Ciasto jak żółty ser – bez pieczenia

Słodko Słodka
36 komentarzy
Taki smakołyk przygotowałam z myślą o najmłodszym w rodzinie, w końcu dzieciaki mają ferie, więc niech młody ma też jakiś fajny deser. Ciasto jak żółty ser to bardziej taka pianka, a raczej ptasie mleczko, ale ta nazwa krąży po grupach kulinarnych, więc niech już tak zostanie, bo właśnie tam trafiłam na przepis, na to cudo. Dzieciaki uwielbiają takie łakocie, ja sama też bardzo lubię. Mój syn w pierwszym momencie popatrzył na mnie podejrzliwie, ogólnie nie przepada za serem, zjada tylko na ciepło i w kanapach kolorowych, także był zdziwiony, że mu zaserwowałam taki gruby plaster. Ukroił sobie łyżeczką taki malutki kawałeczek, podejrzliwie włożył do buzi i spojrzał na mnie… serowa galaretka !!! Deser ten przygotowuje się ekspresowo, nie potrzeba tu żadnych zdolności kulinarnych, nawet laik w kuchni da sobie radę, tak więc polecam serdecznie. Samo przygotowanie zajmie Ci 10 min. dosłownie, dłużej trzeba czekać aż pianka dobrze się schłodzi i będzie można ją rozkroić. Jeśli szukacie prostych, tanich i szybkich deserów dla Waszych milusińskich to koniecznie wpadnijcie na Arbuz z galaretki – deser dla dzieci, przepis => (klik).
Przygotowanie 5 minuty
Gotowanie 5 minuty
Czas całkowity 10 minuty
Ilość porcji 10
Jak wykonać przepis na – Ciasto jak żółty ser – bez pieczenia

Potrzebne składniki
  

  • 800 g jogurtu greckiego lub naturalnego, gęstego
  • 400 ml pulpy z mango
  • 4 opakowania galaretki cytrynowej
  • 2 szkl. wrzątku - jedną szklankę wrzątku zastąpiłam syropem z mango

Sposób wykonania

  • Galaretki rozpuść we wrzątku, ja użyłam jedną szklankę syropu z mango i jedną szklankę wrzącej wody. Wymieszaj dokładnie trzepaczką rózgową do rozpuszczenia się galaretek. Odstaw do wystygnięcia, aż galaretka zacznie delikatnie ściągać. Jeśli chcesz przyspieszyć proces tężenia galaretki, włóż miskę z galaretkami do zimnej wody.
  • Jogurty wymieszaj dokładnie z pulpą z mango, możesz też użyć mango z puszki i rozdrobnić przy pomocy blendera. Jogurty wymieszane z mango wrzuć na czas tężenia się galaretki do lodówki.
  • Przygotuj formę, ja użyłam keksówki, ponieważ chciałam uzyskać efekt plastra sera Ty możesz to spokojnie zrobić w okrągłej tortownicy.
  • Gdy galaretka zacznie tężeć, przelej ją do jogurtów wymieszanych z mango, dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową do połączenia, następnie przelej na blaszkę wyłożoną folią spożywczą.
  • Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, żeby dobrze stężało. Wierzch ciasta przykryj folią spożywczą, żeby nie przeszło zapachami z lodówki.
  • Na drugi dzień ciasto wyjmij na deseczkę do krojenia, odwracając je do góry nogami.
  • Przy pomocy łyżeczki do wycinania kulek z arbuza zrób dziurki, żeby ciasto wyglądało jak prawdziwy ser z dziurami.
  • Wygląda jak prawdziwy ser, takiemu deserowi nie sposób się oprzeć.

W Waszym wykonaniu

  • Jacek B. Myszkowski, Jacku musisz częściej korzystać z mojego bloga 😉 Zawsze bardzo miło jest dostać od Ciebie fotkę 🙂 Dziękuje
  • Pulpę z mango zastąpiłam mango z puszki w syropie, puszka 425 g, po odsączeniu syropu 230 g
  • 1 szklankę = 250 ml syropu z mango wykorzystałam do rozpuszczenia galaretek
  • Żeby wydobyć bardziej żółty kolor możesz dodać odrobinę żółtego barwnika
  • Ciasto możesz przygotować w tortownicy o średnicy 20-24 cm, im tortownica mniejsza tym „ser” wyjdzie wyższy

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto jak żółty ser – bez pieczenia wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
36 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Fantastyczny pomysł i wykonanie! Mega!

Wioleta Sadowska

Rzeczywiście wygląda jak żółty ser. Fajne 🙂

Alina

Ja dodała bym kurkumy w proszku zamiast barwnika

Andrzej

No, rzeczywiście 10 minut! Wodę zagotuj, wystudź galaretki i chłodź całą noc w lodówce 😂

Robert

O to to można pomyśleć że zaraz gotowe, a tu dopiero ja drugi dzień można jeść

Słodko Słodka

Można jeszcze jeść w ten sam dzień, wystarczy wrzucić do zamrażalnika na pół godz. jeśli komuś się bardzo śpieszy.

Dorota

Wygląda świetnie. Do złudzenia przypomina żółty ser! Ciekawe, czy moim chłopakom posmakowałby ten deser?

Słodko Słodka

To taki szybki deserek, następnym razem mango zamienię na brzoskwinie 🙂

Edyta

Bardzo fajny przepis i cudowne wykonanie! Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!

Słodko Słodka

Dziękuje, inspiracja z grup kulinarnych🙂😘 najmłodszy w rodzinie był zadowolony 🙂 Wzajemnie, pomyślności 😘

Ewa

Hmm… Ciekawe czy mogłabym zamienić mango na brzoskwinie w puszce? Ktoś próbował? 😃

Słodko Słodka

Tak pewnie, wydaje mi się, że z brzoskwiniami będzie nawet smaczniejsze 🙂

Martyna

Mam zamiar testować jeszcze kolorowe „sery” z chociażby truskawek czy kiwi😊

Martyna

Pani Ewo, ja robiłam z brzoskwinią i jest super. Tylko użyłam 1 galaretki brzoskwiniowej i 3 cytrynowych żeby nie zgubić smaku brzoskwini. I galaretki rozpuszczałam w syropie z brzoskwini zagotowanym ze szklanką wody. Co prawda robiłam je po raz pierwszy więc nigdy nie jadłam z mango ale cała blaszka brzoskwiniowego „sera” zniknęła migiem

szpileczkiibabeczki

Muszę zrobić 😉

Słodko Słodka

Młody pewnie by wcinał 🙂

Venus

Ciekawy przepis . Bardzo pomysłowy

Słodko Słodka

Coś fajnego dla dzieciaków 🙂

iza

świetnie wygląda

Słodko Słodka

Dziękuje 🙂

Ewela

A mnie zastanawia jak zrobić dziurki w środku 🤔

Słodko Słodka

Odp. znajdziesz w punkcie 7.

marcepanowy kącik

Ciekawie wygląda, lubię wszystko co posiada w składzie mango 🙂

LanaDelRey.PL

O kurcze! Byłam przekonana, że to ser!!! Koniecznie muszę przygotować to ciacho!

Isabelle

Ja zamiast mango dodałam brzoskwinie z puszki i brzoskwiniowe galaretki. 🙂 Wyszło super.

Mirela

U mnie niestety nie tężeje. Przeczytałam, że owoce mango i ananasa zawierają enzymy rozkładające białko dlatego nie powinno się ich dodawać do galaretki.
Galaretek dałam aż 4, konsystencja nadal płynna….

Bożena

Będę robiła, bo wygląda świetnie i smakuje pewnie równie doskonale 😉 na upalne dni idealne ❤️

Paulina

Chciałbym zrobić wersję tego deseru w prostokątnej formie. Ponieważ dziecko zażyczylo sobie na urodziny ciastko SpongeBoba myślę że to będzie idealny podkład do tego ☺️ orientuje się pani jakie proporcje dobrać ? Pozdrawiam serdecznie