Już od dawna jestem wielką fanką batonika o nazwie Bounty,ciasto jest naprawdę pyszne i w smaku przypomina właśnie ten batonik 🙂
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Biszkopt:
4 jajka L
1 szkl.mąki pszennej+2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
50 g wiórek kokosowych
34 szkl.cukru
szczypta soli
Masa Kokosowa:
2 szkl.mleka
pół szkl.cukru
2 cukry waniliowe
250 g wiórek kokosowych
200 g masła lub margaryny
Polewa:
100 g czekolady mlecznej
100 czekolady gorzkiej
150 g masła lub margaryny
Dodatkowo:
pół słoika dżemu truskawkowego
Przygotowanie:
Pieczemy biszkopt,oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodajemy partiami cukier i miksujemy,do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy do masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao,wsypujemy wiórki kokosowe,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy,wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy do suchego patyczka 25-30 min.
Biszkopt po upieczeniu wykładamy na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
Mleko gotujemy z cukrami,gdy się zagotuje wsypujemy kokos i gotujemy do zgęstnienia masy na małym ogniu mieszając,masę zdejmujemy z ognia i do gorącej wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło,dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się masła,następnie odstawiamy do przestudzenia i zgęstnienia.
Biszkopt posmarować dżemem truskawkowym(w wersji dla dorosłych można nasączyć alkoholem)wyłożyć letnią masę kokosową,wyrównać,i zrobić polewę,
Do garnuszka wrzucić masło pokrojone na mniejsze kawałki i rozpuścić na małym ogniu następnie zdjąć z palnika i wrzucić połamane na mniejsze kawałki  kostki czekolady,na chwilę przykryć garnuszek dekielkiem,następnie dokładnie wymieszać i odstawić do momentu,gdy polewa zacznie gęstnieć,posmarować wierzch ciasta ,wyrównać i wstawić do lodówki,najlepiej na całą noc.
Ciasto jest naprawdę pyszne,szybko się je robi,i smakuje wyśmienicie nawet na 2,3 dzień 🙂
 
  

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Makowiec japoński

Upiekłam wczoraj. Ciasto pyszne. Dziękuję.