Absolutny hit w moim domu, oczywiście najbardziej zadowolony był najmłodszy w rodzinie, takie ciastka z opiekacza, to super sprawa. Syn zjadł na poczekaniu cztery dosłownie w locie ptaka, gdzie zwykłą kanapę z opiekacza je dłużej. Na przepis trafiłam na jednej z grup kulinarnych, lubię testować różne przepisy a ten wydał mi się bardzo fajny i szybki pod kątem dzieci, więc długo nie czekając zrobiłam na gorąco. Łapcie przepis na jeszcze ciepłe ciastka i dajcie znać w komentarzu czy też spróbujecie zrobić. Takie ciacha możesz przygotować w dowolnym opiekaczu, ja przygotowałam w moim ulubionym marki Breville, używam go już od dłuższego czasu i jestem bardzo zadowolona, także jeśli planujesz zmianę opiekacza lub innego drobnego sprzętu AGD koniecznie odwiedź stronę www.breville-polska.pl. Do ciasta użyłam mąki z polskiego młyna z tradycją – Młyny Szczepanki.
Składniki:
15 szt.
- 3 jajka
- 1/3 szkl. mleka
- 70 g cukru
- 1 cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu waniliowego
- 180 g miękkiego masła
- 180 g mąki pszennej extra typ 400
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 garść kropli czekoladowych użyłam garść białych i mlecznych
Przygotowanie:
- W misce wymieszać trzepaczką rózgową składniki mokre, wsypać cukry, oraz przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać i na sam koniec wsypać po garści drobinek czekoladowych, użyłam mleczne i z białej czekolady. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste.
- Rozgrzać opiekacz i wykładać ciasto po jednej solidnej łyżce na każdy trójkąt. Piec do zarumienienia w zależności od mocy opiekacza ok. 3 -4 min.
- Jeśli pominiesz dodawanie drobinek czekoladowych, po wyjęciu z opiekacza ciastka możesz posypać cukrem pudrem, ale gwarantuje, że znikają prosto z opiekacza.
Super pomysł 🙂 szkoda, że nie mam takiego opiekacza 🙂
Dzięki, to tak na szybko, dzieciaki lubią takie pyszności i my sami zjedliśmy ze smakiem 🙂
Takie ciastka to sama pychota.
Proste, szybkie i smaczne 🙂
Mam pytanie, można zastąpić opiekacz gofrownicą?
Tak pewnie, jak najbardziej.
Mój kot rozwalił opiekacz
Czas w takim razie kupić bardziej solidny, żeby kot się nie dobrał i tym razem 😉
Hm, opiekacz mam, mąkę mam, jajka mam i cukier też mam … 😉
Do dzieła 😉 czekam na apetyczne foto 😉
Wow! Świetny i bardzo oryginalny pomysł. Z chęcią wypróbuję! 🙂
Właśnie oryginalny, warto przygotować takie ciacha, szybko znikają, a to chyba najlepsza rekomendacja 🙂
Jaki super pomysl! Opiekacz mam, w ksztalcie krowki Milki i bardzo lubie takie kanapeczki. Ale, zeby upiec ciasto, to nie wpadlabym na to. Pysznosci 🙂
To tak na szybko 😉 smaczne takie ciacha, polecam 🙂
Ciekawe wykorzystanie opiekacza. Na pewno spróbuję 🙂
Coś innego, polecam, bardzo szybkie w przygotowaniu 🙂
Ale te ciastka mają tak pachnieć jak omlet? Bo ko kocno jajkami czuc
Ciekawy przepis, ciekawi mnie jedno: czy wystarczy, żeby masło było miękkie czy ma być rozpuszczone?