Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

Słodko Słodka
7 komentarzy
Proste i smaczne ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem, będzie idealną propozycją wypieku na zbliżający się dużymi krokami weekend. U nas to ciasto uwielbiamy w okresie wiosennym i letnim, jest to jedno z naszych ulubionych szybkich i łatwych ciast. Idealnie sprawdzi się do kawy, ale i również na grilla. To takie nasze ulubione sezonowe ciasto, jakie owoce byś nie dała za każdym razem wyjdzie smaczne, wilgotne i puchate, nie sposób mu się oprzeć. Używaj olej rzepakowy do potraw i wypieków, a na pewno wyjdzie Ci to na zdrowie!!! Olej to także tańszy i lepszy zamiennik masła, idealnie nadaje się do słodkich wypieków. Zastosowanie oleju roślinnego w wypiekach ma wiele zalet między innymi dzięki dodatkowi oleju, ciasto jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość, przy tym jest tanie i bardzo smaczne. Warto tu dodać, że ciasto nie traci swojego tradycyjnego smaku.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 40 mins
Czas całkowity 50 mins
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25 x 36 cm

    Ciasto

    • 4 jajka - L
    • ¾ szkl. cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 szkl. jogurtu naturalnego
    • ½ szkl. oleju rzepakowego
    • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki sody

    Dodatkowo

    • 250 g truskawek - lub innych ulubionych owoców sezonowych
    • 100 g rabarbaru

    Sposób wykonania

    • Po więcej informacji na temat zalet zamiany masła na olej rzepakowy zapraszam, tu klik =>
      https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/
    • Przejdźmy do przepisu.
      Ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!!
      Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę, następnie wlej olej rzepakowy i jogurt.
      Wsyp cukier waniliowy krótko wymieszaj mikserem tylko do połączenia się wszystkich składników
      Odłóż mikser na bok i przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
      Całość dokładnie wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.
      Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
      Na wierzchu ciasta ułóż umyte i przekrojone na pół truskawki, delikatnie je wciskając w ciasto.
      Mój synek bardzo lubi to ciasto z kruszonką, ale Ty możesz ten krok pominąć, ciasto wstaw do piekarnika na 40-45 min.
      Piecz w temp.180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
      Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
      Smacznego!!!

    Materiał powstał we współpracy z PSPO.

      Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.

        • 1 szkl. = 250 ml.
        • Jogurt naturalny możesz zastąpić jogurtem greckim.
        • Do ciasta możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców sezonowych.
        • Jeśli masz czas i chęci możesz przygotować na wierzch ciasta kruszonkę.

        Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

        Zobacz również

        Subscribe
        Powiadom o
        guest
        7 komentarzy
        najstarszy
        najnowszy
        Inline Feedbacks
        View all comments
        Wioleta Sadowska

        Wow, jakie pyszne jedzonko. Idealne ciasto do kawy.

        Mirosława Dudko

        Lubię truskawki, więc to smakowita propozycja, ale bez rabarabaru 🙂

        Patrycja Reszko

        Świetny przepis Chętnie skorzystam!

        Monika

        Jak są truskawki i rabarbar to ja biorę w ciemno:),przepyszne ciasto:)

        Pichceniomania

        Truskawki i rabarbar to małżeństwo idealne, świetnie sprawdzają się w takich wypiekach, Super ciacho! 🙂

        Monika

        Ale smakowicie wygląda! Od samego patrzenia ślinka leci 🙂

        Małgorzata

        Cudowny przepis 😉

        Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

        Polityka prywatności i cookies