1,9K
Jak wykonać przepis na – Ciasto czekoladowe z jagodami i bezą
Wilgotne i mega smaczne ciasto czekoladowe z jagodami i bezą, rozpływa się w ustach. Proste w przygotowaniu i dość szybko się je robi. Do ciasta użyłam mrożone jagody, możesz użyć dowolnych ulubionych owoców sezonowych lub mrożonych. Pyszne, proste domowe ciasto, które polecam do kawy na weekend. W sezonie wiosenno – letnim najbardziej lubię ciasta z owocami sezonowymi, ale jeśli nie mam takich akurat pod ręką korzystam z mrożonych. Polecam również ciasto widelcem mieszane, które potrafi zrobić nawet mój 6 letni synek Radek, przepis => (klik).
Potrzebne składniki
Blaszka 25×30 cm
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- 150 g kefiru
- 200 g masła
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 10 g proszku do pieczenia
- 300 g mrożonych jagód
Beza
- 4 białka
- 1 szczypta soli
- 150 g cukru pudru lub cukru kryształu
- 1 łyżka suchego budyniu
Sposób wykonania
- Przygotuj dwie miski i oddziel żółtka od białek. Białka odstaw na bok, a do żółtek wsyp cukier i wymieszaj krótko trzepaczką rózgową.
- Wlej kefir i roztopione letnie masło, całość krótko wymieszaj tylko do połączenia.
- Przesiej przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj całość do połączenia się wszystkich składników, następnie przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 – 25 min.Piecz w temp. 180 °C góra – dół, bez termoobiegu, do suchego patyczka.
- Blisko końca pieczenia ciasta, przygotuj bezę.Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo na 3 razy wsyp cukier i ubijaj do rozpuszczenia się cukru. Na sam koniec dodaj proszek budyniowy i krótko tylko wymieszaj na najniższych obrotach miksera do połączenia.
- Ciasto wyjmij z piekarnika i zmniejsz temp. do 160 °C – bez termoobiegu, wysyp na wierzch jagody prosto z zamrażalnika, a na jagody wyłóż bezę.
- Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 20 – 25 min. do zarumienienia się bezy na wierzchu.
- Ciasto wyjmij od razu na blat i pozostaw do wystygnięcia.
- Idealne do porannej kawy!!!
- Cukru do bezy możesz dać mniej lub więcej w zależności od owoców jakie wykorzystasz do przygotowania ciasta.
- Proszek budyniowy możesz zastąpić mąką ziemniaczaną.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto czekoladowe z jagodami i bezą wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
wygląda wspaniale, jutro zrobię
Polecam, bardzo smaczne i proste ciasto 🙂
Pyszne, mega czekoladowe!
Mój mąż jest wielkim fanem ciast czekoladowych 🙂
Jak oryginalnie wygląda. Pychota.
Dziękuje, wyszło smakowicie 🙂
Ciacho wygląda super 🙂 Kojarzy się z latem.
Dzięki serdeczne 🙂
Ależ to musi być pyszne 🙂
Smaczne wyszło, to ciasto kusi 🙂
Pyszota! Zbliżają się urodziny Córci, chyba wykorzystam twój przepis. Szukam też łatwego dobrego tortu, co byś poleciła?
To ciasto jest mega proste, szybkie i smaczne, a torty to już pewnie wybrałaś 😉