Proste i smaczne do poobiedniej kawki 🙂 Uwaga znika w locie!!!
 
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Ciasto:
4 jajka L
3/4 szkl.cukru
cukier waniliowy
1 szkl.jogurtu naturalnego
0,5 szkl.oleju
3 szkl.mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru
odrobina ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
ok.350 g truskawek
Przygotowanie:
Ważne,aby wszystkie składniki były w temp.pokojowej!!! 
 
Wszystkie składniki na kruszonkę,wrzucamy do miseczki i rozcieramy palcami,aż zrobią się grudki,gotową kruszonkę można wstawić na czas przygotowania ciasta do zamrażalnika.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,wlewamy olej,jogurt,cukier waniliowy krótko miksujemy tylko do połączenia się składników,następnie przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą,dokładnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach,gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,na wierzchu układamy umyte i przekrojone na pół truskawki,
delikatnie je wciskając w ciasto,posypujemy kruszonką
 po całości i wstawiamy do piekarnika na 40-45 min.
Pieczemy w temp.180 C.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i gotowe 🙂
 
 
Podobne przepisy,które również polecam :
 
 
 
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments