Wilgotne i mega smaczne ciasto czekoladowe z jagodami i bezą, rozpływa się w ustach. Proste w przygotowaniu i dość szybko się je robi. Do ciasta użyłam mrożone jagody, możesz użyć dowolnych ulubionych owoców sezonowych lub mrożonych. Pyszne, proste domowe ciasto, które polecam do kawy na weekend. W sezonie wiosenno – letnim najbardziej lubię ciasta z owocami sezonowymi, ale jeśli nie mam takich akurat pod ręką korzystam z mrożonych. Polecam również ciasto widelcem mieszane, które potrafi zrobić nawet mój 6 letni synek Radek, przepis => (klik).
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 40 mins
Czas całkowity 50 mins
Ilość porcji 12 kawałków
Jak wykonać przepis na – Ciasto czekoladowe z jagodami i bezą

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×30 cm

  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 150 g kefiru
  • 200 g masła
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 300 g mrożonych jagód

Beza

  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • 150 g cukru pudru lub cukru kryształu
  • 1 łyżka suchego budyniu

Sposób wykonania

  • Przygotuj dwie miski i oddziel żółtka od białek. Białka odstaw na bok, a do żółtek wsyp cukier i wymieszaj krótko trzepaczką rózgową.
  • Wlej kefir i roztopione letnie masło, całość krótko wymieszaj tylko do połączenia.
  • Przesiej przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj całość do połączenia się wszystkich składników, następnie przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 – 25 min.
    Piecz w temp. 180 °C góra – dół, bez termoobiegu, do suchego patyczka.
  • Blisko końca pieczenia ciasta, przygotuj bezę.
    Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo na 3 razy wsyp cukier i ubijaj do rozpuszczenia się cukru.
    Na sam koniec dodaj proszek budyniowy i krótko tylko wymieszaj na najniższych obrotach miksera do połączenia.
  • Ciasto wyjmij z piekarnika i zmniejsz temp. do 160 °C – bez termoobiegu, wysyp na wierzch jagody prosto z zamrażalnika, a na jagody wyłóż bezę.
  • Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 20 – 25 min. do zarumienienia się bezy na wierzchu.
  • Ciasto wyjmij od razu na blat i pozostaw do wystygnięcia.
  • Idealne do porannej kawy!!!

W Waszym wykonaniu

  • Renata Wierzchowska, dziękuje za apetyczne foto 🙂
  • Cukru do bezy możesz dać mniej lub więcej w zależności od owoców jakie wykorzystasz do przygotowania ciasta.
  • Proszek budyniowy możesz zastąpić mąką ziemniaczaną.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto czekoladowe z jagodami i bezą wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
ALICJA
ALICJA
20 dni temu

wygląda wspaniale, jutro zrobię

Patrycja Reszko
20 dni temu

Pyszne, mega czekoladowe!

Wioleta
20 dni temu

Jak oryginalnie wygląda. Pychota.

Monika
19 dni temu

Ciacho wygląda super 🙂 Kojarzy się z latem.

Magda
19 dni temu

Ależ to musi być pyszne 🙂

MyśliPotarganej.pl
14 dni temu

Pyszota! Zbliżają się urodziny Córci, chyba wykorzystam twój przepis. Szukam też łatwego dobrego tortu, co byś poleciła?