Absolutny hit w moim domu, oczywiście najbardziej zadowolony był najmłodszy w rodzinie, takie ciastka z opiekacza, to super sprawa. Syn zjadł na poczekaniu cztery dosłownie w locie ptaka, gdzie zwykłą kanapę z opiekacza je dłużej. Na przepis trafiłam na jednej z grup kulinarnych, lubię testować różne przepisy a ten wydał mi się bardzo fajny i szybki pod kątem dzieci, więc długo nie czekając zrobiłam na gorąco. Łapcie przepis na jeszcze ciepłe ciastka i dajcie znać w komentarzu czy też spróbujecie zrobić. Takie ciacha możesz przygotować w dowolnym opiekaczu, ja przygotowałam w moim ulubionym marki Breville, używam go już od dłuższego czasu i jestem bardzo zadowolona, także jeśli planujesz zmianę opiekacza lub innego drobnego sprzętu AGD koniecznie odwiedź stronę www.breville-polska.pl. Do ciasta użyłam mąki z polskiego młyna z tradycją – Młyny Szczepanki.

Składniki:

15 szt.

  • 3 jajka
  • 1/3 szkl. mleka
  • 70 g cukru
  • 1 cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu waniliowego
  • 180 g miękkiego masła
  • 180 g mąki pszennej extra typ 400
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 garść kropli czekoladowych użyłam garść białych i mlecznych

Przygotowanie:

  • W misce wymieszać trzepaczką rózgową składniki mokre, wsypać cukry, oraz przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać i na sam koniec wsypać po garści drobinek czekoladowych, użyłam mleczne i z białej czekolady. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste.
  • Rozgrzać opiekacz i wykładać ciasto po jednej solidnej łyżce na każdy trójkąt. Piec do zarumienienia w zależności od mocy opiekacza ok. 3 -4 min.
  • Jeśli pominiesz dodawanie drobinek czekoladowych, po wyjęciu z opiekacza ciastka możesz posypać cukrem pudrem, ale gwarantuje, że znikają prosto z opiekacza.
Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
6 miesięcy temu

Super pomysł 🙂 szkoda, że nie mam takiego opiekacza 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
6 miesięcy temu
Reply to  Magda

Dzięki, to tak na szybko, dzieciaki lubią takie pyszności i my sami zjedliśmy ze smakiem 🙂

Wioleta Sadowska
6 miesięcy temu

Takie ciastka to sama pychota.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
6 miesięcy temu

Proste, szybkie i smaczne 🙂

Ania
Ania
6 miesięcy temu

Mam pytanie, można zastąpić opiekacz gofrownicą?

Słodko Słodka
Słodko Słodka
6 miesięcy temu
Reply to  Ania

Tak pewnie, jak najbardziej.

Claire
6 miesięcy temu

Mój kot rozwalił opiekacz

Katarzyna
6 miesięcy temu

Hm, opiekacz mam, mąkę mam, jajka mam i cukier też mam … 😉

TwojaRównowaga.PL
5 miesięcy temu

Wow! Świetny i bardzo oryginalny pomysł. Z chęcią wypróbuję! 🙂

Edyta
5 miesięcy temu

Jaki super pomysl! Opiekacz mam, w ksztalcie krowki Milki i bardzo lubie takie kanapeczki. Ale, zeby upiec ciasto, to nie wpadlabym na to. Pysznosci 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  Edyta

To tak na szybko 😉 smaczne takie ciacha, polecam 🙂

KOLORgotowania
5 miesięcy temu

Ciekawe wykorzystanie opiekacza. Na pewno spróbuję 🙂