Bardzo orzeźwiające ciasto,z masą budyniową i delikatną pianką,przykrytą cytrynowymi herbatnikami.Ciasto nie jest za słodkie,jest kwaskowate i bardzo dobre.

Składniki:
 Blaszka 25×36 cm 
Biszkopt:

4 jajka
34 szkl.mąki pszennej
14 szkl.mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
34 szkl.cukru
szczypta soli

Masa Budyniowa:

2 budynie śmietankowe bez cukru
1 szkl.cukru
pół szkl.soku z cytryny(2 duże cytryny)
1,5 szkl.wody
kostka masła lub margaryny 250 g 


Poncz:


łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
pół szkl.wody

Pianka:

660 ml śmietany 30 %
1 galaretka cytrynowa 


Lukier:


sok z połowy cytryny
cukier puder

Dodatkowo:

20 szt.herbatników

 
 

Przygotowanie:

Pieczemy biszkopt oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia do masy,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do suchego patyczka 25-30 min.
Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem,na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.


Do garnka wlewamy sok z cytryny,szklankę wody i wsypujemy cukier,wstawiamy na palnik gdy zacznie się gotować wlewamy budynie rozrobione w połowie szklanki wody,mieszamy energicznie,żeby się nie przypaliło i nie było grudek,gdy zacznie bulgotać ściągamy z ognia i przykrywamy wierzch folią spożywczą,odstawiamy do przestygnięcia.

Miękkie masło lub margarynę ubijamy na puch,następnie wrzucamy po łyżce budyniu cytrynowego i miksujemy do połączenia.

Biszkopt ponczujemy,mieszamy wodę z cukrem i sokiem z cytryny i nakrapiamy biszkopt,następnie wykładamy krem budyniowy i wyrównujemy wierzch.

Śmietanę wkładamy na pół godz.do zamrażalnika dzięki temu szybciej nam się ubije,do ubitej śmietany wlewamy tężejącą galaretkę rozmieszaną w szklance wrzącej wody,miksujemy do połączenia i wylewamy na masę budyniową cytrynową,wyrównujemy wierzch i układamy raz przy raz herbatniki,wkładamy do lodówki,po godz.przesiewamy cukier puder do miseczki,wyciskamy sok z cytryny tyle aby powstał lukier,smarujemy herbatniki

 i wkładamy ciasto na noc do lodówki,najlepsze na drugi dzień gdy smaki się przegryzą.









 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Blueberry

Przepis spisany i czeka na wypróbowanie 😊

Anonimowy

Też robię to ciasto.. Na wierzchu robię kleksa z bitej śmietany a w kleksa utykam 1/8 plasterka cytryny ze skórką i listek mięty. Wygląda rewelacyjnie, smak cista wiadomo – pycha 😊

Teresa S

Ja niedawno robiłam bez pieczenia zapraszam na blog

Joanna

Ile cukru pudru jest potrzebne do lukru?

Adam Podróże

to teraz po zrobieniu cytrynowca – na siłownię lecę

NeaveCreations

Ciekawy przepis, ale takie pichcenie to jednak nie dla mnie 😉

Weronika

Wow na pewno spróbuję! Uwielbiam takie smaki!

Unknown

Na pewno zrobię bo dobrze wygląda. Dziękuję zaprzepis.

Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie

Pyszne ciasto, mam podobny przepis z sieci już od wielu lat ale ciągle nie mogę się do niego przybrać, dzięki za przypomnienie. Twoje wygląda rewelacyjnie

Unknown

W przepisie nie ma budyniu cytrynowego,a potem nagle jest ile to jest po łyżce???

Ruda

Nie ma znaczenia ile ma łyżka.mm po prostu stołowa i tyle. Budyń to takie logiczne wszystko jest napisane. Przepis rewelacyjny 😍 ciasto wychodzi świetne. Dziękuję za tak prosty przepis 😁

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies