczy tylko 150g na 500g maki? Z gory dziekuje za odpowiedz.