Wilgotne i mega smaczne ciasto czekoladowe z jagodami i bezą, rozpływa się w ustach. Proste w przygotowaniu i dość szybko się je robi. Do ciasta użyłam mrożone jagody, możesz użyć dowolnych ulubionych owoców sezonowych lub mrożonych. Pyszne, proste domowe ciasto, które polecam do kawy na weekend. W sezonie wiosenno – letnim najbardziej lubię ciasta z owocami sezonowymi, ale jeśli nie mam takich akurat pod ręką korzystam z mrożonych. Polecam również ciasto widelcem mieszane, które potrafi zrobić nawet mój 6 letni synek Radek, przepis => (klik).
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 40 mins
Czas całkowity 50 mins
Ilość porcji 12 kawałków
Jak wykonać przepis na – Ciasto czekoladowe z jagodami i bezą

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×30 cm

  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 150 g kefiru
  • 200 g masła
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 300 g mrożonych jagód

Beza

  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • 150 g cukru pudru lub cukru kryształu
  • 1 łyżka suchego budyniu

Sposób wykonania

  • Przygotuj dwie miski i oddziel żółtka od białek. Białka odstaw na bok, a do żółtek wsyp cukier i wymieszaj krótko trzepaczką rózgową.
  • Wlej kefir i roztopione letnie masło, całość krótko wymieszaj tylko do połączenia.
  • Przesiej przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj całość do połączenia się wszystkich składników, następnie przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 – 25 min.
    Piecz w temp. 180 °C góra – dół, bez termoobiegu, do suchego patyczka.
  • Blisko końca pieczenia ciasta, przygotuj bezę.
    Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo na 3 razy wsyp cukier i ubijaj do rozpuszczenia się cukru.
    Na sam koniec dodaj proszek budyniowy i krótko tylko wymieszaj na najniższych obrotach miksera do połączenia.
  • Ciasto wyjmij z piekarnika i zmniejsz temp. do 160 °C – bez termoobiegu, wysyp na wierzch jagody prosto z zamrażalnika, a na jagody wyłóż bezę.
  • Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 20 – 25 min. do zarumienienia się bezy na wierzchu.
  • Ciasto wyjmij od razu na blat i pozostaw do wystygnięcia.
  • Idealne do porannej kawy!!!

W Waszym wykonaniu

  • Renata Wierzchowska, dziękuje za apetyczne foto 🙂
  • Cukru do bezy możesz dać mniej lub więcej w zależności od owoców jakie wykorzystasz do przygotowania ciasta.
  • Proszek budyniowy możesz zastąpić mąką ziemniaczaną.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto czekoladowe z jagodami i bezą wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
ALICJA
ALICJA
7 miesięcy temu

wygląda wspaniale, jutro zrobię

Patrycja Reszko
7 miesięcy temu

Pyszne, mega czekoladowe!

Wioleta
7 miesięcy temu

Jak oryginalnie wygląda. Pychota.

Monika
7 miesięcy temu

Ciacho wygląda super 🙂 Kojarzy się z latem.

Magda
7 miesięcy temu

Ależ to musi być pyszne 🙂

MyśliPotarganej.pl
7 miesięcy temu

Pyszota! Zbliżają się urodziny Córci, chyba wykorzystam twój przepis. Szukam też łatwego dobrego tortu, co byś poleciła?