770
Jedno z tych ciast,które szybko się robi i równie szybko znika,bez użycia miksera;-)
Składniki:
Blaszka 24×24 cm.
2 szkl.mąki
34 szkl.cukru
1 cukier waniliowy mały
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
10 łyżek jogurtu naturalnego gęstego
pół szkl.oleju
2 jajka
Kruszonka:
4 łyżki masła
3 łyżki cukru
ok.pół szkl.mąki w zależności od tego ile się wgniecie
jeśli lubicie można dać pół łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
250 g truskawek lub innych owoców
Przygotowanie:
Zaczynamy od kruszonki,ja miałam jeszcze zamrożoną.
Masło ucieramy z cukrem,dodajemy mąkę i dalej ucieramy aż zrobią się grudki, robię to ręcznie.
Mąkę,proszęk i sodę przesiewamy przez sitko do miski,wsypujemy cukry i wszystko mieszamy łyżką,do osobnej miski wrzucamy jogurt,jajka,wlewamy olej i mieszamy wszystko trzepaczką rózgową,następnie dodajemy składniki suche i jeszcze raz wszystko mieszamy do połączenia.
Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,na wierzchu układamy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki,które przykrywamy kruszoną
i wkładamay do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez 50 min.do suchego patyczka.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony Polskie Młyny,wzbogaciłam go tylko o kruszonkę.