Ciasto Jogurtowe z Truskawkami Pod Kruszonką.

Słodko Słodka
0 komentarze
Jedno z tych ciast,które szybko się robi i równie szybko znika,bez użycia miksera;-)

Składniki:
Blaszka 24×24 cm.

2 szkl.mąki
34 szkl.cukru
1 cukier waniliowy mały
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
10 łyżek jogurtu naturalnego gęstego
pół szkl.oleju
2 jajka

Kruszonka:

4 łyżki masła
3 łyżki cukru
ok.pół szkl.mąki w zależności od tego ile się wgniecie
jeśli lubicie można dać pół łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

250 g truskawek lub innych owoców

Przygotowanie:

Zaczynamy od kruszonki,ja miałam jeszcze zamrożoną.
Masło ucieramy z cukrem,dodajemy mąkę i dalej ucieramy aż zrobią się grudki, robię to ręcznie.

Mąkę,proszęk i sodę przesiewamy przez sitko do miski,wsypujemy cukry i wszystko mieszamy łyżką,do osobnej miski wrzucamy jogurt,jajka,wlewamy olej i mieszamy wszystko trzepaczką rózgową,następnie dodajemy składniki suche i jeszcze raz wszystko mieszamy do połączenia.


Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,na wierzchu układamy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki,które przykrywamy kruszoną


 i wkładamay do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez 50 min.do suchego patyczka.


Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.



Przepis pochodzi ze strony Polskie Młyny,wzbogaciłam go tylko o kruszonkę.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies