2,2K
Jak wykonać przepis na – Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem
Proste i smaczne ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem, będzie idealną propozycją wypieku na zbliżający się dużymi krokami weekend. U nas to ciasto uwielbiamy w okresie wiosennym i letnim, jest to jedno z naszych ulubionych szybkich i łatwych ciast. Idealnie sprawdzi się do kawy, ale i również na grilla. To takie nasze ulubione sezonowe ciasto, jakie owoce byś nie dała za każdym razem wyjdzie smaczne, wilgotne i puchate, nie sposób mu się oprzeć. Używaj olej rzepakowy do potraw i wypieków, a na pewno wyjdzie Ci to na zdrowie!!! Olej to także tańszy i lepszy zamiennik masła, idealnie nadaje się do słodkich wypieków. Zastosowanie oleju roślinnego w wypiekach ma wiele zalet między innymi dzięki dodatkowi oleju, ciasto jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość, przy tym jest tanie i bardzo smaczne. Warto tu dodać, że ciasto nie traci swojego tradycyjnego smaku.
Potrzebne składniki
Blaszka 25 x 36 cm
Ciasto
- 4 jajka - L
- ¾ szkl. cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- ½ szkl. oleju rzepakowego
- 3 szkl. mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Dodatkowo
- 250 g truskawek - lub innych ulubionych owoców sezonowych
- 100 g rabarbaru
Sposób wykonania
- Po więcej informacji na temat zalet zamiany masła na olej rzepakowy zapraszam, tu klik => https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/
- Przejdźmy do przepisu.Ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!!Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę, następnie wlej olej rzepakowy i jogurt. Wsyp cukier waniliowy krótko wymieszaj mikserem tylko do połączenia się wszystkich składnikówOdłóż mikser na bok i przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.Całość dokładnie wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzchu ciasta ułóż umyte i przekrojone na pół truskawki, delikatnie je wciskając w ciasto.Mój synek bardzo lubi to ciasto z kruszonką, ale Ty możesz ten krok pominąć, ciasto wstaw do piekarnika na 40-45 min.Piecz w temp.180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.Smacznego!!!
Materiał powstał we współpracy z PSPO.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.
Instrukcja na filmie
- 1 szkl. = 250 ml.
- Jogurt naturalny możesz zastąpić jogurtem greckim.
- Do ciasta możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców sezonowych.
- Jeśli masz czas i chęci możesz przygotować na wierzch ciasta kruszonkę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Wow, jakie pyszne jedzonko. Idealne ciasto do kawy.
Lubię truskawki, więc to smakowita propozycja, ale bez rabarabaru 🙂
Świetny przepis Chętnie skorzystam!
Jak są truskawki i rabarbar to ja biorę w ciemno:),przepyszne ciasto:)
Truskawki i rabarbar to małżeństwo idealne, świetnie sprawdzają się w takich wypiekach, Super ciacho! 🙂
Ale smakowicie wygląda! Od samego patrzenia ślinka leci 🙂
Cudowny przepis 😉