Ciasto Dakłas z kremem kajmakowym i bezą

Słodko Słodka
11 komentarzy
Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio robiłam i jadłam, przepyszne. Gdzie nie spojrzę wszędzie widzę to ciasto, więc postanowiłam je również przygotować. U mnie dzisiaj w takiej mniejszej prostokątnej blaszce, wygląda przepysznie i tak również smakuje. Ciasto dla fanów bezy i nie tylko. Idealne ciasto na urodziny, spotkania rodzinne i święta zarówno w tortownicy jak i w blaszce prostokątnej. Dakłas to jedno z ciast, które musisz zrobić w tym roku, prawdziwa rozkosz dla podniebienia!!!
Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 1 hr 30 mins
Czas całkowity 2 hrs
Ilość porcji 15 kawałków
Jak wykonać przepis na – Ciasto Dakłas z kremem kajmakowym i bezą

Potrzebne składniki
  

Blaszka 24×28 cm

    Ciasto

    • 3 jajka
    • 1 szczypta soli
    • 2 łyżki oleju
    • 6 łyżek mąki pszennej tortowej
    • łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • łyżki kakao
    • 6 łyżek cukru

    Krem

    • 500 g mascarpone
    • 330 ml śmietany kremówki
    • 200 g masy kajmakowej
    • 80 g orzechów włoskich
    • 80 g suszonych daktyli bez pestek

    Beza

    • 4 białka - 160 g
    • 1 szczypta soli
    • 1 szkl. cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • orzechy włoskie do posypania bezy na wierzchu

    Dodatkowo

    • kawa do nasączenia u mnie akurat mocna Inka
    • domowe powidła
    • kakao do posypania

    Sposób wykonania

    • Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Dodawaj partiami cukier, miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia, następnie zmniejsz obroty miksera i cienką stróżką wlewaj olej cały czas miksując. Stopniowo wsypuj suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2,3 razy. Wymieszaj krótko mikserem, tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na ok. 30 – 40 min. Piecz w temp. 170 °C góra-dół, bez termoobiegu.Ciasto po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem i wyłóż na ściereczkę, ściągnij papier, pozostaw do wystygnięcia.
      Przejdźmy teraz do przygotowania bezy.
      Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypuj cukier cały czas miksując. Miksuj do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a beza sztywna i lśniąca. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i i wlej sok z cytryny, krótko wymieszaj mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia. Na arkuszu papieru odrysuj sobie rozmiar blaszki, w której piekło się ciasto następnie papier wyłóż na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Wyłóż na odrysowany prostokąt ubitą piane z białek i ładnie rozsmaruj po całości prostokąta. Na wierzchu posyp posiekanymi drobno orzechami włoskimi i wstaw do nagrzanego piekarnika na 160 °C i od razu zmniejsz temperaturę do 120 °C. Bezę piecz przez ok. godz. na funkcji termoobiegu. Gotową bezę wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na blacie.
      Na końcu przygotuj krem.
      Orzechy i daktyle posiekaj drobno.
      Serek, śmietankę i masę kajmakową wrzuć na 15 min. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski serek, masę kajmakową i wymieszaj mikserem tylko do połączenia.
      W osobnej misce ubij schłodzoną kremówkę na sztywno i dodaj w kilku porcjach mascarpone wymieszane z kajmakiem. Całość wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitego kremu. Odstaw mikser i wmieszaj łopatką silikonową posiekane orzechy i daktyle.
      Składanie ciasta.
      Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wrzuć ciasto czekoladowe, nasącz je wystudzoną, gorzką kawą, przesmaruj powidłami. Wyłóż krem i wyrównaj wierzch, następnie nałóż bezę i delikatnie dociśnij.
      Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby krem dobrze ściągnął, tuż przed podaniem posyp je kakao.
      Smacznego!!!
    • 1 szkl. = 250 ml.
    • Powidła możesz zastąpić dżemem z czarnej porzeczki, ja akurat nie miałam i skoczyłam do piwnicy po domowe powidła.
    • To ciasto będzie również super wyglądało w tortownicy.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto Dakłas z kremem kajmakowym i bezą wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Zobacz również

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    11 komentarzy
    najstarszy
    najnowszy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aneta

    Brzmi smacznie. Nigdy wcześniej nie widziałam tego ciasta

    Słodko Słodka

    To takie teraz na czasie, bardzo dużo osób piecze to ciasto 🙂 Ciasto dla prawdziwych łasuchów ☕

    Wioleta Sadowska

    Ależ to ciasto musi być pyszne. Rewelacyjnie wygląda.

    Urocznica

    Smakowicie wygląda!

    Sylwia

    Lubię wszelkiego rodzaju ciasta z kajmakiem. I takiem trudno się oprzeć. 🙂

    Iwona

    Dakłas to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Połączenie kremu kajmakowego i bezy daje wspaniały smak.

    Basia

    Ten krem prezentuje się pysznie. Nigdy nie próbowałam tego ciasta