Stary i sprawdzony przepis z babcinego zeszytu. ciasteczka są przepyszne. Można je nadziać dowolnie, u mnie akurat nadziane domowymi powidłami, pyszne i pulchne. Sam przepis jest bardzo prosty i łatwy. Gwarantuje, że na jednym nie skończysz. Nie pytajcie ile wyszło, bo podjadałam jeszcze takie letnie i podczas kulania w cukrze pudrze. Do przygotowania ciasteczek polecam oczywiście mąkę prosto z młyna – Młyny Szczepanki. A jeśli lubcie takie proste ciacha koniecznie wpadnijcie na Szybkie ciasteczka twarogowe.
Składniki:
- 100 ml piwa
- 150 g masła lub margaryny
- ok. 500 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- kilka kropli aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe z piekarnika
- cukier puder do obtoczenia
Przygotowanie:
- Masło roztopić, przelać do miski i wlać piwo, przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
- Zacząć mieszać silikonową szpatułką, dodać śmietanę i szybko zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne dodać trochę mąki a gdyby zbyt zwarte dodać śmietany.
- Z ciasta uformować wałek i zawinąć w folię spożywczą. Wrzucić na godz. do lodówki lub na pół godz. do zamrażalnika.
- Ciasto podzielić na 4 części.
- Każdą z części uformować w kulę, rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie, na dość cienki pacek w kształcie okręgu. Każdy krążek pokroić na 12 identycznych trójkątów.
- Rozsmarować powidła po całości i zwijać małe rogaliczki.
- Układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temp. 180 C przez 10 – 15 min. do zarumienienia.
- Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze.
- Smacznego.
świetne ciasteczka
Dziękuje, przepis stary jak świat, ale czasem fajnie jest wrócić do babcinych przepisów 🙂 Miłego dzionka 🙂
Pychotka! U nas by dnia nie przeleżały 😉
No właśnie 🙂 u nas też nie przeleżały, do wieczora już nie było ani śladu he he
Cudne!
Dzięki 🙂
Jakie one cudne. Częstuje się 🙂
Częstuj się, bo szybko znikają 😉
Bardzo fajny przepis, muszę zrobić takie ciastka 🙂
Polecam, szybko się robi i szybko znikają 🙂
Pysznie wyglądają 🙂
Dzięki wielkie 🙂
Idealne do popołudniowej kawki!
O tak, ja popijałam zbożówką, bo zwykłej nie nauczyłam się pić 😉
Wyglądają obłędnie 🙂 i pewnie tak samo smakują.
Dzięki wielkie, fajne te ciacha, polecam, prosty przepis i po męsku z piwem 😉 he he
Te ciasteczka znane mi są z zeszyty mamy. Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Koniecznie muszę przypomnieć sobie ten smak..
Smaczne są, stare proste przepisy mają moc.
Też gdzieś w starych zapiskach mam przepis na te ciasteczka. Kiedyś je piekłam, tylko nie w formie rogalików. Twoje są urocze 🙂
Ciasteczka są świetne a jakie smaczne, nigdy takich nie piekłam, u mnie w formie rogalików, bo chciałam się pozbyć resztki powideł, którymi się przejedli chłopcy 😉
Twoj przepis ma tylko 150g masla/margaryny. Podobne przepisy w necie maja 500g. Czy wystarczy tylko 150g na 500g maki? Z gory dziekuje za odpowiedz.
Kochana spokojnie wystarczy, jak widać na załączonym obrazku 🙂 Podaje tylko sprawdzone przepisy i takie, z których korzystam ja. Pozdrawiam