4,3K
Jak wykonać przepis na – Ciasto jak żółty ser – bez pieczenia
Taki smakołyk przygotowałam z myślą o najmłodszym w rodzinie, w końcu dzieciaki mają ferie, więc niech młody ma też jakiś fajny deser. Ciasto jak żółty ser to bardziej taka pianka, a raczej ptasie mleczko, ale ta nazwa krąży po grupach kulinarnych, więc niech już tak zostanie, bo właśnie tam trafiłam na przepis, na to cudo. Dzieciaki uwielbiają takie łakocie, ja sama też bardzo lubię. Mój syn w pierwszym momencie popatrzył na mnie podejrzliwie, ogólnie nie przepada za serem, zjada tylko na ciepło i w kanapach kolorowych, także był zdziwiony, że mu zaserwowałam taki gruby plaster. Ukroił sobie łyżeczką taki malutki kawałeczek, podejrzliwie włożył do buzi i spojrzał na mnie… serowa galaretka !!! Deser ten przygotowuje się ekspresowo, nie potrzeba tu żadnych zdolności kulinarnych, nawet laik w kuchni da sobie radę, tak więc polecam serdecznie. Samo przygotowanie zajmie Ci 10 min. dosłownie, dłużej trzeba czekać aż pianka dobrze się schłodzi i będzie można ją rozkroić. Jeśli szukacie prostych, tanich i szybkich deserów dla Waszych milusińskich to koniecznie wpadnijcie na Arbuz z galaretki – deser dla dzieci, przepis => (klik).
Potrzebne składniki
- 800 g jogurtu greckiego lub naturalnego, gęstego
- 400 ml pulpy z mango
- 4 opakowania galaretki cytrynowej
- 2 szkl. wrzątku - jedną szklankę wrzątku zastąpiłam syropem z mango
Sposób wykonania
- Galaretki rozpuść we wrzątku, ja użyłam jedną szklankę syropu z mango i jedną szklankę wrzącej wody. Wymieszaj dokładnie trzepaczką rózgową do rozpuszczenia się galaretek. Odstaw do wystygnięcia, aż galaretka zacznie delikatnie ściągać. Jeśli chcesz przyspieszyć proces tężenia galaretki, włóż miskę z galaretkami do zimnej wody.
- Jogurty wymieszaj dokładnie z pulpą z mango, możesz też użyć mango z puszki i rozdrobnić przy pomocy blendera. Jogurty wymieszane z mango wrzuć na czas tężenia się galaretki do lodówki.
- Przygotuj formę, ja użyłam keksówki, ponieważ chciałam uzyskać efekt plastra sera Ty możesz to spokojnie zrobić w okrągłej tortownicy.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, przelej ją do jogurtów wymieszanych z mango, dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową do połączenia, następnie przelej na blaszkę wyłożoną folią spożywczą.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, żeby dobrze stężało. Wierzch ciasta przykryj folią spożywczą, żeby nie przeszło zapachami z lodówki.
- Na drugi dzień ciasto wyjmij na deseczkę do krojenia, odwracając je do góry nogami.
- Przy pomocy łyżeczki do wycinania kulek z arbuza zrób dziurki, żeby ciasto wyglądało jak prawdziwy ser z dziurami.
- Wygląda jak prawdziwy ser, takiemu deserowi nie sposób się oprzeć.
- Pulpę z mango zastąpiłam mango z puszki w syropie, puszka 425 g, po odsączeniu syropu 230 g
- 1 szklankę = 250 ml syropu z mango wykorzystałam do rozpuszczenia galaretek
- Żeby wydobyć bardziej żółty kolor możesz dodać odrobinę żółtego barwnika
- Ciasto możesz przygotować w tortownicy o średnicy 20-24 cm, im tortownica mniejsza tym „ser” wyjdzie wyższy
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto jak żółty ser – bez pieczenia wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Fantastyczny pomysł i wykonanie! Mega!
Dziękuje Kasiu 🙂 Podpatrzone na grupach kulinarnych 🙂
Rzeczywiście wygląda jak żółty ser. Fajne 🙂
Dla dzieciaków super a i starym koniom się podoba i smakuje 😉
Ja dodała bym kurkumy w proszku zamiast barwnika
Tak pewnie też można, bez barwnika i innych wspomagaczy też będzie oki 🙂
No, rzeczywiście 10 minut! Wodę zagotuj, wystudź galaretki i chłodź całą noc w lodówce 😂
No rzeczywiście jak się nie ma do czego przyczepić… nie wliczam czasu studzenia i chłodzenia, bo u każdego jest to indywidualna sprawa. Przyjemności… w tym Nowym Roku, więcej empatii i serdeczności, a mniej złośliwości!!!
O to to można pomyśleć że zaraz gotowe, a tu dopiero ja drugi dzień można jeść
Można jeszcze jeść w ten sam dzień, wystarczy wrzucić do zamrażalnika na pół godz. jeśli komuś się bardzo śpieszy.
Wygląda świetnie. Do złudzenia przypomina żółty ser! Ciekawe, czy moim chłopakom posmakowałby ten deser?
To taki szybki deserek, następnym razem mango zamienię na brzoskwinie 🙂
Bardzo fajny przepis i cudowne wykonanie! Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!
Dziękuje, inspiracja z grup kulinarnych🙂😘 najmłodszy w rodzinie był zadowolony 🙂 Wzajemnie, pomyślności 😘
Hmm… Ciekawe czy mogłabym zamienić mango na brzoskwinie w puszce? Ktoś próbował? 😃
Tak pewnie, wydaje mi się, że z brzoskwiniami będzie nawet smaczniejsze 🙂
Mam zamiar testować jeszcze kolorowe „sery” z chociażby truskawek czy kiwi😊
Pani Ewo, ja robiłam z brzoskwinią i jest super. Tylko użyłam 1 galaretki brzoskwiniowej i 3 cytrynowych żeby nie zgubić smaku brzoskwini. I galaretki rozpuszczałam w syropie z brzoskwini zagotowanym ze szklanką wody. Co prawda robiłam je po raz pierwszy więc nigdy nie jadłam z mango ale cała blaszka brzoskwiniowego „sera” zniknęła migiem
Muszę zrobić 😉
Młody pewnie by wcinał 🙂
Ciekawy przepis . Bardzo pomysłowy
Coś fajnego dla dzieciaków 🙂
świetnie wygląda
Dziękuje 🙂
A mnie zastanawia jak zrobić dziurki w środku 🤔
Odp. znajdziesz w punkcie 7.
Ciekawie wygląda, lubię wszystko co posiada w składzie mango 🙂
Wygląd robi swoje, wersja z brzoskwiniami równie smaczna 😉
O kurcze! Byłam przekonana, że to ser!!! Koniecznie muszę przygotować to ciacho!
Ja zamiast mango dodałam brzoskwinie z puszki i brzoskwiniowe galaretki. 🙂 Wyszło super.
U mnie niestety nie tężeje. Przeczytałam, że owoce mango i ananasa zawierają enzymy rozkładające białko dlatego nie powinno się ich dodawać do galaretki.
Galaretek dałam aż 4, konsystencja nadal płynna….
Aż dziwne, może przez te upały, u mnie mango zawsze ładnie ściąga, nie ma żadnego problemu, jedynie na kiwi w galaretce bym się nie pokusiła.
Będę robiła, bo wygląda świetnie i smakuje pewnie równie doskonale 😉 na upalne dni idealne ❤️
Bożenko szczególnie dzieciakom bardzo się podoba i smakuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Chciałbym zrobić wersję tego deseru w prostokątnej formie. Ponieważ dziecko zażyczylo sobie na urodziny ciastko SpongeBoba myślę że to będzie idealny podkład do tego ☺️ orientuje się pani jakie proporcje dobrać ? Pozdrawiam serdecznie
Nie wiem jak dokładnie ma wyglądać to ciacho urodzinowe, ja przygotowałam w keksówce także w zależności od blaszki będziesz musiała podwoić, albo i nawet potroić składniki. Pozdrawiam serdecznie 🙂