Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

Słodko Słodka
12 komentarzy
Proste i smaczne ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem, będzie idealną propozycją wypieku na zbliżający się dużymi krokami weekend. U nas to ciasto uwielbiamy w okresie wiosennym i letnim, jest to jedno z naszych ulubionych szybkich i łatwych ciast. Idealnie sprawdzi się do kawy, ale i również na grilla. To takie nasze ulubione sezonowe ciasto, jakie owoce byś nie dała za każdym razem wyjdzie smaczne, wilgotne i puchate, nie sposób mu się oprzeć. Używaj olej rzepakowy do potraw i wypieków, a na pewno wyjdzie Ci to na zdrowie!!! Olej to także tańszy i lepszy zamiennik masła, idealnie nadaje się do słodkich wypieków. Zastosowanie oleju roślinnego w wypiekach ma wiele zalet między innymi dzięki dodatkowi oleju, ciasto jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość, przy tym jest tanie i bardzo smaczne. Warto tu dodać, że ciasto nie traci swojego tradycyjnego smaku.
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 40 minuty
Czas całkowity 50 minuty
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25 x 36 cm

Ciasto

  • 4 jajka - L
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • ½ szkl. oleju rzepakowego
  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Dodatkowo

  • 250 g truskawek - lub innych ulubionych owoców sezonowych
  • 100 g rabarbaru

Sposób wykonania

  • Po więcej informacji na temat zalet zamiany masła na olej rzepakowy zapraszam, tu klik =>
    https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/
  • Przejdźmy do przepisu.
    Ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!!
    Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę, następnie wlej olej rzepakowy i jogurt.
    Wsyp cukier waniliowy krótko wymieszaj mikserem tylko do połączenia się wszystkich składników
    Odłóż mikser na bok i przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
    Całość dokładnie wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.
    Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na wierzchu ciasta ułóż umyte i przekrojone na pół truskawki, delikatnie je wciskając w ciasto.
    Mój synek bardzo lubi to ciasto z kruszonką, ale Ty możesz ten krok pominąć, ciasto wstaw do piekarnika na 40-45 min.
    Piecz w temp.180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
    Smacznego!!!

Materiał powstał we współpracy z PSPO.

    Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.

      Instrukcja na filmie

      • 1 szkl. = 250 ml.
      • Jogurt naturalny możesz zastąpić jogurtem greckim.
      • Do ciasta możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców sezonowych.
      • Jeśli masz czas i chęci możesz przygotować na wierzch ciasta kruszonkę.

      Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

      Zobacz również

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      12 komentarzy
      najstarszy
      najnowszy
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Wioleta Sadowska

      Wow, jakie pyszne jedzonko. Idealne ciasto do kawy.

      Mirosława Dudko

      Lubię truskawki, więc to smakowita propozycja, ale bez rabarabaru 🙂

      Patrycja Reszko

      Świetny przepis Chętnie skorzystam!

      Monika

      Jak są truskawki i rabarbar to ja biorę w ciemno:),przepyszne ciasto:)

      Pichceniomania

      Truskawki i rabarbar to małżeństwo idealne, świetnie sprawdzają się w takich wypiekach, Super ciacho! 🙂

      Monika

      Ale smakowicie wygląda! Od samego patrzenia ślinka leci 🙂

      Małgorzata

      Cudowny przepis 😉

      Malwina

      Ciasto ideale na tą porę. Na pewno będę próbować.

      Aleksandra

      Już mi się chce takiego cista. Chętnie wypróbuję przepis.

      Sylwia

      Przepyszne ciasto! Zrobiłam je w weekend i cała rodzina była zachwycona. Rabarbar i truskawki to świetne połączenie.

      Jola

      Nigdy nie robiłam takiego ciasta. Będę musiała spróbować na pewno będzie smakowało.

      Dorota

      Lubię ucierane ciasta na oleju, ponieważ są puszyste i wilgotne. Moim faworytem jest takie ciasto z morelami i śliwkami z cynamonem, a na wierzch kruszonka.
      I bardzo rzadko zdarza mi się żeby składniki były w temperaturze pokojowej. Nigdy nie miałam zakalca mimo zimnych składników.