Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

Słodko Słodka
7 komentarzy
Pyszne i puchate,pięknie wyrasta,rozkroiłam jeszcze ciepłe,znika szybciutko 🙂
Składniki:
Blaszka 24×36 cm
500 g mąki pszennej
25 g drożdży świeżych lub 7 g instant
pół szkl.ciepłego mleka
pół kostki masła
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
3 jajka L + jedno żółtko
3 łyżki oleju
7 moreli

Kruszonka:
50 g mąki pszennej
25 g masła 
25 g cukru pudru
mały cukier waniliowy
 
 
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki na kruszonkę,wrzucamy do miseczki i rozcieramy palcami,aż
zrobią się grudki,gotową kruszonkę można wstawić na czas przygotowania
ciasta do lodówki lub zamrażalnika.
 Masło
roztapiamy w mikrofali,odmierzamy resztę składników,mąkę przesiewamy do
miski,do małej miseczki wkruszamy drożdże,zasypujemy łyżką cukru,i
łyżką przesianej mąki,zalewamy ciepłym,ale nie gorącym mlekiem,mieszamy
do rozpuszczenia się drożdży,odstawiamy miseczkę przykrytą ściereczką w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 min.
 Do
przesianej mąki wsypać cukry i wymieszać,wlać wyrośnięte drożdże,oraz
roztopione letnie masło,olej,wbić jajka,następnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy
miksera,gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera.
Wyrobione ciasto odstawić na 1 godz.w ciepłe miejsce do podwojenia objętości,przykryć ściereczką.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,i rozciągamy do brzegów.
Na wierzchu układamy umyte i pokrojone na mniejsze kawałki morele(morela na 4),posypujemy kruszonką i odstawiamy na pół godz.do napuszenia.
Wkładamy do piekarnika na 40 min.
Pieczemy w temp.180 C.
Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem,lub zrobić polewę cukier puder+sok z cytryny.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Giancarlo

Buona domenica

Izaa

uwielbiam drożdżowe moje chyba ulubione

Magda

Ależ pychotka, uwielbiam ciasta z morelami i kruszonką 🙂

Pieprzyć z Fantazją

pysznie wygląda, będę piec w tym tygodniu:)

AZgotuj!

Cudowne letnie ciasto. PS. Morele to moje ukochane owoce:)

Edita Guhl

Cudowne ciasto, pachnace i przesliczne 🙂

Boska drozdżówa 🙂

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies